Τα 5 αόρατα σενάρια που σαμποτάρουν τις επιχειρηματικές μας ιδέες

    Από: Startup Team
πηγή: www.epixeiro.gr/ηγεσία-management/προσωπική-ενδυνάμωση/30037-τα-5-αόρατα-σενάρια-που-σαμποτάρουν-τις-επιχειρηματικές-μας-ιδέες

Ο Αμερικανός συγγραφέας Charles R. Swindoll λέει πως όσο περισσότερο ζει, τόσο περισσότερο συνειδητοποιεί πως η στάση μας στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα είναι πιο σημαντική από τα ίδια τα γεγονότα.

Έτσι, η στάση μας αυτή μπορεί να δημιουργήσει ή να καταστρέψει μία επιχείρηση, μία συνεργασία, μία διαπροσωπική σχέση ακόμη και να σταματήσει μία ιδέα, πριν ακόμη υλοποιηθεί. Και αυτό είναι αλήθεια, αν σκεφτεί κανείς πως η επιτυχία αποτελείται 90% από τη στάση που έχουμε προς αυτή. Έτσι, τα λεγόμενα, αόρατα σενάρια που έχουμε εκπαιδευτεί να αποδεχόμαστε και διέπουν καθημερινά τον τρόπο σκέψης μας, μπορούν να σταθούν εμπόδιο στο να μπούμε στη διαδικασία να υλοποιήσουμε μία επιχειρηματική ιδέα που έχουμε ή να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που θα βρεθούν στο δρόμο προς την επιτυχία.

Αυτά είναι τα 5 πιο συνηθισμένα αόρατα σενάρια που ελέγχουν αρνητικά τον τρόπο σκέψης μας και σαμποτάρουν τις ευκαιρίες εκείνες, που μπορεί να μας οδηγήσουν στη δημιουργία μίας επιτυχημένης επιχείρησης:

 

Δεν έχω τα λεφτά ή τους πόρους

Είναι το πιο συχνό σενάριο που αποθαρρύνει κάποιον να ξεκινήσει μία επιχείρηση και όχι αδίκως, βέβαια. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, όπου τα λεφτά υπάρχουν μόνο ως χιουμοριστικό σλόγκαν πλέον. Ωστόσο, το να εστιάζει κανείς στους τρόπους που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την επιχείρησή του, μέσω επενδυτών, επενδυτικών προγραμμάτων και άλλων πηγών ίσως, είναι προτιμότερο από τον καταπνίγει η απαισιοδοξία και να σταματά πριν αρχίσει, πιστεύοντας πως η ιδέα του τελικά μπορεί να μείνει ένα όνειρο, λόγω έλλειψης χρημάτων. Πολλοί είναι εκείνοι που ξεκίνησαν μία startup με ελάχιστους πόρους αρχικά, αλλά τα κατάφεραν επειδή εστίασαν σε δημιουργικές ιδέες για το «πώς θα λύσω το πρόβλημα» και όχι στο «γιατί υπάρχει αυτό το ανυπέρβατο εμπόδιο».

Δεν έχω αρκετό χρόνο

Δεν είναι περίεργο που ενώ όλοι έχουμε τον ίδιο χρόνο, κάποιοι από εμάς καταφέρνουν πολλά περισσότερα και κάποιοι όχι; Όλων η ημέρα έχει 24 ώρες, η εβδομάδα 7 ημέρες και ο χρόνος 365 ημέρες. Απλώς κάποιοι έχουν εκπαιδεύσει τον εαυτό τους στο να εστιάζουν στο αποτέλεσμα, να οργανώνουν καλύτερα το χρόνο τους και για αυτούς να μετρούν τα βήματα που ολοκλήρωσαν από το πλάνο δράσης τους, παρά πόσο χρόνο ξόδεψαν σε αυτό.

Δεν έχω τις δεξιότητες ή την εμπειρία που χρειάζεται

Μέχρι στιγμής, δεν γνώρισα ποτέ κανέναν στη ζωή μου που να ήξερε τα πάντα και να ήταν τέλειος σε όλα. Και όλοι μας αποκτήσαμε δεξιότητες, εμπειρίες και γνώση με το πέρας του χρόνου. Αν υπάρχουν δεξιότητες ή γνώση που θα πρέπει να μάθει κανείς, για να βάλει σε εφαρμογή την ιδέα του, δεν μένει παρά να καταγράψει το είδος των δεξιοτήτων και των γνώσεων που θα χρειαστεί και να μπει στη διαδικασία να τις μάθει. Σήμερα υπάρχουν τόσοι τρόποι που μπορεί κάποιος να λάβει τη γνώση που χρειάζεται, ακόμη και δωρεάν μέσω internet. Και φυσικά, αν υπάρχουν τομείς που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις, μπορεί κάποιος να στραφεί σε έναν ειδικό σε αυτόν τον τομέα ή να στραφεί σε έναν μέντορα που θα τον καθοδηγήσει στα απαραίτητα βήματα. Δεν χρειάζεται λοιπόν κάποιος να τα γνωρίζει όλα. Αυτό που χρειάζεται, είναι να εντοπίσει σωστά τις πηγές και τους ανθρώπους που θα συμπληρώσουν τις δεξιότητές του και θα τον βοηθήσουν να επιτύχει και αυτός να εστιάσει στο να κάνει καλά αυτό που ξέρει.

Δεν έχω τις διασυνδέσεις

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να κυνηγήσουν το όνειρό τους, γιατί εγκλωβίζουν τον εαυτό τους στην εικόνα του ανθρώπου που δεν βρέθηκαν ποτέ με τις σωστές διασυνδέσεις-κλειδιά που θα τους βοηθούσαν να κάνουν την ιδέα τους πράξη. Και, ενώ οι διασυνδέσεις όντως παίζουν σημαντικό ρόλο, δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιέται κανείς, αλλά κάτι που μπορεί να αποκτήσει, αν τον ενδιαφέρει να επιτύχει. Διασυνδέσεις μπορεί να κάνει κάποιος μέσα από διάφορα events, ακόμη και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απλώς το να εστιάζουμε στο γεγονός ότι μπορούμε να επιτύχουμε μόνο αν έχουμε τις σωστές διασυνδέσεις, μπορεί να γίνει παγίδα που θα σαμποτάρει την επιτυχία μας, αφού αρχίζουμε να πιστεύουμε πως ο βασικός παράγοντας για την επιτυχία είναι οι άλλοι και όχι εμείς οι ίδιοι. Φυσικά και δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα μόνοι μας, αλλά δεν πρέπει να βασιζόμαστε και στους άλλους για να κάνουν τη δική μας δουλειά.

Η οικονομική κρίση είναι απαγορευτική

Φυσικά και η οικονομική κρίση, παίζει μεγάλο αρνητικό ρόλο. Αλλά και κατά πόσο εμείς επιτρέπουμε…www.epixeiro.gr/ηγεσία-management/προσωπική-ενδυνάμωση/30037-τα-5-αόρατα-σενάρια-που-σαμποτάρουν-τις-επιχειρηματικές-μας-ιδέες