Επιφυλακτικά σχέδια προσλήψεων για το 1ο τρίμηνο του 2017 στην Ελλάδα

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για αύξηση του αριθμού των απασχολούμενου προσωπικού κατά το 1ο τρίμηνο του 2017, δηλώνουν οι εργοδότες στην Ελλάδα, οι οποίοι, μάλλον, παραμένουν επιφυλακτικοί αναφορικά με τις προσλήψεις. Οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης διαμορφώνονται στο +7% για τους τρεις πρώτους μήνες του επόμενου έτους και διατηρούνται σχετικά σταθερές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, το 14% των εργοδοτών αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 12% προβλέπει μείωση και το 72% δεν αναμένει κάποια αλλαγή.

Σύμφωνα με την έρευνα της ManpowerGroup, για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο έως και το Μάρτιο του 2017, προβλέπεται αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Οι ισχυρότερες τάσεις προσλήψεων αναμένεται να καταγραφούν στον τομέα της Γεωργίας και τον τομέα των Χρηματοοικονομικών, στις Ασφάλειες, στην Ακίνητη Περιουσία και στην Παροχή Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +15% και +14% αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική) καταγράφουν επιφυλακτικά αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων με Προοπτικές της τάξης του +10%, ενώ οι προοπτικές για τον τομέα Δημόσιο και Κοινωνικές Υπηρεσίες διαμορφώνονται στο +9%. Ωστόσο, ο αριθμός των απασχολουμένων αναμένεται να σημειώσει πτώση στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών και τον τομέα της Μεταποίησης, με τους εργοδότες να καταγράφουν Προοπτικές της τάξης του -4% και -3% αντίστοιχα. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προθέσεις προσλήψεων ενισχύονται σε τέσσερις από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές βελτιώνονται σε έξι από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Διαφορές

Το προσεχές τρίμηνο, οι εργοδότες των μεγάλων επιχειρήσεων (με 250 ή περισσότερους υπαλλήλους) αναμένουν μια δραστήρια αγορά εργασίας, καταγράφοντας συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του +26%. Στο μεταξύ, προοπτικές της τάξης του +5% και +3% καταγράφονται από τους εργοδότες των μεσαίων (με 50-249 υπαλλήλους) και των μικρών επιχειρήσεων (με 10-49 υπαλλήλους), αντίστοιχα. Ωστόσο, οι εργοδότες των πολύ μικρών επιχειρήσεων (με λιγότερους από 10 υπαλλήλους) καταγράφουν αβέβαιο κλίμα προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του -1%.

Ανά περιοχή

Οι εργοδότες και στις δύο γεωγραφικές περιοχές αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων κατά το προσεχές τρίμηνο. Οι εργοδότες στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής αναμένουν τον ισχυρότερο ρυθμό προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +7%, ενώ οι προοπτικές στη Βόρεια Ελλάδα ανέρχονται σε +3%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερές στην ευρύτερη περιφέρεια Αττικής, αλλά σημειώνουν πτώση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα. Σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, οι εργοδότες στην Βόρεια Ελλάδα καταγράφουν βελτίωση της τάξης των 2 ποσοστιαίων μονάδων, ενώ οι προοπτικές στην Ευρύτερη περιφέρεια Αττικής διατηρούνται σχετικά σταθερές.

Διεθνείς Συγκρίσεις

Σε διεθνές επίπεδο, οι εργοδότες σε 40 από 43 χώρες προτίθενται να αυξήσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν στις αρχές του 2017, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η αβεβαιότητα που συνδέεται με το δημοψήφισμα για το Brexit ή τις εκλογές στις ΗΠΑ, θα οδηγήσουν σε σημαντική αστάθεια στην αγορά εργασίας. Αντίθετα, οι εργοδότες φαίνεται να αρκούνται στην παρατήρηση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά και την προσαρμογή του ανθρώπινου δυναμικού σύμφωνα με τις επιχειρηματικές ανάγκες τους.

Τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται σε 19 από 43 χώρες και επικράτειες σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, μειώνονται σε 17 και διατηρούνται αμετάβλητα σε 7. Οι χώρες με τις ισχυρότερες προσδοκίες προσλήψεων για το 1ο τρίμηνο είναι η Ταιβάν, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία. Οι πιο αποδυναμωμένες προβλέψεις καταγράφονται στη Βραζιλία, την Ελβετία και την Ιταλία.

Αναμένεται αύξηση των θέσεων εργασίας σε 9 από τις 10 χώρες της Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής που συμμετείχαν στην έρευνα. Τα ισχυρότερα σχέδια προσλήψεων καταγράφονται στη Γουατεμάλα και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι εργοδότες στη Βραζιλία αναμένουν συρρίκνωση του αριθμού των απασχολουμένων για όγδοο διαδοχικό τρίμηνο και καταγράφουν τα πιο αποδυναμωμένα σχέδια προσλήψεων σε όλη την περιφέρεια, καθώς και σε όλο τον κόσμο.

Προοπτικές στην ΕΜΕΑ

Οι εργοδότες αναμένουν αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων σε 23 από τις 25 χώρες της γεωγραφικής περιοχής Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ). Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα σχέδια προσλήψεων βελτιώνονται σε 12 χώρες, αποδυναμώνονται σε 10 και παραμένουν αμετάβλητα σε 3. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προοπτικές βελτιώνονται σε 15 χώρες, σημειώνουν πτώση σε 7 και διατηρούνται αμετάβλητες σε 2. Τα πιο αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων στην περιφέρεια καταγράφονται στην Ουγγαρία και την Σλοβενία, με τους εργοδότες των δύο χωρών να αναμένουν την ισχυρότερη δραστηριότητα στην αγορά εργασίας από την έναρξη της έρευνας στις χώρες τους.

Αντίθετα, το πιο εξασθενημένο κλίμα προσλήψεων καταγράφεται στην Ελβετία, όπου οι προοπτικές παίρνουν αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά στα τελευταία δύο χρόνια και στην Ιταλία, όπου η δραστηριότητα στην αγορά εργασίας αναμένεται να διατηρηθεί αμετάβλητη κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Οι εργοδότες και στις 8 χώρες της περιοχής Ασίας – Ωκεανίας αναμένουν αύξηση του εργατικού δυναμικού κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο έως και το Μάρτιο. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αναμένεται επιτάχυνση των προσλήψεων μόνο στη Νέα Ζηλανδία, και αργή αύξηση σε 5 άλλες χώρες/επικράτειες, ενώ αναμένεται στασιμότητα σε 2. Οι εργοδότες στην Ταιβάν αναμένουν τον ισχυρότερο ρυθμό προσλήψεων στην περιοχή, καθώς και σε όλο τον κόσμο. Στο μεταξύ, οι εργοδότες στην Κίνα καταγράφουν τα πιο επιφυλακτικά σχέδια προσλήψεων της περιοχής.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr