Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε το Διεθνές Συνέδριο ”ΙNNOVATION ID 2016”

    Από: Startup Team

Εξαιρετική επιτυχία  και με μεγάλη συμμετοχή επιχειρήσεων, φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φοιτητών και εκπροσώπων της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, σημείωσε το διεθνές συνέδριο «INNOVATION ID 2016» που διοργάνωσε το ΚΕΠΑ την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στη Θεσσαλονίκη στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, σε συνεργασία με το Design for Europe.

Στόχος του συνεδρίου, ήταν η παρουσίαση καλών πρακτικών εφαρμογής του Design Driven Innovation (καινοτομία με τη Μεθοδολογία Design) τόσο στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, όσο και σε επίπεδο πολιτικής στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΚΕΠΑ για την προώθηση της μεθοδολογίας Design στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω της συμμετοχής του μαζί με άλλους 13 φορείς του εξωτερικού στο έργο της ΕΕ «Design for Europe».

Ομιλητές στο συνέδριο ήταν εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από χώρες της ΕΕ,  από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, από επιχειρήσεις της Ελλάδας καθώς και από ακαδημαϊκούς φορείς.

Παράλληλα διεξήχθησαν δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας για τα ζητήματα εφαρμογής πολιτικής στον τομέα του σχεδιασμού και του τρόπου με τον οποίο οι νεοφυείς επιχειρήσεις μπορούν να  αξιοποιήσουν τη Μεθοδολογία Design για τη βιωσιμότητά του εγχειρήματός τους, καθώς και ένα θεματικό εργαστήριο (workshop).

Το συνέδριο ξεκίνησε με την ομιλία του Προέδρου του ΚΕΠΑ κ. Νίκου Ευθυμιάδη ο οποίος αφού καλωσόρισε του συμμετέχοντες αναφέρθηκε στις δραστηριότητες που αναπτύσσει το ΚΕΠΑ για την υποστήριξη των επιχειρήσεων με νέα επιχειρηματικά εργαλεία αξιοποιώντας τα προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ. Επιπροσθέτως τόνισε τη σημασία που δίνει το ΚΕΠΑ στην προώθηση του Design το οποίο χαρακτήρισε ως καταλύτη για την καινοτομία των επιχειρήσεων που δίνει μία διαφορετική προσέγγιση στο σχεδιασμό των προϊόντων και υπηρεσιών τους για την ικανοποίηση των απαιτήσεων και των αναγκών των τελικών χρηστών.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν το γεγονός ότι το Design αποτελεί ένα ισχυρό όπλο που πρέπει να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις για να δώσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στα προϊόντα τους και να σταθούν με μεγαλύτερη σιγουριά απέναντι στον ανταγωνισμό αλλά και ο δημόσιος τομέας προκειμένου να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Design Council κος John Mathers από τη Μεγάλη Βρετανία ανέφερε ότι το Design αποτελεί την βασική αιτία για την ταχεία ανάπτυξη των επιχειρήσεων που το έχουν ενσωματώσει στην οργανωτική τους λειτουργία, παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η δημιουργική βιομηχανία, με τη χρήση της μεθοδολογίας Design, σημείωσε την τελευταία πενταετία αύξηση της τάξης του 28%.

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου της ΕΕ κου Xavier Le Mounier ο οποίος ανέπτυξε την πολιτική του Design ως βασικού πυλώνα της πολιτικής καινοτομίας της ΕΕ τονίζοντας ότι η χρήση του αφορά πρωτίστως τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Τέλος, όλοι οι ομιλητές παρότρυναν το ΚΕΠΑ να συνεχίσει τις προσπάθειές του για την ίδρυση ενός Ελληνικού Κέντρου Design το οποίο θα μπορέσει να αναδείξει και να συντονίσει τη δημιουργική κοινότητα της χώρας επιφέροντας θετικά αποτελέσματα στη στρατηγική και επιχειρηματική πρακτική των επιχειρήσεων.

Τις εργασίες του συνεδρίου συντόνισε ο κος Μπάμπης Παπαδόπουλος.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον ειδικό  χώρο της εικονικής πραγματικότητας που είχε στηθεί έξω από την αίθουσα του συνεδρίου με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού.

Το συνέδριο υποστηρίχθηκε από τους φορείς : ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, Δήμος Θεσσαλονίκης, ΑΖΚ, City College, Iνστιτούτο Γκαίτε, Dukakis Center, Creativity Platform, MIT Enterprise Forum Greece, Dromeas & SKG Startupers ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν η οικονομική e-φημερίδα voria.gr