Συνδέοντας τα πάντα στο Διαδίκτυο – Ολα τα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα

    Από: Startup Team
πηγή: imerisia.gr

Η αρχή έγινε με τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία έγιναν «έξυπνα» και με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Και αφού τα smartphones παρουσίασαν μία εντυπωσιακή δυναμική, το επόμενο βήμα είναι όλες οι τεχνολογικές συσκευές, ακόμη και αυτές που δεν περίμενε κανείς, όπως τα ψυγεία και τα πλυντήρια, να γίνουν και αυτές «έξυπνες» με πρόσβαση στο Internet και να διασυνδέονται μεταξύ τους.

Η τάση αυτή αποκαλείται Internet of Things (IoT) και αν κρίνει κανείς απ’ όσα είδαμε στη φετινή IFA 2015, μία από τις δύο μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας, που άνοιξε τις πύλες της στο εκθεσιακό κέντρο του Βερολίνου (Messe Berlin) την Παρασκευή (4/9/2015), τότε άπαντες οι «παίκτες» έχουν αποφασίσει ότι το ΙοΤ είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν. Και δεν είναι τυχαίο ότι στις παρουσιάσεις μεγάλων κατασκευαστών όπως η Sony και η Samsung, το ΙοΤ ήταν από τις λέξεις – κλειδιά.

Καλύτερος ύπνος

Η διασύνδεση αυτή των συσκευών μπορεί να αλλάξει σε πολλά σημεία την καθημερινότητα μας. Όπως, για παράδειγμα, τον τρόπο που …κοιμόμαστε. Στη φετινή IFA για παράδειγμα είδαμε τουλάχιστον τρεις εταιρείες που είχαν συσκευές που τοποθετείς κάτω από το κρεβάτι ή το στρώμα την ώρα που κοιμάσαι και το πρωί σε ενημερώνουν για το πόσο καλά κοιμήθηκες συν ότι σου δίνουν συμβουλές. Συσκευές που προέρχονται από μεγάλες εταιρείες όπως η Samsung, αλλά και ανερχόμενα startups όπως είναι η Withings και η Sleepace.

Δείγμα της τάσης διασύνδεσης των συσκευών είναι το γεγονός ότι η πρόταση της Samsung ονόματι SleepSense, επιστημονικός σύμβουλος στην οποία είναι ο Έλληνας καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Χρήστος Μαντζώρος, συνδέεται με τις υπόλοιπες συσκευές του σπιτιού και μπορείς να τις κλείσει ή να τις ανοίξεις ανάλογα με το αν έχει αποκοιμηθεί ή ξυπνήσει ο χρήστης!

 

Το «έξυπνο» σπίτι

Χαρακτηριστικό της τάσης προς το ΙοΤ που υπάρχει είναι στη φετινή ΙFA υπήρχαν δεκάδες εταιρεία που παρουσίαζαν συσκευές, όπως πρίζες και ειδικά hub, που έχουν ως στόχο να κάνουν πιο «έξυπνο» το σπίτι μας. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποιο κοινό πρωτόκολλο προκειμένου να είναι πιο εύκολη η σύνδεση προϊόντων από διαφορετικούς κατασκευαστές, αν και απ’ ότι φαίνεται η λύση στο συγκεκριμένο θέμα δεν θα αργήσει πολύ να κάνει την εμφάνιση της.

 

Internet of Us

Πάντως, από τις πιο εντυπωσιακές στιγμές της φετινής IFA ήταν η συνέντευξη Τύπου της Kaspersky Lab όπου έγινε ζωντανά η εμφύτευση ενός chip στο χέρι ενός στελέχους της ρωσικής εταιρείας!

Το αντικείμενο της παρουσίασης και της συζήτησης που έγινε ήταν τι θέματα ασφάλειας υπάρχουν από το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι –τουλάχιστον 500 στις σκανδιναβικές χώρες- που έχουν βάλει ένα chip στο χέρι τους, το οποίο προγραμματίζεται προκειμένου να κάνει μία συγκεκριμένη εργασία. Για παράδειγμα, να αντικαθιστά την κάρτα εισόδου ενός εργαζόμενου σε μία εταιρεία, ή να έχεις αποθηκευμένα εκεί κάποια βασικά προσωπικά δεδομένα. Προς το παρόν, τα chip που υπάρχουν είναι περιορισμένου αποθηκευτικού χώρου αλλά είναι προφανές ότι σύντομα θα εξελιχθούν.

Γενικότερα, οι συμμετέχοντες στη συζήτηση τόνισαν ότι η ασφάλεια είναι κρίσιμης σημασίας ζήτημα καθώς από το Internet of Things οδηγούμαστε προς το Internet of Us.

 

Smartphones

Φυσικά, η IFA είναι και μία έκθεση με αρκετές ανακοινώσεις σε «γνωστές» κατηγορίες συσκευών όπως, για παράδειγμα, είναι τα smartphones. Η Sony παρουσίασε το Xperia Z5, τη νέα και αρκούντως εντυπωσιακή «ναυαρχίδα» της, η οποία διαθέτει την καλύτερη κάμερα που έχει εμφανιστεί σε smartphone με ανάλυση 23 megapixel και απίστευτα ταχεία εστίαση, καθώς και πολλά ακόμη πλεονεκτήματα. Σημειωτέον πως το Ζ5 θα είναι διαθέσιμο σε τρεις εκδόσεις. Τη «βασική» με οθόνη 5,2 ιντσών, την Compact με οθόνη 4,6 ιντσών και την Premium με οθόνη 5,5 ιντσών. ΟΙ δύο πρώτες αναμένονται τον Οκτώβριο στην ελληνική αγορά και η Premium τον Νοέμβριο. Όσον αφορά στις τιμές, οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν πως το Ζ5 Compact θα είναι στα επίπεδα των 619 ευρώ, η «βασική» έκδοση στα 769 ευρώ και το Premium θα κινείται σε τιμή λίγο πάνω από τα 849 ευρώ.

Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε ακόμη το Huawei Mate S, ένα smartphone με οθόνη 5,5 ιντσών που ενσωματώνει την τεχνολογία Force Touch όπου πατώντας λίγο παραπάνω την οθόνη, εμφανίζονται περισσότερες λειτουργίες και δυνατότητες, μοιάζοντας λίγο με τη λογική του δεξιού πλήκτρου του ποντικιού στους υπολογιστές.

Νέα smartphones είχαμε και από τη Lenovo με πιο ενδιαφέρον το Vibe S1, το οποίο στην εμπρόσθια πλευρά έχει δύο κάμερες, προκειμένου να προσφέρει τη δυνατότητα για καλύτερες selfies. Στο περίπτερο της Lenovo υπήρχαν ακόμη και τα νέα smartphones της Motorola της σειράς Moto X, τα οποία έρχονται με οθόνες 5,7 και 5,5 ιντσών και περιμένουμε να τα δούμε και στην Ελλάδα.

Επίσης, ενδιαφέρον προκάλεσε και ένα νέο smartphone της Acer, ονομάτι Jade Primo, που βασίζεται στην πλατφόρμα των Windows Phone και η ταϊβανέζικη εταιρεία υποστηρίζει ότι προσφέρει τη δυνατότητα για κοινή εμπειρία μεταξύ του smartphone και του PC.

 

Wearables

Ήταν αναμενόμενο ακόμη ότι θα δούμε αρκετά πράγματα στο χώρο των wearables. Τα smartwatches είχαν την τιμητική τους με τη Samsung να παρουσιάζει επισήμως το εξαιρετικό Gear S2 αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πολλοί επισκέπτες είχαν ρίξει την προσοχή τους στα περίπτερα των Κινέζων κατασκευαστών που παρουσιάζουν φθηνά μοντέλα σε προσιτές τιμές και θα είναι εκείνοι που θα καθορίσουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό αν αυτή η αγορά έχει τελικώς μέλλον.

 

Tablets και υπολογιστές

Με δεδομένο ότι τα Windows 10 ξεκίνησαν να είναι πρόσφατα διαθέσιμα, ήταν αναμενόμενο ότι θα δούμε πολλά νέα PC που θα εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του νέου λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Η Toshiba παρουσίασε τα μικρά και πρακτικά Radius 12 και 14, καθώς και το νέο 2-σε-1 Click, ενώ πολλά νέα μοντέλα είχε και η Lenovo με το Miix 700 να είναι αυτό που ξεχωρίζει.

Πρακτικά, η νέα τάση που αρχίζει να κερδίζει έδαφος –και αυτό φάνηκε στο Βερολίνο- είναι αυτή των «υβριδικών» μηχανημάτων που κινούνται μεταξύ laptop και tablet, η οποία αναμένεται να μας απασχολήσει αρκετά τα επόμενα χρόνια.

 

Τηλεόραση και ήχος

Αν και παραδοσιακά η IFA είναι μία έκθεση που επικεντρώνεται στο χώρο των τηλεοράσεων, φέτος, δεν υπάρχει κάποια πολύ σημαντική ανακοίνωση. Η τάση είναι προς τις τηλεοράσεις με δυνατότητα αναπαραγωγής περιεχομένου ultra high definition (UHD ή 4Κ), με τις οθόνες να είναι σε όλο και περισσότερα μοντέλα κυρτές και τους κατασκευαστές να προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα των πάνελ που έχουν, χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνολογίες όπως είναι το OLED.

Μία νέα έννοια που έκανε αρκετά την εμφάνιση της ήταν το HDR (high dynamic range) που αφορά την βελτιωμένη ποιότητα του περιεχομένου που εκπέμπουν τα κανάλια. Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές (Sony, Samsung, LG) έκαναν ανακοινώσεις για συνεργασίες με κανάλια και παραγωγούς περιεχομένου αναφορικά με το HDR, το οποίο σχετίζεται άμεσα και με την ύπαρξη περιεχομένου ποιότητας UHD ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί η απόκτηση των νέων τηλεοράσεων.

Ένας ακόμη τομέας όπου υπήρχαν πολλά νέα προϊόντα είναι αυτός του ήχου. Είναι εντυπωσιακό ότι στα περίπτερα της IFA πρέπει να υπήρχαν πάνω από 200 εκθέτες που παρουσίαζαν …ακουστικά, ενώ το hi-res audio ήταν από τα σημαντικά θέματα συζήτησης στη φετινή έκθεση.

 

 

διαβάστε περισσότερα εδώ:
imerisia.gr