Μαύρη Δευτέρα στα Χρηματιστήρια

    Από: Startup Team
πηγή: lifo.gr

Βυθίζονται οι χρηματαγορές σε Ευρώπη και Ασία.

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκεται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.

Το κλίμα επιβαρύνεται, εκτός των πολιτικών εξελίξεων, από τις μεγάλες απώλειες που καταγράφουν οι διεθνείς αγορές, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, τις οποίες προκαλούν η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και η αδυναμία των αναδυόμενων αγορών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 612,48 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,59%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 2,68 εκατ. ευρώ.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν ταχύτατα, μετά τη δραματική πτώση των κινεζικών μετοχών που οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις στην Ασία και προκαλεί νέα ερωτήματα σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οι υπεύθυνοι στο Πεκίνο για να αντιμετωπίσουν την κρίση, αναφέρουν οι Financial Times.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 2,62% καταγράφοντας απώλειες 162,38 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 6.025,27 μονάδες.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 άνοιξε με πτώση 3,57%, με απώλειες 165,51 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 4.465,48 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο βασικός δείκτης Dax υποχώρησε κατά 3,15% και διαμορφώθηκε στις 9.805,72 μονάδες, περνώντας εκ νέου κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων για πρώτη φορά από τα μέσα Ιανουαρίου.

Ο δείκτης MDax κατέγραψε απώλειες 3,60% και διαμορφώθηκε στις 18.645,43 μονάδες.

Η πτώση στην Ευρώπη ακολουθεί τις μεγάλες πωλήσεις μετοχών στην Κίνα, όπου ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης μειώθηκε έως 8,5%, χάνοντας όλα τα κέρδη που είχε μέσα στο 2015. Σημειώνεται ότι οι ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διέψευσε τις ελπίδες λήψης μέτρων μέσα στο Σαββατοκύριακο, μην προχωρώντας σε μείωση των επιτοκίων ή την παροχή ρευστότητας.

Η έλλειψη δράσης τόνισε την ανησυχία ότι το Πεκίνο δεν διακινδυνεύει πλέον την αξιοπιστία του προκειμένου να τονώσει τη χρηματιστηριακή αγορά. Η κίνησή του να επιτρέψει σήμερα στο κύριο ασφαλιστικό ταμείο να επενδύσει σε μετοχές για πρώτη φορά, ανοίγει έναν δρόμο για να μπουν κεφάλαια στην αγορά, αλλά δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει τις πωλήσεις.

Το ευρώ ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο εξαμήνου και πλέον έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές αγόραζαν το κοινό νόμισμα, καθώς τα ασιατικά νομίσματα έχασαν την ελκυστικότητά τους στην αναταραχή και εν όψει της προοπτικής μειώσεων των επιτοκίων στην Ασία μετά την υποτίμηση του γουάν από την Κίνα.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
lifo.gr