Ερευνητές δημιούργησαν μπαταρίες με σύστημα πυρόσβεσης

    Από: Startup Team
πηγή: cnn.gr

Ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Στάνφορντ δημιούργησαν μια μπαταρία ιόντων λιθίου που παρέχει υλικό πυρόσβεσης, που σημαίνει πως μόλις αυτό το σύστημα αντιληφθεί ότι η μπαταρία έχει υπερθερμανθεί, απελευθερώνει ένα προειδοποιητικό υλικό.

Το φωσφορικό τριφαινύλιο (TTP) που χρησιμοποιείται ως επιβραδυντικό φλόγας είναι τοποθετημένο μέσα σε περίβλημα εντός του υγρού ηλεκτρολύτη. Το περίβλημα λιώνει όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 150 Κελσίου, απελευθερώνοντας τη χημική ένωση.

 

Στις δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ερευνητές, οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν εξαιτίας υπερθερμασμένων μπαταριών σβήστηκαν μέσα σε μόλις 0,4 δευτερόλεπτα.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χρησιμοποιούνται σε πληθώρα συσκευών, ωστόσο είναι γνωστό ότι αποτελούν κίνδυνο για την εκδήλωση πυρκαγιάς. Προηγούμενες προσπάθειες για την ανάπτυξη αυτού του συστήματος χωρίς τη χρήση του περιβλήματος είχαν αποτύχει επιβραδύνοντας την απόδοση των μπαταριών, επισημαίνει το ΑΠΕ.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, εάν μια μπαταρία ιόντων λιθίου φορτίσει πολύ γρήγορα ή σε αυτή υπάρχει κάποιο ελαττωματικό εξάρτημα μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιά.

Τον Φεβρουάριο του 2016 το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ είχε εκδώσει προειδοποίηση σχετικά με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που μπορεί να υπάρχουν σε συσκευές και να μεταφέρονται σε αποσκευές κατά τη διάρκεια των πτήσεων. Στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο χαρακτήριζε τις μπαταρίες ως «πιθανή πηγή εκδήλωσης πυρκαγιάς ή ανάφλεξης».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, ωστόσο ανεπιβεβαίωτο για την ώρα, είναι ο σάλος με τις συσκευές Galaxy Note της Samsung, που όπως αναφέρουν πηγές του BBC, οι εκρήξεις οφείλονταν στην μπαταρία.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
cnn.gr