Global ICT 50: Ποιες είναι οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας για το 2016

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Την εικόνα ενός κλάδου, που βρίσκεται υπό συνεχή κινητικότητα και αλλαγή, δείχνει η λίστα με τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT) το 2016. Οι εταιρείες τεχνολογίας, που βρέθηκαν στη λίστα “Global ICT 50” της PwC, η οποία περιλαμβάνει τις 50 κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου, κινούνται πέρα από τις κλασικές μεθόδους ανάπτυξης και επαναπροσδιορίζουν τον εαυτό τους με βάση την αξία, που προσφέρουν στους πελάτες τους.

 

Έτσι, παρ’ ότι στις κορυφαίες θέσεις της λίστας Global ICT 50 συναντάμε τις ίδιες πέντε εταιρείες με πέρυσι (συγκεκριμένα τις IBM, Microsoft, SAP, Oracle και Cisco), έντεκα νέες πρωτοεμφανίστηκαν στη λίστα. Μάλιστα, οι έξι από αυτές περιλαμβάνονται στις 30 κορυφαίες θέσεις: Salesforce.com (19η), Computer Associates (20η), Amadeus (23η), Adobe Systems (24η), Alibaba (26η) και Nokia (30η).

Επίσης, παρατηρούνται σημαντικές ανακατατάξεις στις υπόλοιπες εταιρείες. Τόσο η Apple (8η), όσο και η Alphabet/Google (10η), έχασαν έδαφος το 2016, αν και κατόρθωσαν να παραμείνουν στις 10 κορυφαίες, ενώ η Samsung έπεσε στην 11η θέση από την 7η που ήταν πέρυσι. “Και οι τρεις αυτές εταιρείες αντιμετώπισαν επιβράδυνση της ανάπτυξης τους, καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρξε ωρίμανση των προϊόντων τους”, αναφέρει η PwC.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Global ICT 50, η Intel έκανε ένα άλμα 12 θέσεων από την 24η στη 12η θέση, καθώς ανέπτυξε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της, το οποίο, μέχρι πρότινος, περιείχε αμιγώς προϊόντα hardware, σε ένα πιο ολοκληρωμένο μείγμα. Η EMC, η οποία είχε συμπεριληφθεί στη λίστα πριν την εξαγορά της από τη Dell στις αρχές του 2016, αναρριχήθηκε στην πρώτη 10άδα χάρη στο διευρυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων της.

Από την επεξεργασία των στοιχείων της λίστας προκύπτει ότι οι φυσικοί και γεωγραφικοί περιορισμοί εξακολουθούν να δυσχεραίνουν τους περιφερειακούς παρόχους τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών τεχνολογιών πληροφορικής, αφού φέτος καμία από τις εταιρείες αυτές δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη 15άδα.

Δυσδιάκριτα όρια

Όπως επισημαίνει η μελέτη, στον τεχνολογικό κλάδο, τα όρια γίνονται ολοένα πιο δυσδιάκριτα. Ο διαχωρισμός μεταξύ του εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών (hardware), του λογισμικού, των υπηρεσιών και των τηλεπικοινωνιών δεν είναι πλέον απλή υπόθεση, αφού οι εταιρίες δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα σε όλους τους τομείς.

Ψηφιοποίηση. Κινητικότητα. Internet of Things (IoT). Big Data: αυτές και άλλες νέες τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες δραστηριοποιούνται στις αγορές”, αναφέρει η σχετική μελέτη.

Στρατηγική αξίας

Η φετινή μελέτη “Global ICT 50” εξετάζει τους παράγοντες που οδηγούν τις κορυφαίες εταιρείες του τομέα ICT στην επιτυχία, με βάση την αξία που προσφέρουν. Κάθε εταιρεία εμφανίζεται σε δύο κατηγορίες, παρουσιάζοντας, έτσι, τους δύο βασικούς τρόπους με τους οποίους προσφέρει αξία στους πελάτες της. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν την αξιολόγηση, αναδεικνύουν ότι υπάρχουν:

17 Εταιρείες Ηγέτες Κατηγορίας (Category Leaders), εταιρείες, δηλαδή, που εδραιώνουν τη θέση τους στην αγορά με βάση μια περιορισμένη κατηγορία προϊόντων ή υπηρεσιών.

18 Εταιρείες Ολοκληρωμένων Υπηρεσιών (Consolidators), οι οποίες αναπτύσσονται μέσω επιθετικών συγχωνεύσεων και εξαγορών, με στόχο να προσφέρουν στους πελάτες τους μια πιο ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών.

24 Καινοτόμες Εταιρείες (Innovators), οι οποίες εδραιώνουν τη θέση τους μέσω συνεχών επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D), ώστε να εισάγουν στην αγορά νέα και καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.

23 Εταιρείες Πάροχοι Εξειδικευμένων Λύσεων (Solutions Customizers), εταιρείες που προσαρμόζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στις ανάγκες των πελατών τους, με βάση τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτουν για την αγορά.

18 Παίχτες Αξίας (Value Players), εταιρείες, δηλαδή, που ανταγωνίζονται τις υπόλοιπες σε όρους επιχειρηματικότητας. Αυτό το πετυχαίνουν μειώνοντας το κόστος των ανταγωνιστικών υπηρεσιών, συνήθως βασιζόμενες στο χαμηλό κόστος της υπεράκτιας εργασίας και σε αυστηρά τυποποιημένες διαδικασίες και μοντέλα παροχής υπηρεσιών.

Η μελέτη

Global ICT 50: Ποιες είναι οι κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας για το 2016

Η Strategy& (συμβουλευτική εταιρεία της PwC) συντάσσει, σε ετήσια βάση, τη μελέτη “Global ICT 50” που περιλαμβάνει τις 50 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου ICT, οι οποίες επιλέγονται με βάση το συνδυασμό τεσσάρων παραγόντων: την οικονομική απόδοση, την ισχύ του χαρτοφυλακίου, τη γεωγραφική παρουσία και την καινοτομία και διαχείριση επωνυμίας (branding). Ο συνδυασμός των παραπάνω κριτηρίων καθορίζει το βαθμό επιρροής των εν λόγω εταιρειών στην επιχειρηματική αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr