Ελληνική ομάδα ανάμεσα στους νικητές του ClimateLaunchpad 2016!

    Από: Startup Team

Η  Cryotap συγκαταλέγεται στις 10 κορυφαίες ιδέες πράσινης καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός ClimateLaunchpad που έλαβε χώρα στο Ταλίν της Εσθονίας, έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο για την Ελλάδα, αφού συγκαταλέγεται για πρώτη φορά στους 10 καλύτερους της Ευρώπης, με την ομάδα Cryotap.  Η ιδέα της ομάδας για ένα καινοτόμο σύστημα που παράγει πόσιμο νερό από την θάλασσα με περιβαλλοντικό και οικονομικό τρόπο, της εξασφάλισε την πολυπόθητη θέση στο πρόγραμμα επιτάχυνσης του Climate-KIC. Το επιχειρηματικό αυτό «σχολείο» επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και την εμπορευματοποίηση των cleantech startups και τους δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσουν χρηματοδότηση μέχρι €95.000.

Ο διαγωνισμός, που έχει ως επίκεντρο την επίλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι ένα πρόγραμμα του Climate-KIC, του μεγαλύτερου δημόσιου και ιδιωτικού καινοτόμου συνεταιρισμού της Ευρώπης με στόχο τη διαχείριση και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Φέτος, πάνω από 750 νεοσύστατες επιχειρήσεις από 30 χώρες υπέβαλαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες, περισσότερες από 250 έλαβαν τελικά μέρος στον τοπικό διαγωνισμό, και 90 από αυτές επιλέγηκαν για να διαγωνιστούν στον Ευρωπαϊκό τελικό. Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Gleather, η οποία έλαβε χρηματικό έπαθλο € 10.000. Στη δεύτερη θέση ήταν η ομάδα  Sponge η οποία έλαβε € 5.000, και η τρίτη θέση πήγε στην ομάδαChrysalis η οποία κέρδισε € 2.500.

Την Ελλάδα, εκτός από την Cryotap, εκπροσώπησε και η AlgoRid η οποία μέσω του πιλοτικού της συστήματος καθαρίζει νερό με περιβαλλοντικό τρόπο από δεξαμενές, πισίνες και λίμνες, παράγοντας έτσι καθαρό νερό, βιομάζα και ηλεκτρισμό, αλλά  και η BREaTHE, η οποία μέσω του βιολογικού της συστήματος μπορεί να διασπά πλαστικά τα οποία δεν ανακυκλώνονται και στοχεύει σε ένα μέλλον χωρίς πλαστικά σκουπίδια. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στις τρεις ομάδες για τις εξαιρετικές τους παρουσιάσεις. Αρμόδιος φορέας για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού ClimateLaunchpad σε Κύπρο και Ελλάδα είναι η Chrysalis LEAP, που ήταν δίπλα στις ομάδες σε κάθε βήμα, προσφέροντας τους τα αναγκαία εργαλεία και δεξιότητες για να πετύχουν τους στόχους τους.

Μέγας χορηγός του προγράμματος είναι η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM). «Η BSM με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχει ως μέγας χορηγός στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, συμβάλλοντας στην προώθηση νέων καινοτόμων προγραμμάτων που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος και τα οποία πιθανό να επιδράσουν θετικά την αειφόρο ανάπτυξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας, ενώ παράλληλα προάγουν την γνώση και αναβαθμίζουν την τεχνογνωσία του προσωπικού μας στο σημαντικό αυτό τομέα», δήλωσε η Έλενα Πανταζίδου, Corporate Director – HR (Shore).

Χορηγοί του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η Celestyal Cruises, η Ελληνική Τράπεζα και οι Γιώργος. Ζ. Γεωργίου & Συνεργάτες.  Υποστηρικτές του προγράμματος είναι οι Aephoria.net και Οργάνωση Γη, ενώ υποστηρικτής επικοινωνίας τοΣΚΑΪ.