«Ανοίγουν» οι αγορές μέσω καρτών από το εξωτερικό

    Από: Startup Team
πηγή: huffingtonpost.com

Για το νέο πλαίσιο της τελευταίας ΠΝΠ, με το οποίο μπορούν πλέον να γίνουν και συναλλαγές αγορών- πληρωμών στο εξωτερικό με χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, χωρίς τη φυσική παρουσία των κατόχων τους μέχρι του ημερήσιου ορίου των 300.000 ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alphabank, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική) και των 90.000 ευρώ για την AtticaBank, ενημέρωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, τον πρόεδρο της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΒΕΑ, η κ. Κατσέλη παρείχε διαβεβαίωση ότι εντός των επομένων ημερών, ενδεχομένως και σήμερα Τρίτη, θα προωθηθεί νομοθετική διάταξη, με την οποία δεν θα μπαίνουν στον Τειρεσία μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2015 οι εκδότες επιταγών, γραμματίων και συναλλαγματικών που δεν πληρώθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 20 Ιουλίου.

Ο κ. Μίχαλος, ανέπτυξε λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις, λόγω των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές και ζήτησε την προώθηση πρακτικών ρυθμίσεων για να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα στο νέο αυτό αρνητικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος της ΕΕΤ διαβεβαίωσε τον κ. Μίχαλο ότι θα ικανοποιήσει το αίτημα των επιμελητηρίων να δοθεί νέα παράταση για τις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές, όπως και τα γραμμάτια που δημιουργήθηκαν από 20 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2015.

Σημειώνεται επίσης ότι, σε συνάντηση που είχε την ίδια ημέρα η κ. Κατσέλη με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, τόνισε ότι ήδη σε όλες τις Τράπεζες της χώρας έχουν ενεργοποιηθεί οι προβλεπόμενες Υποεπιτροπές Έγκρισης Συναλλαγών, με έμφαση το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, για τη διευκόλυνση των εξωστρεφών επιχειρήσεων, υπογραμμίζοντας την κοινή πρόθεση όλων των εμπλεκομένων για σταδιακή περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, όσο θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη και η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται πως ο ΠΣΕ σε ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει ότι αυξήθηκε το όριο δαπανών με κάρτες στο εξωτερικό για την κάλυψη εξόδων επαγγελματικών ταξιδίων ανά ημέρα και ανά τράπεζα στα επίπεδα των 300.000 ευρώ.

Τι αλλάζει για τις εξαγωγές

Ο ΠΣΕ υπέβαλε προς την ΕΕΤ υπόμνημα 5 κρίσιμων σημείων με προτάσεις για την αποτελεσματικότερη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, με επίκεντρο τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου, για τις οποίες έλαβε άμεσα και απαντήσεις εκ μέρους της ΕΕΤ, ως εξής:

1. Αποκέντρωση εγκρίσεων συναλλαγών από τις εμπορικές Τράπεζες: Από τη Δευτέρα, σε ικανοποίηση αιτήματος του ΠΣΕ, έχουν ενεργοποιηθεί ειδικές επιτροπές και υποεπιτροπές στις τράπεζες για την άμεση έγκριση αιτημάτων συναλλαγών με το εξωτερικό και με προτεραιότητα την εισαγωγή πρώτων υλών, ενδιάμεσων προϊόντων και υλικών συσκευασίας για εξωστρεφείς επιχειρήσεις, για ποσά ως 100.000 ευρώ/ημέρα.

2. Επέκταση του ορίου αναλήψεων των 50.000 ευρώ ημερησίως για εξωστρεφείς επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει με τις ναυτιλιακές εταιρείες. Το αίτημα θα υποβληθεί επισήμως από τον ΠΣΕ και στην Κυβέρνηση ώστε να σταδιακά να επεκταθεί στους εξωστρεφείς κλάδους, όπως ισχύει και από την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

3. Χρονική παράταση λήξης επιταγών που έληξαν την περίοδο της τραπεζικής αργίας ή λήγουν τις επόμενες ημέρες. Ήδη εξετάζεται επέκταση διάρκειας επιταγών ως τα μέσα του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

4. Αύξηση ορίου δαπανών με κάρτες (χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες) στο εξωτερικό για την κάλυψη εξόδων επαγγελματικών ταξιδίων. Αυξήθηκαν τα όρια ανά ημέρα και ανά τράπεζα στα επίπεδα των 300.000 ευρώ, ενώ εκ μέρους του ΠΣΕ υπεβλήθη πρόταση προς επεξεργασία για οριζόντια αύξηση του ποσού που μπορούν να διαθέτουν σε μετρητά τα φυσικά πρόσωπα κατά την παραμονή τους εξωτερικό (αύξηση από τις 2.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ ανά πρόσωπο).

5. Αποκατάσταση λειτουργίας υπηρεσιών factoring από τις αρμόδιες θυγατρικές των Τραπεζών. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα σταδιακά ενεργοποιούνται οι υπηρεσίες factoring των μεγάλων συστημικών Τραπεζών και τις επόμενες ημέρες θα διεξάγονται με ομαλότερους ρυθμούς.

πηγή: huffingtonpost.com