Θα ψηφίσουν και οι 18χρονοι στο δημοψήφισμα

    Από: Startup Team
πηγή: lifo.gr

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Στο δημοψήφισμα της Κυριακής, 108.371 18χρονοι θα κληθούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες του αθηναϊκού πρακτορείου ειδήσεων. Πρόκειται συγκεκριμένα για 55.206 άνδρες και 53.165 γυναίκες.

Ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος είναι 9.855.029 άτομα, εκ των οποίων 4.772.029 άνδρες και 5.082.965 γυναίκες. Σύμφωνα με τον νόμο, για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή τουλάχιστον 3.942.012 ψηφοφόροι.

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και όχι στα ειδικά εκλογικά τμήματα.

Σημειώνεται ωστόσο ότι δικαίωμα να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους έχουν οι ετεροδημότες που έχουν υποβάλλει τη σχετική αίτηση – υπεύθυνη δήλωση έως την 30η Απριλίου 2015, καθώς το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί µε βάση τους εκλογικούς καταλόγους της β΄ αναθεώρησης 2015, οι οποίοι περιλαμβάνουν τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί έως εκείνη την ημερομηνία.

Έτσι, ενώ μέχρι τις τελευταίες εκλογές οι ετεροδημότες ψήφιζαν σε προκαθορισμένα εκλογικά τμήματα ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια όπου είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους (π.χ. οι Θεσσαλονικείς που ζουν στην Αθήνα ψήφιζαν στη Νέα Σμύρνη), την Κυριακή θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. Οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια, καθώς οι εκλογικοί κατάλογοι είναι ήδη ενημερωμένοι με τον τόπο διαμονής των ετεροδημοτών. Οι τελευταίοι απλά θα πρέπει να μάθουν για το νέο εκλογικό τμήμα, όπου θα ψηφίσουν.

Η διαδικασία

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ενημερώσει ότι για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας προβλέπεται η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές της 25.1.2015 και με συντετμημένες προθεσμίες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, λόγω του ασφυκτικού χρονικού περιθωρίου, οι αρμόδιοι του υπουργείου Εσωτερικών έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου ώστε την Κυριακή όλα να είναι στη θέση τους και ειδικότερα οι εκλογικοί σάκοι με τα περίπου 12 εκατομμύρια ψηφοδέλτια. Ο υπουργός Νίκος Βούτσης με έγγραφό του προς τις περιφέρειες, που φέρει την ένδειξη του εξαιρετικά επείγοντος, ζητεί να μεριμνήσουν για την έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων ειδών που θα χρειαστούν οι εφορευτικές επιτροπές (σφραγίδες, στυλό διαρκείας, λουκέτα για τις κάλπες κ.λπ.).

 

διαβάστε περισσότερα εδώ:
lifo.gr