Το Plastic Fantastic Challenge έρχεται στην Αθήνα! Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

    Από: Startup Team

Plastic is Fantastic (?)

Το πλαστικό είναι φανταστικό! Έχει συσκευάσει τα τρόφιμά μας, τα φάρμακα, τα καλλυντικά μας, τα ποτά μας, έχει αποτελέσει βασικό «συστατικό» των παιχνιδιών μας, των εργαλείων μας, των gadget μας. Έχει διακοσμήσει τα σπίτια μας, έχει ντύσει τα όνειρά μας, τις ζωές μας, ακόμη και τον… καναπέ της γιαγιάς μας! Έχει γίνει μέχρι και τραγούδι. Το αποτύπωμά του στο σύγχρονο πολιτισμό είναι σίγουρα ανεξίτηλο, τόσο κυριολετικά όσο και μεταφορικά.

 

Σε μια κοινωνία όπου το πλαστικό είναι πανταχού παρόν βρισκόμαστε αντιμέτωποι μέ ένα «πλαστικό παράδοξο». Χάρη στο πλαστικό μπορούμε αφενός να συσκευάσουμε και να προστατεύσουμε τρόφιμα και ευπαθή προϊόντα προλαμβάνοντας έτσι τη σπατάλη και άρα τη δημιουργία επιπλέον απορριμάτων, αφετέρου όμως, ο επικίνδυνος αντίκτυπος των πλαστικών προϊόντων είναι εξίσου προφανής. Τα πλαστικά απόβλητα αποτελούν ένα τεράστιο περιβαλλοντικό ζήτημα με τους ωκεανούς μας να εξελίσσονται σε σκουπιδότοπους. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, περίπου 8 τόνοι πλαστικών απορριμάτων καταλήγουν στους ωκεανούς καθημερινά ενώ 63% του συνόλου των πλαστικών αποβλήτων προέρχεται από συσκευασίες μιας χρήσης. Αν και υπάρχει διάθεση τόσο από κυβερνήσεις όσο και από βιομηχανίες για αλλαγή στη φιλοσοφία γύρω από τη χρήση του πλαστικού και ιδιαίτερα των πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης, οι αυστηρές προδιαγραφές από τους αγοραστές, οι υψηλές προσδοκίες από τους καταναλωτές και οι διαρκείς πιέσεις για μείωση του κόστους δεν επιτρέπουν το επόμενο βήμα στην καινοτομία. Με το Plastic Fantastic Challenge όμως, αυτό αλλάζει.

 

The Plastic Fantastic Challenge: Ναι στο πλαστικό, όχι στα απόβλητα

Το Plastic Fantastic Challenge (PFC) είναι ένας πανευρωπαϊκός διαγωνισμός καινοτομίας με θέμα τη μείωση της ρύπανσης από τη χρήση πλαστικών συσκευασιών. Ο διαγωνισμός προσκαλεί -και προκαλεί– τόσο τους λάτρεις όσο και τους πολέμιους του πλαστικού να δουλέψουν μαζί και να αναπτύξουν καινοτόμες ιδέες, που θα προσφέρουν βιώσιμες λύσεις για τη μείωση των πλαστικών απορριμάτων σε παγκόσμια και σε τοπική κλίματα.

Καινοτόμες Ιδέες για την Επανάσταση στο Πλαστικό

Το PFC διεξάγεται ταυτόχρονα σε έξι πόλεις της Ευρώπης. Μέσω του PFC, καινοτόμες ιδέες που μειώνουν τον αντίκτυπο των πλαστικών απορριμάτων στο περιβάλλον, θα λάβουν υποστήριξη, χρηματοδότηση και ενίσχυση της δικτύωσής τους, ώστε να αναπτύξουν τον κύκλο των δραστηριοτήτων τους και να γίνουν βιώσιμες.

 

Την Παρασκεύη 30 Οκτωβρίου στις 19.00, σας προσκαλούμε στο Impact Hub Athens (Καραϊσκάκη 28, Αθήνα) για την επίσημη έναρξη του Plastic Fantastic Challenge. Η εκδήλωση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσετε επαγγελματίες του χώρου, να εμπνευστείτε από ειδικούς ομιλητές και να συνδημιουργήσετε καινοτόμες ιδέες που μειώνουν το αντίκτυπο των πλαστικών συσκευασιών στο περιβάλλον!

 

Στο launch event, το οποίο στόχο έχει να δώσει δημιουργικά εναύσματα και να προτείνει θεματικές πάνω στις οποίες οι υποψήφιες ομάδες εργασίας θα αναπτύξουν τις ιδέες τους, θα μιλήσουν μεταξύ άλλων οι κκ. Γιώργος Ηλιόπουλος (MSc / γραμματέας της Ένωσης Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλαδος), Χάρης Νινιός (ιδρυτής της Phee), καθώς και μέσω Skype η Dianna Cohen (Plastic Pollution Coalition, ΗΠΑ). Περισσότερα ονόματα ομιλητών και εμπειρογνωμόνων θα ανακοινωθούν σύντομα. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

 

Διαβάστε περισσότερα για το Plastic Fantastic Challenge εδώ:

plasticfantasticchallenge.org

Το σχετικό event στο Facebook:

www.facebook.com/events/1682063968681783/

 

 

Impact Hub Athens

Το Impact Hub Athens είναι μια κοινότητα επαγγελματιών, κοινωνικών επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και δημιουργικών μυαλών που εργάζονται, συνεργάζονται και καινοτομούν για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος βιώσιμων πρωτοβουλιών με στόχο την κοινωνική αλλαγή. Είμαστε μέρος του παγκόσμιου δικτύου των 72 Impact Hubs που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, μεταφέροντας και εφαρμόζοντας διεθνή εμπειρία, γνώση και μεθοδολογίες στα μέλη μας. Στο Impact Hub Athens, σχεδιάζουμε και διοργανώνουμε εκπαιδευτικά προγράμματα, φιλοξενούμε εκδηλώσεις, παρέχουμε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό σε επαγγελματίες και ομάδες ενδυναμώνοντας το επιχειρηματικό πνεύμα και προσφέροντας τους πρόσβαση σε νέες ιδέες, πόρους και δικτύωση.