Φοβίζει η πτώση των εξαγωγών της Κίνας

    Από: Startup Team
πηγή: cnn.gr

Σημαντική μείωση σημείωσαν το 2016 οι εξαγωγές της Κίνας λόγω της ασθενέστερης παγκόσμιας ζήτησης. Πλέον εκφράζονται φόβοι ότι το 2017 μπορεί να είναι ακόμη χειρότερο, καθώς δημιουργείται ο κίνδυνος να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ.

 

Οι εξαγωγές του 2016 υποχώρησαν κατά 7,7%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,5%. Η μείωση των εξαγωγών ήταν η δεύτερη ετήσια μείωση που καταγράφεται στη σειρά και η χειρότερη από το 2009, όταν είχε ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Φέτος, οι δυσκολίες να ανακάμψουν οι εξαγωγές στην Κίνα αναμένεται ότι θα είναι πολλές, καθώς η χώρα αλλάζει το οικονομικό της μοντέλο δίνοντας έμφαση στην εσωτερική κατανάλωση. Τα προηγούμενα χρόνια το Πεκίνο έριχνε το μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη μέσω συνεχούς αύξησης των εξαγωγών.

Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν εξάλλου οι εμπορικές πολιτικές που θα ακολουθήσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας προς τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε το 2015 σε 366 δισ. δολάρια και ο Τραμπ μπορεί να θελήσει να το αλλάξει αυτό. Τα στοιχεία του 2016 αναμένεται να δείξουν ότι το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας με τις ΗΠΑ διαμορφώθηκε σε περίπου 250 δισ. δολάρια.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
cnn.gr