Κερδίζει έδαφος η πιστοποίηση μέσω βιομετρικών στοιχείων

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη χρήση βιομετρικών στοιχείων ως μέσου αναγνώρισης της ταυτότητας και πιστοποίησης του χρήστη, δείχνουν πλέον οι καταναλωτές. Τόσο οι διαδικασίες, όσο και τα μέσα επιβεβαίωσης, της ταυτότητας ενός ατόμου δια της ανίχνευσης ενός μοναδικού χαρακτηριστικού του, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα ή η ίριδα του ματιού, “ωριμάζουν” σταδιακά, κερδίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης των χρηστών.

 

Μελέτη της Juniper Research, μάλιστα, εκτιμά ότι σταδιακά τα συστήματα αναγνώρισης της ταυτότητας βάση βιομετρικών στοιχείων, υπερβαίνουν τη χρήση απλά των δακτυλικών αποτυπωμάτων ή της πιστοποίησης μέσω της ίριδας. Η τάση αυτή αναμένεται να γίνει πιο έντονη την επόμενη πενταετία, φέρνοντας τεκτονικές αλλαγές σε μια σειρά από τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας πολιτών και επιχειρήσεων.

Οι αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν ότι συστήματα βιομετρικής πιστοποίησης της ταυτότητας θα βρίσκονται εγκατεστημένα σε περίπου 190 εκατ. φορητές συσκευές, σε παγκόσμιο επίπεδο, έως τα τέλη του 2016, συμπεριλαμβανομένων των smartphones και των wearables. Το μέγεθος αυτό θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. συσκευές μέχρι το 2021.

“Ο τομέας της βιομετρικής πιστοποίησης είναι, πλέον, ώριμος να περάσει σε μια επόμενη φάση, πέρα από τα δακτυλικά αποτυπώματα”, διαπιστώνει η μελέτη της εταιρείας. Σύμφωνα με το σχετικό report (Mobile Biometrics: Consumer Markets, Opportunities & Forecasts 2016-2021), η ζήτηση – από πλευράς επιχειρήσεων – μεθόδων αναγνώρισης της ταυτότητας ενός ατόμου, που δεν θα στηρίζονται στο hardware, θα αυξηθεί την επόμενη πενταετία. Η έμφαση, όπως διαπιστώνει η εταιρεία, θα δοθεί στην ταυτοποίηση των χρηστών μέσω συστημάτων αναγνώρισης της φωνής ή του προσώπου. Αυτές οι τεχνολογίες θεωρείται ότι θα αναπτυχθούν πιο εύκολα, σε σχέση με τα δακτυλικά αποτυπώματα για παράδειγμα, καθώς δεν απαιτούν εξειδικευμένο hardware, ενώ ανεβάζουν τη βιομετρική ασφάλεια σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, αλλά και σε νέα κοινά.

Συνδυασμός

Για την ακρίβεια, η μελέτη εκτιμά ότι ο συνδυασμός αναγνώρισης πολλαπλών βιομετρικών στοιχείων θα γίνει στο προσεχές μέλλον τμήμα της καθημερινότητας των καταναλωτών και μέρος της εμπειρίας χρήσης των κινητών συσκευών. “Η δημιουργία των βέλτιστων πρακτικών για την αποθήκευση και τη διαβίβαση των βιομετρικών στοιχείων θα είναι το “κλειδί” για τον έλεγχο της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων των καταναλωτών”, τονίσει η μελέτη.

Χρήση βιομετρικών στοιχείων

Πρόσφατη έρευνα της Visa στην Ευρώπη εντοπίζει θετικότερη στάση των καταναλωτών έναντι της χρήσης βιομετρικών στοιχείων για την πιστοποίηση της ταυτότητας κατά την πραγματοποίηση πληρωμών (σ.σ. η πιστοποίηση περιλαμβάνει κάτι που έχεις, όπως μία κάρτα ή μια φορητή συσκευή, κάτι που είσαι, όπως ένα βιομετρικό στοιχείο ή κάτι που ξέρεις, όπως το PIN ή κάποιο κωδικό). Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν τα 3/4 θεωρούν ασφαλή την πιστοποίηση, όπου ένα βιομετρικό στοιχείο χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μία συσκευή πληρωμών.

Όσον αφορά τα πλεονεκτήματα της βιομετρικής πιστοποίησης, το 51% των Ευρωπαίων δηλώνει πως θα δημιουργούσε γρηγορότερη και ευκολότερη εμπειρία πληρωμών σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Ομοίως, το 1/3 βρίσκει θετικό το γεγονός ότι η βιομετρική πιστοποίηση σημαίνει πως τα στοιχεία τους θα είναι ασφαλή ακόμη κι αν η συσκευή τους χαθεί ή κλαπεί. Σύμφωνα με άλλη έρευνα της BI Intelligence, με την πάροδο του χρόνου, passwords και PINs καθίστανται δυσλειτουργικά για τους χρήστες, τόσο εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων ψηφιακής απάτης, όσο και λόγω των διογκούμενων ανησυχιών για την ασφάλεια και την πιθανή διαρροή προσωπικών δεδομένων. Ένας άλλος λόγος, που υποστηρίζει την περαιτέρω διεύρυνση της χρήσης βιομετρικών στοιχειών για την αναγνώριση της ταυτότητας του κατόχου μιας φορητής συσκευής, είναι η δυσκολία των χρηστών να απομνημονεύουν και να ανακαλούν στη μνήμη τους μακροσκελή passwords και PINs για τις διάφορες συσκευές τους.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr