15 από τις 25 πιο καινοτόμες χώρες του κόσμου είναι ευρωπαϊκές

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Διεθνές προβάδισμα καινοτομίας εξακολουθεί να διατηρεί η Ευρώπη, η οποία, παρά την άνοδο διεθνών ανταγωνιστών, όπως  οι ΗΠΑ και η Κίνα, συνεχίζει να κρατά τα ηνία. Για του λόγου το αληθές, 15 από τις 25 πιο καινοτόμες οικονομίες του πλανήτη είναι ευρωπαϊκές, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την αξιολόγηση του “Global Innovation Index 2016”.

Σύμφωνα με το δείκτη, που αποτελεί προϊόν συνεργασίας του World Intellectual Property Organization (WIPO), του Cornell University και του INSEAD, η Ελβετία, η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Φινλανδία και η Σιγκαπούρη είναι οι πρωταθλήτριες χώρες σε επίπεδο καινοτομίας για το 2016.

Η Ελλάδα έχει μια μάλλον μέτρια επίδοση στο “Global Innovation Index 2016”, κατέχοντας την 40η θέση μεταξύ 128 κρατών, που εξετάζει ο δείκτης, συγκεντρώνοντας βαθμολογία 39,8, όταν η κατέχουσα την παγκόσμια πρωτιά Ελβετία βαθμολογείται με 66,3.

Στην αξιολόγηση του “Global Innovation Index 2016”, η Ευρώπη έχει την τιμητική της, αφού, εκτός από την Ελβετία που βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, για έκτη συνεχή χρονιά, τη Σουηδία που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, τη Μεγάλη Βρετανία στην τρίτη και τη Φινλανδία στην πέμπτη θέση, στο top10 περιλαμβάνονται και η Ιρλανδία (7η), η Δανία (8η), η Ολλανδία (9η) και η Γερμανία (10η).

“Η Ευρώπη έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα των πολύ ισχυρών θεσμών και των καλά αναπτυγμένων υποδομών, ενώ περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν στην επιχειρηματική κουλτούρα. Η περιοχή έχει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις στην περιβαλλοντική απόδοση και στην πρόσβαση στις ΤΠΕ. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, που χρηματοδοτείται από τις επιχειρήσεις, τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας και τις αιτήσεις για διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας”, αναφέρουν οι συντάκτες της σχετικής αξιολόγησης.

Η είσοδος της Κίνας
Μία από τις – μεγάλες ομολογουμένως – αλλαγές, που επιφύλασσε το Global Innovation Index για το 2016, ήταν η είσοδος της Κίνας στο παγκόσμιο “Top 25” των πιο καινοτόμων χωρών του πλανήτη, για πρώτη φορά εδώ και εννέα χρόνια. “Παρά την άνοδο της Κίνας, ένα “χάσμα καινοτομίας” εξακολουθεί να χωρίζει τις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου”, αναφέρει η έκθεση.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr