Τρεις «Μελλοντολόγοι» προβλέπουν τα «καυτά» επαγγέλματα της επόμενης δεκαετίας

    Από: Startup Team
πηγή: fastcompany.com

Όλοι ξέρουμε ότι τα άρθρα που «προβλέπουν» το μέλλον γίνονται πολύ γρήγορα viral! Έχετε αναρωτηθεί ποτέ το γιατί;

Εμείς οι άνθρωποι θέλουμε να γνωρίζουμε το μέλλον γιατί έτσι πολλές φορές αποφεύγουμε το παρόν που μπορεί να μην μας αρέσει. Ο δεύτερος βασικός λόγος είναι ο φόβος. Ο φόβος για το άγνωστο. Πιστεύοντας ότι γνωρίζουμε τι θα γίνει στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον νιώθουμε ότι έχουμε τον έλεγχο, πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάρουμε καλύτερες αποφάσεις και θεωρούμε ότι μπορούμε να συνδέσουμε την αιτία του σήμερα με το αποτέλεσμα στο αύριο. Έτσι «εξαφανίζουμε» τους φόβους μας. Όταν δε οι προβλέψεις στηρίζονται σε επιστημονικές ενδείξεις ή/και στοιχεία του παρόντος ή/και του παρελθόντος τότε νιώθουμε ότι οχυρωνόμαστε καλύτερα απέναντι στο άγνωστο του μέλλοντος.

Ο ανθρώπινος αυτός φόβος για το άγνωστο έχει «γεννήσει» θέσεις εργασίας που έχουν την ταμπέλα «Digital Prophet», «Futurist»

Τρεις (3) Futurists/Μελλοντολόγοι λοιπόν, ο Graeme Codrington της TomorrowToday Global, ο Joe Tankersley της Unique Vision και ο John Danaher lecturer at NUI Galway’s School of Law μας λένε ποιες νέες θέσεις εργασίας θα προκύψουν μέσα στα επόμενα δέκα (10) χρόνια.

Αλλά πριν δούμε ποιες είναι αυτές ας «ακούσουμε» τι μας λένε σχετικά με το ποιες θέσεις εργασίας θα εξαφανιστούν!

Ποια Επαγγέλματα θα Εξαφανιστούν

  • Oι φαντάροι της πρώτης γραμμής θα αντικατασταθούν από ρομπότ
  • Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών τραπεζών και οι διαχειριστές περιουσίας θα αντικατασταθούν από τους αλγόριθμους.
  • Οι δικηγόροι, οι λογιστές, οι αναλογιστές και οι σύμβουλοι μηχανικοί θα αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Ποια Επαγγέλματα θα «Δημιουργηθούν»

Τι μας λέει ο Graeme Codrington:

  • Managers & Προσωπικοί Brand Coaches: Το 25% περίπου των σημερινών υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης θα γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες. Θα δουλεύουν δηλαδή ανά project με μικρής διάρκειας συμβόλαια.
  • Σχεδιαστές Εμπειριών Εικονικής Πραγματικότητας: Θα απαιτηθούν σχεδιαστές συστημάτων εικονικής πραγματικότητας για κάθε έκφανση της ζωής (εργασία, παιχνίδι, εκπαίδευση, τουρισμό) μας οι οποίοι θα μας παρέχουν αξέχαστες εμπειρίες.
  • Ειδικοί Τηλεϊατρικής: Όσο θα πλησιάζουμε στο 2025 θα αυξάνονται οι ανάγκες σε Ειδικούς Τηλεϊατρικής γιατί οι γιατροί που δραστηριοποιούνται σε τοπικό ή/και περιφερειακό επίπεδο θα πρέπει να αφιερώνουν το χρόνο τους στην περίθαλψη ασθενών με σοβαρές ασθένειες που χρήζουν άμεσης φροντίδας. Θα υπάρξει επίσης μία αύξηση στη ζήτηση σε ειδικούς που θα σχεδιάζουν προηγμένα συστήματα τηλεϊατρικής.
  • Τεχνικοί Νευρο-εμφυτευμάτων: Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Επιστήμη της Νευροτεχνολογίας θα παρουσιάσει μία έκρηξη μέσα στην επόμενη δεκαετία. Θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για χειρουργούς εγκεφάλου, τεχνικούς και προγραμματιστές νευρο-εμφυτευμάτων, μηχανικούς οι οποίοι θα δημιουργούν ελεγχόμενα με το μυαλό ρομπότ και μηχανές και μηχανικούς που θα δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας του εγκεφάλου μας.
  • Ανώτερα Στελέχη Φροντιστές: Καθώς αυξάνεται το ποσοστό του γηραιού πληθυσμού θα υπάρχει ανάγκη από ανθρώπους που θα τους φροντίζουν.
  • Μάστορες/Τεχνικοί Έξυπνων Σπιτιών: Η έκρηξη της βιομηχανίας του Διαδικτύου των Πραγμάτων θα δημιουργήσει νέες ειδικότητες όχι μόνο για μηχανικούς αλλά και για τεχνίτες/τεχνικούς που θα «στήνουν» εφαρμογές για τη δημιουργία έξυπνων σπιτιών.

Τι μας λέει ο Joe Tankersley

  • Επαγγελματίας Triber: Όσο αυξάνεται η ζήτηση για ελεύθερους επαγγελματίες θα αυξάνεται και η ζήτηση για Επαγγελματίες Tribers-ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι θα εξειδικεύονται στο να δημιουργούν ομάδες έργου για την υλοποίηση πολύ συγκεκριμένων projects.
  • Ελεύθερος Επαγγελματίας Καθηγητής: Η συνεχής αύξηση των παρεχόμενων διαδικτυακών μαθημάτων και οι νέοι τρόποι πιστοποίησης ικανοτήτων & δεξιοτήτων θα οδηγήσει στην αύξηση της ζήτησης Freelancer Καθηγητών.
  • Αστικός Αγρότης: Η αστική γεωργία αποτελεί πλέον ένα μέρος (μικρό μεν αλλά σημαντικό) της αλυσίδας αξίας του αγροδιατροφικού τομέα λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που ζουν στις πόλεις και είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα ασφάλειας τροφίμων και προστασίας του πλανήτη. Θα «ξεπηδήσουν» ανεξάρτητοι επαγγελματίες και εταιρείες που θα διδάσκουν και θα βοηθούν τους ερασιτέχνες αστικούς αγρότες να ζουν μία πιο «υγιεινή» ζωή.
  • End-Of-Life Planner/Σχεδιαστής του Τέλους του Κύκλου Ζωής: Το 2025 το 63% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει περισσότερο από 65 έτη. Οι boomers θα επαναπροσδιορίσουν την τελευταία φάση της ζωής τους όπως έκαναν και με τις προηγούμενες φάσεις. Έτσι μπορεί να προκύψουν απαιτήσεις για σχεδιαστές επιμνημόσυνων λόγων/«αναμνήσεων ζωής»/μνημείων καθώς οι κηδείες θα είναι πιο εξεζητημένες και από τους γάμους ή ακόμα και υποστηρικτές ευθανασίας που θα βοηθούν τους boomers να αποφασίζουν πότε θα πεθάνουν.

Τι μας λέει ο John Danaher

  • Ειδικός Σχεδιαστής Τρισδιάστατης Εκτύπωσης: Μπορεί ακόμα οι άνθρωποι να μην έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ευρέως την τρισδιάστατη εκτύπωση όμως μέσα στην επόμενη δεκαετία όλο και περισσότεροι θα εκτιμήσουν τα οφέλη της και θα προσλαμβάνουν ανθρώπους για να τους σχεδιάσουν και να τους εκτυπώσουν διάφορα αντικείμενα.
  • Sex Coach: Η αύξηση της αυτοματοποίησης σε διάφορες βιομηχανίες θα οδηγήσει τους ανθρώπους σε εξειδικευμένους τομείς οι οποίοι πλεονεκτούν έναντι των μηχανών. Και ο τομέας της «Σεξουαλικής Εργασίας» είναι ένας από αυτούς.

Αυτό όμως που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας σε σχέση με τις προβλέψεις είναι ότι μπορεί και να μην επαληθευτούν! Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τη «γρηγοράδα», την ταχύτητα στις εξελίξεις, την αβεβαιότητα. Και τελικά αυτό είναι γοητευτικό. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε στην ανασφάλεια και να νιώθουμε άνετα μ’ αυτό. Έτσι δεν βάζουμε παρωπίδες στον εαυτό μας και του επιτρέπουμε να κάνει ανατροπές, να αναλάβει ρίσκα, να εξελιχθεί, να διευρυνθεί και να υλοποιεί τις ιδέες του δημιουργικά και αποτελεσματικά!

Η Φύση λειτουργεί με βάση την αυτοοργανούμενη κρισιμότητα (νόμος της φυσικής). Και εμείς είμαστε μέρος αυτής! Όταν εναντιωνόμαστε σ’ αυτή τη Φυσική Τάξη τότε δεν ζούμε αληθινά!

Γι’ αυτό ας χρησιμοποιούμε τις προβλέψεις ως πηγή έμπνευσης, ως ιδέες για δράση και όχι ως τετελεσμένα γεγονότα που μπορούν να ορίζουν τις ζωές μας!


διαβάστε περισσότερα εδώ:
fastcompany.com