CEO Summit 2015 Μπορεί η Ελλάδα να αναδυθεί ως επιχειρηματικός κόμβος;

    Από: Startup Team

Στις 8 Δεκεμβρίου, ο Τομέας Ηγεσίας της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), διοργανώνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ώρες 15.00 – 22.00) το CEO Summit 2015, με θέμα

«Geopolitics: could Greece emerge as a business hub? Κερδισμένοι ή χαμένοι;»

Το CEO Summit διοργανώνεται από την ΕΕΔΕ σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ), το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας.

Το συνέδριο διεξάγεται εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου κι ενός διαρκώς εξελισσόμενου παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος, τα οποία επανακαθορίζουν τις διεθνείς στρατηγικές του ελληνικού επιχειρείν. Επιπροσθέτως, η ανάπτυξη της τεχνολογίας, της καινοτομίας, η εναρμόνιση των πολιτικών των κρατών που διευκολύνουν το διεθνές εμπόριο, δημιουργούν μία νέα παγκόσμια αγορά όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις ανταγωνίζονται για να προσφέρουν νέα προϊόντα και να κερδίσουν μερίδιο αγοράς στην ευρύτερη περιοχή αλλά και σε όλα τα σημεία του πλανήτη.

 

Είναι λογικό οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη καθώς κι αυτές που συντελούνται στην ευρύτερη περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, να δημιουργούν ερωτήματα κι ανησυχίες στις ηγεσίες των ελληνικών εταιριών. Στο πλαίσιο αυτό, ο όρος γεωπολιτική αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στις συζητήσεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση διεθνών επιχειρηματικών στρατηγικών. Κι αυτό γιατί η προσεκτική καταγραφή κι ανάλυση του γενικότερου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την ορθή καταγραφή τόσο των κινδύνων όσο και των ευκαιριών, στις οποίες θα υλοποιηθεί μία συγκεκριμένη επιχειρηματική στρατηγική.

 

Αλλά τι είναι γεωπολιτική;

Σε γενικές γραμμές, έχει επικρατήσει λανθασμένα η άποψη ότι η χρήση του όρου ‘γεωπολιτική’ παραπέμπει απαραίτητα σε πολέμους και καταστροφές. Γεωπολιτική εξέλιξη αποτελεί η μείωση της τιμής του πετρελαίου από άνω των $100 το βαρέλι πέρσι, σε κάτω από $50 αυτές τις ημέρες. Επίσης, αποτελεί γεωπολιτική εξέλιξη η υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, από 1,39 το Μάιο του 2014 κοντά στο 1,06 αυτές τις ημέρες. Τέλος, σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις αποτελούν η κλιματική αλλαγή καθώς και η πρόσφατη διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ.

 

Όλες οι παραπάνω μεταβολές, συντελούν στην αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων στο γεωγραφικό χάρτη και με την ανάλυση τους είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι συμπεριφορές κρατών και οι μελλοντικές επιπτώσεις στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η υποτίμηση του ευρώ συνεισφέρουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και στην προώθηση των εξαγωγών. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται το θετικό υπόβαθρο για την οικονομική ανάπτυξη άρα και της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ συνεισφέρει στην αναβάθμιση του γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, γιατί το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί το πλησιέστερο μεγάλο λιμάνι της ευρωζώνης, σε σχέση με τη διώρυγα του Σουέζ. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται σχέδια για να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακό hub μέσω του αγωγού ΤΑΡ και των σταθμών LNG, ενώ το λιμάνι του Πειραιά πέτυχε το 2014, τη μεγαλύτερη αύξηση σε εμπορευματική κίνηση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε μία περίοδο κατά την οποία η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική διέρχονται μία περίοδο ιστορικών τεκτονικών αλλαγών, η οποία ενδεχομένως να κρατήσει για δεκαετίες, η Ελλάδα αποτελεί την πλησιέστερη χώρα-μέλος της ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ. Αυτό αποτελεί ικανή συνθήκη για να λειτουργήσει η χώρα μας, ως ασφαλής επενδυτικός προορισμός (safe haven) ή περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο (hub) για διεθνείς εργασίες που θα καλύπτουν την ευρύτερη περιφέρεια των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Αλλά η συζήτηση γίνεται πιο σύνθετη, όταν αφορά συγκεκριμένες, άμεσες επενδύσεις που θα καταστήσουν την Αθήνα περιφερειακό επιχειρηματικό hub. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι εκπληρώνονται όλες οι ικανές προϋποθέσεις για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος, λόγω της γεωγραφικής θέσης, της συμμετοχής μας στο κοινό νόμισμα και το Βορειοατλαντικό σύμφωνο, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υλοποιήσει κι όλες αναγκαίες συνθήκες, οι οποίες θα εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την ανάπτυξη διεθνών εργασιών με επίκεντρο την Αθήνα.

Και φυσικά μπορεί να υπάρχει το ‘παράθυρο ευκαιρίας’ αλλά ο στόχος είναι εξαιρετικά σύνθετος. Προϋποθέτει συγκεκριμενοποίηση της στρατηγικής και αποτελεσματική επικοινωνία της προς τους κοινωνικούς εταίρους έτσι ώστε να σχηματιστεί μία ισχυρή συμμαχία στο επίπεδο της οικονομίας, της κοινωνίας και της πολιτικής. Και φυσικά προϋποθέτει ισχυρή ηγεσία και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου.

Όλα τα παραπάνω θα συζητηθούν στο φετινό CEO Summıt, όπου θα συμμετέχουν ως ομιλητές σημαντικοί εκπρόσωποι του πνευματικού, πολιτικού, ακαδημαϊκού, διπλωματικού, οικονομικού κι επιχειρηματικού κόσμου. Ο βασικός στόχος του συνεδρίου είναι συζητηθούν σημαντικά θέματα που αφορούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σε σχέση με την εξωτερίκευση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη διεθνοποίηση της ελληνικής οικονομίας. Κι όλα αυτά με βάση το βασικό  ερώτημα ‘Εάν μπορεί να δημιουργηθεί ένα business hub στην Ελλάδα’.

Τέλος, η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων σκοπεύει να προωθήσει τα αποτελέσματα του συνεδρίου προς τον επιχειρηματικό και τον πολιτικό κόσμο, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου γεωπολιτικού και οικονομικού υποδείγματος, το οποίο θα κινητοποιήσει την οικονομία και την κοινωνία, κατά την εποχή της παγκοσμιοποίησης.

Στους ομιλητές περιλαμβάνονται, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο συγγραφέας  – φιλόσοφος κ. Στέλιος Ράμφος, η κυρία Irit Ben-Abba, Πρέσβειρα του Ισραήλ, ο κ. Caspar Veldkamp Πρέσβης της Ολλανδίας, ο καθηγητής κ. Ιωάννης Θ. Μάζης, ο κ. Μιχάλης Μασουράκης, Επικεφαλής Οικονομολόγος του ΣΕΒ, ο κ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Accenture, ο κ. Riccardo Canevari, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Novartis Hellas, ο κ. Rikard Scoufias, Country Manager Greece, Trans Adriatic Pipeline AG, ο κ. Άγγελος Καραγιάννης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Karayannis Group of Companies και ο κ. Γιάννης Παράσχης, CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Το συνέδριο θα χαιρετίσουν οι κ. Γεώργιος Πίττας, Πρόεδρος Ο.Ε. Συνεδρίου, Δημήτρης Α. Μαύρος, Πρόεδρος Δ.Ε. του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΤΕ, Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΣΕΒ και Κωνσταντίνος Π. Λαμπρινόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΕΔΕ.

 

Χορηγοί του 9ου CEO Summit είναι η Coca-Cola Hellenic, η Edenred, η Eurobank, η Manifest, η Manpower Group και η Pharmathen. Χορηγοί επικοινωνίας είναι η Αγορά, η Real News, ο Real FM 97,8, το Ad Business, η Boussias Communications, το CSR/HR Review, το European Business Review, το Economia και η Οικονομική Επιθεώρηση, καθώς και το Retail Business. Χορηγοί Διαδικτυακής Επικοινωνίας είναι τα Advertsising.gr, Economia.gr, BusinessNews.gr, CSRNews.gr, Ecozen.gr και SofokleousIn.gr. Τηλεοπτικός χορηγός το SBC TV.

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφθείτε το www.ceosummit-eede.gr/2015, το www.eede.gr ή απευθυνθείτε στον κ. Δημήτρη Φωτιάδη στην ΕΕΔΕ, τηλ. 210 2112000 (εσωτ. *714), fax: 210 2112037, e-mail: leadership@eede.gr

 

Με την παράκληση να δημοσιευθεί ή να μεταδοθεί

Λίνα Τσαγκαράκη – Ξένου

Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων

Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ)

Mob: 6972-600994

τηλ: 210-2112000, fax: 210-2112020

e-mail: l.tsagaraki@eede.gr

www.eede.gr