Τα σενάρια για το πότε θα ξανανοίξουν και πόσο θα αντέξουν οι τράπεζες με τα 3,5 δισ. ευρώ αποθεματικό

    Από: Startup Team
πηγή: huffingtonpost.gr

Τα σενάρια για το πότε θα ξανανοίξουν και πόσο θα αντέξουν οι τράπεζες με τα 3,5 δισ. ευρώ αποθεματικό

Μπορεί τα υποκαταστήματα να είναι κλειστά, αλλά σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι διοικήσεις των Τραπεζών τα τελευταίες ώρες για να αντιμετωπιστούν τα οποία προβλήματα προκληθούν από το καθεστώς των «capital controls», αλλά και να γίνουν οι σχεδιασμοί για την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, οι τράπεζες διαθέτουν σε αποθεματικό 3,5 δις. ευρώ περίπου. Από αυτά το 1,5 δις. είναι ρευστό και περίπου 2 δισ. ευρώ σε λογιστική μορφή. Τα χρήματα αυτά φτάνουν σύμφωνα πάντα με τραπεζικούς κύκλους μέχρι την Κυριακή περίπου, αφού οι αναλήψεις θα γίνονται ελεγχόμενα μόνο μέσω ΑΤΜs.

Αναφορικά με την επόμενη μέρα δύο είναι τα σενάρια που κυκλοφορούν σύμφωνα πάντα με τραπειζκούς κύκλους :

Το πολύ κακό σενάριο είναι ότι :

  • Αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, ώστε να μπούμε σε πρόγραμμα και να μπορεί να δώσει νέα ρευστότητα η ΕΚΤ, από Δευτέρα δεν θα υπάρχει καθόλου ρευστό στις τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει σε αυτήν την περίπτωση  να παραμείνουν κλειστές οι μόνο 5 μέρες αλλα επ’αόριστο. Δηλαδή, αυτή η εβδομάδα θα αποτελέσει απλώς το πρελούδιο σε μια εξαιρετικά περισσότερο επώδυνη περιπέτεια, με οικονομική δυσπραγία και επικίνδυνη κοινωνική ένταση και αναταραχές.

Και το λιγότερο κακό σενάριο:

  • Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι θετικό (ναι) και δημιουργηθεί, έτσι, κάποιο θετικό κλίμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πάλι θα συνεχίσει να υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας και μάλιστα αυτό το πρόβλημα θα γίνεται περισσότερο πιεστικό τις δυο εβδομάδες που ακολουθούν, μέχρι τις 20 Ιουλίου. Το κλίμα θα βαρύνει από αυτή τη βδομάδα, καθώς επρόκειτο να γίνουν οι πληρωμές μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μκαι θα υπάρχουν προβλήματα. Ενώ η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη τις τις επόμενες 15 μέρες, ακόμα και στην περίπτωση καλής εξέλιξης των σχέσεων μας με τους εταίρους μας. Διότι το πρόβλημα της ρευστότητας θα γίνεται πιο πιεστικό, αφού η ζημιά που έχει γίνει δεν διορθώνεται εύκολα και γρήγορα, με το πάτημα ενός κουμπιού…
διαβάστε περισσότερα εδώ:
huffingtonpost.gr