Το «SmileyBin» του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας αναδείχθηκε «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2016»

    Από: Startup Team

Θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στον Πανευρωπαϊκό διαγωνισμό στην Ελβετία

Πάει… Ελβετία ο «έξυπνος» κάδος ανακύκλωσης «SmileyBin» που εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Πύδνας-Κολινδρού, Αλωνίων Πιερίας. Η ταλαντούχα ομάδα από την Βόρεια Ελλάδα κατέκτησε την πρώτη θέση στον 10ο Τελικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2016» του «Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας.

Τα παιδιά ξέσπασαν σε κλάματα από τη χαρά τους όταν ανακοινώθηκε ότι κέρδισαν το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό. Πρόκειται για μαθητές τρίτης Γυμνασίου και είναι οι μικρότεροι σε ηλικία μαθητές «επιχειρηματίες» που κατάφεραν να μπουν στην τελική δεκάδα, από τα 100 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση».

Και την Παρασκευή αναδείχθηκαν οι μεγάλοι νικητές.

Η μαθήτρια Μαρία Κοκκάλα, Διεθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της «Εικονικής Επιχείρησης» SmileyBin, αμέσως μετά τη βράβευση, με δάκρυα στα μάτια, ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece τονίζοντας πόσο σημαντική είναι για την ομάδα η διάκριση αυτή.  «Είμαστε ένα μικρό Γυμνάσιο στα Αλώνια Πιερίας που έχει όλα-όλα 50 παιδιά από 4 χωριά της περιοχής. Το βραβείο αυτό μας δίνει μεγάλη δύναμη, καταλαβαίνουμε πως όλα στη ζωή είναι εφικτά», είπε η Μαρία.

«H συμμετοχή μας στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», πραγματικά άλλαξε τη ζωή μας», είπε συγκινημένος και ο μαθητής Ιορδάνης Πασχαλίδης, Διευθυντής Πωλήσεων της «SmileyBin».  «Μέχρι πέρυσι ήμασταν παιδιά που πηγαίναμε σπίτι-σχολείο, σχολείο-σπίτι. Φέτος έχουμε ζήσει απίστευτες εμπειρίες.  Έχουμε γνωρίσει και συνεργαστεί με κορυφαίους επαγγελματίες, έχουμε ένα καταπληκτικό δικό μας προϊόν, είμαστε σήμερα στην Αθήνα, σε ένα μήνα θα είμαστε την Ελβετία… Όλα μοιάζουν σαν ένα υπέροχο όνειρο»!

Τα παιδιά δημιούργησαν μια «πατέντα» ενός κάδου που έχει μέσα ζυγαριά και ανταμείβει τον χρήστη που ανακυκλώνει περισσότερο, με πόντους εκπτώσεων σε συνεργαζόμενα καταστήματα ή στα δημοτικά τέλη. Οι πόντοι πιστώνονται μέσω wifi σε ειδική κάρτα, η οποία χρησιμοποιείται και για να ανοίγει αυτόματα ο κάδος με ενέργεια από φωτοβολταϊκό πάνελ που υπάρχει στην οροφή. Σύνθημα των παιδιών: «Ανακύκλωσε και κέρδισε, εσύ και το περιβάλλον!». Οι καθηγήτριες που καθοδηγούν και ενθαρρύνουν τα παιδιά σε αυτή τη συναρπαστική διαδρομή είναι οι κυρίες Τάνια Παντελίδου και Ηρώ Ζιούδρου. Εθελοντής-επιχειρηματικός σύμβουλος είναι ο κ. Παναγιώτης Τζέλλος, ιδρυτής της Confierence.com.

Η ομάδα «SmileyBin» είχε κερδίσει και το πρώτο βραβείο των Εμπορικών Εκθέσεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης που είχε επισκεφθεί την Εμπορική Έκθεση είχε εντυπωσιαστεί με την ιδέα των παιδιών και είχε προτείνει να κατασκευασθούν άμεσα 10 τέτοιοι κάδοι στη Θεσσαλονίκη, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από το εξωτερικό.

Η νικήτρια ομάδα θα ξεκινήσει τώρα εντατικές προετοιμασίες για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο μεγάλο Πανευρωπαϊκό Τελικό Διαγωνισμό  «Company of The Year» του Junior Achievement Europe που θα γίνει στην Λουκέρνη της Ελβετίας 25-28 Ιουλίου.

«Το SmileyBin είναι ένα πολύ πρωτοποριακό προϊόν που μπορεί να υλοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο και να ενισχύσει τις δράσεις υπέρ της ανακύκλωσης», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου. «Είμαστε αισιόδοξοι ακόμα και για την πρωτιά στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό».

Το δεύτερο βραβείο κέρδισε η ομάδα «MAPP» του Λυκείου Κολλεγίου Ψυχικού. Οι μαθητές ανέπτυξαν την εφαρμογή ΜAPP (Marathon APPlication) για κινητά, με στόχο την προώθηση του Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας. Τόσο οι δρομείς όσο και οι θεατές θα είναι σε θέση να αξιοποιήσουν μία πληθώρα υποστηρικτικών υπηρεσιών πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η πιο σημαντική καινοτομία της εφαρμογής είναι η υπηρεσία tracking, που προσφέρει τη δυνατότητα εντοπισμού και παρακολούθησης δρομέων από θεατές και άλλους δρομείς μέχρι τον τερματισμό τους.

Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα «EPEIKON», του Β’ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού. Τα παιδιά δημιούργησαν μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα που σε συνδυασμό με συσκευή εικονικής πραγματικότητας δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να περιηγηθούν εικονικά στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, που αποκαλείται και «Παρθενώνας της Πελοποννήσου». Η ξενάγηση στον ψηφιακά αναστηλωμένο ναό είναι οπτικοακουστική σε 4 γλώσσες.  Όραμα της EPEIKON είναι η προβολή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού  και η προσέλκυση του πολιτιστικού τουρισμού με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικό βραβείο, με έπαθλο πλήρη υποτροφία στο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας ΥES, που διοργανώνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κέρδισε η ομάδα «BUDGEE» από το Λύκειο Pierce-Aμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Οι τρείς πρώτες ομάδες κέρδισαν και χρηματικό έπαθλο, ευγενική προσφορά της Εθνικής Τράπεζας. Βραβείο εθελοντισμού απονεμήθηκε από το Γενικό Διευθυντή του ΣΕΝ/JA Greece, κ. Αργύρη Τζικόπουλο στην MetLife και την Εθνική Τράπεζα που διαθέτουν μεγάλο αριθμό εθελοντών-συμβούλων για την υλοποίηση του προγράμματος μαθητική «Εικονική Επιχείρηση». Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην Τράπεζα Πειραιώς και τις υπόλοιπες εταιρίες που επίσης προσφέρουν πολλούς εθελοντές.

Ο διαγωνισμός «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιήθηκε για 10η συνεχή χρονιά στη χώρα μας από τον μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων-Junior Achievement Greece». Το ΣΕΝ/JA Greece είναι φορέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Junior Achievement Worldwide, του μεγαλύτερου και μακροβιότερου μη κερδοσκοπικού οργανισμού στον κόσμο που εφαρμόζει προγράμματα επιχειρηματικότητας και βασικών αρχών οικονομίας στην εκπαίδευση σε 122 χώρες, με τη συμμετοχή άνω των 10 εκατομμυρίων μαθητών το χρόνο παγκοσμίως.

Στιγμιότυπα του διαγωνισμού