TEDxPatras – Πλούσιο τριήμερο δράσεων – Οι ομιλητές και οι εκδηλώσεις

    Από: Startup Team

Η θάλασσα πολλές φορές ενέπνευσε ποιητές και συγγραφείς. Έτσι και το πρώτο TEDxPatras εμπνεύστηκε από αυτήν για το θεματικό της. “Sea of Voices”. Μια θάλασσα από φωνές που έχουν την “υφή” της εμπειρίας και μεταφέρουν μηνύματα με ιστορίες, γνώση και συναισθήματα. Φωνές που δεν προσπαθούν να επιβληθούν αλλά να μας ταξιδέψουν και να μας οδηγήσουν σε προσωπικούς δρόμους, έτσι ώστε κι ο καθένας αργότερα να γίνει μια φωνή που θ’ ακουστεί. Φωνές που δημιουργούν κύματα για τη σμίλευση ακόμα και των πιο σκληρών και αμετακίνητων βράχων. Κύματα που φέρνουν στη στεριά και στο TEDxPatras τα μηνύματα, για να διαδοθούν και να διασωθούν, το Σάββατο στις 25 Απριλίου 2015.

Το πρόγραμμα του TEDxPatras το προσεχές τριήμερο είναι πλήρες, με κορύφωση της δράσης το Σάββατο, οπότε και θα εξελιχθεί το κυρίως event με τις ομιλίες των 13 προσωπικοτήτων που έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν στην πόλη. Την Παρασκευή αναμένεται και η άφιξη στην Πάτρα του Αλέξη Κωστάλα, που θα είναι ο παρουσιαστής της εκδήλωσης του Σαββάτου.

Το πλήρες πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις στο Θέατρο «Λιθογραφείον» την Παρασκευή (Principia Teatrica, «Με παχύ το ‘λι’», Night and Day Live Concert),  διαδραστικά προγράμματα το Σάββατο (που θα πραγματοποιηθούν στα δύο διαλείμματα μεταξύ των ομιλιών, τόσο στον βασικό χώρο της εκδήλωσης, Ι.Τ.Υ.Ε., όσο και στο χώρο αναμετάδοσης, Θέατρο ‘Λιθογραφείον’), ενώ την Κυριακή οι ομιλητές και η οργανωτική ομάδα του TEDxPatras θα ταξιδέψουν με ιστιοπλοϊκά σκάφη στη Ναύπακτο.

Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο standard TEDx event έχουν προσκληθεί και θα μιλήσουν οι: Χάρης Βλαβιανός – Συγγραφέας, Κλεομένης Κωστόπουλος – Εικαστικός Καλλιτέχνης, Ανδρέας Στεφανίδης – Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ), Lois Pryce – Βρετανίδα – Ταξιδιωτική συγγραφέας, δημοσιογράφος και παρουσιάστρια, Angelo Raffaele Consoli – Ιδρυτής και Πρόεδρος του CETRI-TIRES και Ευρωπαϊκός Συντονιστής του Γραφείου του Τζέρεμι Ρίφκιν,  Μυλαίδη Στούμπου – Διευθύντρια Τεχνολογίας της Microsoft Ελλάς, Σπύρος Ζαφειρόπουλος – Εκπαιδευτής Ενηλίκων και Ενεργός Πολίτης, Καλλιόπη Καρβούνη (Calliope) – Φωτογράφος, Δημήτρης Ρουσσόπουλος – Κοινωνιολόγος και Συγγραφέας, Benjamin Jones – Μάγος, Ρένια Τσιτσιμπίκου – Δημοσιογράφος, Ανώνυμος Πατρινός Καρναβαλιστής, Live Performance «Senses in the dark» – Μία βιωματική «εμπειρία τυφλότητας» με τους μουσικούς Σπήλιο Καστάνη και Γιώργο Καρακαϊδό.

Σημειώνεται, τέλος, πως στο πλαίσιο του 2ου «Patras IQ», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Αχαΐας και τη συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα υπάρξει το Σάββατο ζωντανή προβολή (livestraming) των ομιλιών του TEDxPatras. Η σύνδεση και προβολή θα γίνει στην Αίθουσα 2 του Κέντρου Τόφαλος. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το site της διοργάνωσης στο www.patrasiq.gr/.

Χρήσιμα Links για το TEDxPatras είναι και τα εξής:

www.tedxpatras.com

www.facebook.com/tedxpatras

twitter.com/tedx_patras

instagram.com/tedxpatras/

ΥΓ. Ακολουθούν λεπτομέρειες για όλες τις επιμέρους δράσεις και το σημείωμα των Οργανωτών του TEDxPatras, Γιάννη Αλτανόπουλου και Αλεξάνδρας Γούδη

TEDxPatras – Θέατρο “Λιθογραφείον” – Δράσεις – Παρασκευή 24 Απριλίου

Principia Teatrica

Πώς προσεγγίζεται η έκφραση, η κίνηση, ο λόγος με βάση τη θεωρία των δυναμικών συστημάτων; Η Principia Teatrica με εισήγηση του αναλυτή θεατρικής εντροπίας και μαθηματικού Παύλου Σούλη παρουσιάζει ένα 30λεπτο θεατρικό πείραμα  με θέμα “Το θεατρικό συμβάν ως δυναμικό σύστημα”. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μυρτώ Βαγιώτα, Γιώργος Μάρκου Ανδριάνα Χαλκίδη.

Με Παχύ το “Λι”

Μία σπονδυλωτή απόδοση 6 ποιημάτων ποιητών της Πάτρας, μέσα από συγγενείς τέχνες, τεχνικές και αποτυπώσεις. Διάρκεια 60 λεπτά σε δύο μέρη.

Night and Day Live Concert – Θέατρο Λιθογραφείον

Το βράδυ του Σαββάτου, 25 Απριλίου θα απολαύσουμε την Πατρινή μπάντα Night and Day σε μια συναυλία με γνώριμους ήχους gypsy swing.

Οι Night and Day σχηματίστηκαν το 2009 στην Πάτρα από τους κιθαρίστες Διονύση Κανάκη και Γιώργο Φιλιππόπουλο. Αρχικά παρουσίασαν την δουλειά τους στα live ως guitar duo με επιρροές από Django Reinhardt ,Rosenberg trio,al di meola, paco de lucia kai jazz latin standards και πλέον ασχολούνται αποκλειστικά με Gypsy Swing.

TEDxPatras – ΙΤΥΕ – Τα διαδραστικά Προγράμματα –– Σάββατο 25 Απριλίου

Παρουσίαση UoP Racing Team

Το ηλεκτρικό όχημα των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα και κατέλαβε τη πρώτη θέση στη γενική κατάταξη του πιο πρόσφατου διεθνούς διαγωνισμού Formula Student!  Στην εκδήλωση θα δείτε το μονοθέσιο από κοντά και θα ενημερωθείτε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του απο τους φοιτητές που το κατασκεύασαν!

Στο Πνεύμα της Πληροφορικής

Η διαδραστική έκθεση «Στο Πνεύμα της Πληροφορικής» της Εστίας Επιστημών Πάτρας παρουσιάζει την εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης που οδήγησε στη δημιουργία της επιστήμης της Πληροφορικής.  Η Εστία Επιστημών Πάτρας, μέσα από το τρίπτυχο «Παρατηρώ-Κατανοώ-Δρω», που είναι η βάση της επιστημονικής διερεύνησης, ευελπιστεί να προσεγγίσει τη γνώση μεταβάλλοντας τον απλό επισκέπτη σε κοινωνό ενός δημιουργικού διαλόγου.

Sea of Voices

Φωνές μας έχουν ταξιδέψει, μας έχουν κάνει να γελάσουμε και να συγκινηθούμε. Να χορέψουμε και να σκεφτούμε. Μπορείτε να αναγνωρίσετε την δύναμη της φωνής και της γλώσσας σε αυτό το παιχνίδι αναγνώρισης;

Sea of Choices

Επιλογές κάνουμε κάθε στιγμή. Κάποιες επιλογές τις κάνουμε αυτόματα, κάποιες μετά από σκέψη. Αν μετά απο κάθε επιλογή που κάναμε έπρεπε να κάνουμε ένα βήμα εμπρός ή ένα πίσω, πόσο θα ταξιδεύαμε; Ελάτε να κάνουμε μαζί ένα ταξίδι.

Sea of Characters

Οι χαρακτήρες των ανθρώπων γύρω μας διαφέρουν. Υπάρχει ο αισιόδοξος, ο δύσπιστος, ο λογικός και ο ρομαντικός. Φοράμε τα καπέλα ‘χαρακτήρα’ και ξεκινάμε τον αυτοσχεδιασμό. Είναι οι ατάκες μας σε συμφωνία με το χαρακτήρα μας;

TEDxPatras – Εκδρομή στην Ναύπακτο – Κυριακή 26 Απριλίου

Την Κυριακή 26 Απριλίου οι ομιλητές και η οργανωτική ομάδα του TEDxPatras θα ταξιδέψουν με ιστιοπλοϊκά στην Ναύπακτο.

Η εκδρομή θα περιλαμβάνει μια Διαδραστική Ξενάγηση με σύντομη αναδρομή στην αξιόλογη Ιστορία της πόλης, Παραθαλάσσια Πεζοπορία με στάσεις σε σημεία Πολιτιστικής και Ιστορικής αξίας καθώς και μια Περιβαλλοντική Δράση, με το συμβολικό θέμα: “Θάλασσα”, από την Οργάνωση Πράσινο & Μπλε.

Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει μια μουσική εκδήλωση με Λαούτο, Κιθάρα και Μπουζούκι, ένα Αφιέρωμα στη “Θάλασσα”, στον Πολυχώρο Τέχνης «Τεχνουργείον».

Σημείωμα των Οργανωτών

Έχεις αναρωτηθεί μέχρι που μπορεί να φθάσει ένα μήνυμα; Μια φωνή; Η «Θάλασσα των Φωνών» είναι το θέμα της διοργάνωσης και μια αδιαμφισβήτητη  αναγκαιότητα για την διάδοση και διάσωση μηνυμάτων. Πολύ καιρό πριν καταλήξουμε στην θεματολογία του πρώτου TEDxPatras παρουσιάστηκε η έντονη επιθυμία να διοργανώσουμε στην πόλη μας εκδήλωση TEDx με στόχο να φέρουμε κοντά ανθρώπους και να μοιραστούν ιδέες, οι οποίες αξίζουν να ακουστούν αποτελώντας το έναυσμα για μια καλύτερη καθημερινότητα.

Το TEDxPatras αποτελεί μια εθελοντική πρωτοβουλία πολλών στηρίζοντας νέες ιδέες, όμορφες ιστορίες και ξεχωριστούς ανθρώπους με πάθος, προβληματισμό και διάθεση συνεργασίας. Σήμερα θα ζήσουμε μια μοναδική εμπειρία, παρακολουθώντας μια «θάλασσα από φωνές» που έχουν  την “υφή” της εμπειρίας και μεταφέρουν μηνύματα με ιστορίες, γνώση και συναισθήματα. Μηνύματα από το παρελθόν και το παρόν διαμορφώνοντας κατευθύνσεις για το μέλλον.

Το TEDxPatras διοργανώνεται από εθελοντές αφιερώνοντας σημαντικό χρόνο της καθημερινότητάς τους, πιστεύοντας στην δύναμη των δημιουργικών ιδεών με αμοιβή την εμπειρία της οργάνωσης, μιας εκδήλωσης με διεθνές ενδιαφέρον και την ηθική ικανοποίηση μετά το πέρας της. Σας προσκαλούμε να μοιραστείτε τις ιδέες, τις φωνές και τα μηνύματα του TEDxPatras 2015 για να δημιουργήσουμε ένα πιο όμορφο και ελπιδοφόρο περιβάλλον.