Ποια εταιρεία θα φτάσει πρώτη την αξία του 1 τρισ. δολαρίων;

    Από: Startup Team
πηγή: fortunegreece.com

Για τους αναλυτές, μάλλον θα είναι η Microsoft ή η Amazon.

Τις εκτιμήσεις τους για την πρώτη εταιρεία στον κόσμο που θα φτάσε σε αξία το αστρονομικό ποσό του 1 τρισ. δολαρίων, κάνουν το τελευταίο διάστημα αναλυτές αγορών και επενδύσεων.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο αναλυτής της Equity, Michael Markowski, η Microsoft θα είναι αυτή που πρώτη θα κόψει το νήμα.

Ο Markowski θεωρεί ότι η εξαγορά του LinkedIn έναντι 26 δισ. δολαρίων θα δώσει στην Microsoft τεράστια ώθηση έναντι των ανταγωνιστών της, για αρκετούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι η χαλάρωση των κανόνων για πιο εύκολη διαδικτυακή χρηματοδότηση των startups. Αυτό θα ανεβάσει κατακόρυφα τη λεγόμενη κοινωνική επενδυτική, καθώς οι εταιρείες θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να έρχονται άμεσα σε επαφή με υποψήφιους ιδιώτες επενδυτές κάθε κοινωνικής, επαγγελματικής και οικονομικής κλίμακας. Η βάση δεδομένων των 467 εκατ. ανθρώπων του LinkedIn θεωρείται για αυτήν την περίπτωση «χρυσωρυχείο».

Για τον Markowski η Microsoft μπορεί να παίξει κυρίαρχο ρόλο στην τάση της κοινότητας της κοινωνικής επενδυτικής κι αυτό μπορεί να την κάνει να αναπτυχθεί όσο αναπτύχθηκε ολόκληρη η βιομηχανία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια.

Όμως, από ό,τι φαίνεται, η Microsoft δεν είναι η μόνη σε αυτήν την κούρσα του 1 τρισ. δολαρίων. Κι αυτό διότι για τον διευθύνοντα σύμβουλο της RBC Capital, Mark Mahaney, η Amazon είναι αυτή που πρώτη θα φτάσει τον τεράστιο αυτό στόχο, και μάλιστα μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ο Mahaney προβλέπει πως η ετήσια ανάπτυξη πωλήσεων της Amazon θα διατηρηθεί στο 20%, ενώ οι υπηρεσίες cloud θα γνωρίσουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 40% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Σημειώνει, μάλιστα, ότι στο πρόσφατο τρίμηνο η ανάπτυξη του λιανεμπορίου της Amazon έπιασε το 25%, και του cloud το 55%.

Με περιθώρια κέρδους 10% για το λιανεμπόριο και 40% για το cloud, ο Mahaney προβλέπει περίπου 82 δολάρια κέρδος ανά μετοχή. Κι αυτό που προκύπτει εάν πολλαπλασιαστεί ο μέσος όρος (25) με τον λόγο τιμής προς κέρδος ανά μετοχή, προκύπτει η τιμή των 2.000 δολαρίων ανά μετοχή. Δηλαδή, 996.092 εκατ. δολάρια συνολικής αξίας της εταιρείας.

Το βέβαιο είναι ότι όσο οι τεχνολογικές, κυρίως, εταιρείες γνωρίζουν τέτοιους ραγδαίους ρυθμούς ανάπτυξης, οι υπολογισμοί για την πρώτη επιχείρηση του ενός τρισ. θα γίνονται όλο και πιο συχνοί. Για την ώρα, τουλάχιστον, αυτό παραμένει μόνο στη θεωρία και αποτελεί περισσότερο ένα παιχνίδι προβλέψεων για τους αναλυτές, παρά κάτι το εντελώς χειροπιαστό.

Για την ώρα…

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com