Η Ελλάδα ο δεύτερος συνεπέστερος χρηματοδότης του ΝΑΤΟ

    Από: Startup Team
πηγή: cnn.gr

Τα 6 δισ. δολάρια προσέγγισε το 2016 το ύψος των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,4% του ΑΕΠ. Η επίδοση αυτή κατατάσσει την Ελλάδα δεύτερη, μετά τις ΗΠΑ, στη χρηματοδότηση των δράσεων της Συμμαχίας.

Στον απόηχο της εκλογής του Ντόναλντ Τράμπ, το ύψος των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο. Ο νέο – εκλεγέντας Πρόεδρος έχει δημοσίως υποστηρίξει πως οι ΗΠΑ καταβάλουν εντελώς δυσανάλογο μερίδιο του ΝΑΤΟ σε σχέση με άλλες χώρες.

Σημειώνεται πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ συνοδεύεται με οικονομικές υποχρεώσεις. Τα μέλη πρέπει να συμβάλλουν στην πυρήνα του προϋπολογισμού του οργανισμού και οι κατευθυντήριες της Συμμαχίας είναι να δαπανάται από κάθε μέλος τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν από καιρό αποτύχει να φθάσουν σε αυτό το επίπεδο, αλλά όχι η Ελλάδα που σταθερά διατηρείται πάνω από το 2%.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις απαρχές της κρίσης το 2009 η Ελλάδα δαπανούσε το 3,1% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες υπέρ του ΝΑΤΟ, όταν οι ΗΠΑ συνέβαλαν στον προϋπολογισμό της Συμμαχίας με το 5,3% του ΑΕΠ τους. Σήμερα η Ελλάδα καταβάλει το 2,4% του ΑΕΠ και οι ΗΠΑ το 3,6% του ΑΕΠ τους, δηλαδή 608 δισ. δολάρια. Σχηματικά, στην οκταετία οι ελληνικές δαπάνες για άμυνα μειώθηκαν κατά 0,7%, όταν στις εύρωστες ΗΠΑ περιορίσθηκαν κατά 1,7% του ΑΕΠ.

Μόνο πέντε χώρες από τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ βρέθηκαν πάνω από το στόχο του 2% το 2016 και συγκεκριμένα οι Ελλάδα, Εσθονία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γαλλία διέθεσε λιγότερο από το 1,8% του ΑΕΠ της για την άμυνα και η Ιταλία και η Γερμανία λιγότερο από 1,2% και αυτό παρά την προσφυγική κρίση και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Εκτιμάται πως οι 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανήσουν 96 δισ. δολάρια περισσότερα σε ετήσια βάση – από ό, τι σήμερα – για να πιάσουν το στόχο του 2%. Σήμερα η συνεισφορά τους αθροίζεται σε 181 δισ. δολάρια.

Τέλος, να αναφερθεί πως η Τουρκία διέθεσε εφέτος το 1,6% του ΑΕΠ της για δαπάνες σχετικές με την άμυνα και τη συμμετοχή της στη Συμμαχίας, όταν το 2009 δαπανούσε το 2,1%.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
cnn.gr