Το 59% των CEOs της Τεχνολογίας θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας το 2017

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Ανάμεσα στους τρεις κλάδους με τις πλέον φιλόδοξες προβλέψεις προσλήψεων, παγκοσμίως, για το 2017 περιλαμβάνεται αυτός της Τεχνολογίας. Για την ακρίβεια, το 59% των CEOs της Τεχνολογίας προγραμματίζει για το 2017 αύξηση του εργατικού δυναμικού. Το ποσοστό των CEOs της Τεχνολογίας, οι οποίοι σχεδίαζαν προσλήψεις προσωπικού το 2016, διαμορφωνόταν στο 67%, με τις επιδόσεις του 2015 και του 2014 να είναι 55% και 63%.

Την πρώτη θέση μεταξύ των κλάδων με τα πιο φιλόδοξα σχέδια για αύξηση του προσωπικού το 2017 βρίσκεται αυτός της Διαχείρισης Ενεργητικού και Πλούτου (64%) μαζί με αυτόν της Υγείας (64%). Στον αντίποδα, οι CEOs στο Δημόσιο Τομέα αναμένεται να κάνουν τις λιγότερες προσλήψεις παγκοσμίως το 2017 (32%).

Συνολικά, μεταξύ όλων των κλάδων, σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότεροι από τους μισούς CEOs (52% έναντι 48% το 2016) σκοπεύουν, τους επόμενους 12 μήνες, να αυξήσουν το εργατικό δυναμικό στην επιχείρησή τους.

Σύμφωνα με την 20η ετήσια έρευνα των CEOs της PwC, τα πιο φιλόδοξα σχέδια προσλήψεων εντοπίζονται στη Μεγάλη Βρετανία, (63%), την Κίνα (60%), την Ινδία (67%) και τον Καναδά (64%).

Όπως επισημαίνει η έρευνα, παρ’ ότι, μόλις το 16% των επικεφαλής επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, προβλέπει μείωση του συνολικού δυναμικού, οι CEOs δηλώνουν ότι το 80% αυτών των θέσεων εργασίας, που θα κοπούν, επηρεάζονται κατά κάποιον τρόπο από τη χρήση της τεχνολογίας ή του αυτοματισμού. Οι επικεφαλής επιχειρήσεων στον Καναδά (100%), τις ΗΠΑ (95%), τη Γερμανία (93%), την Αυστραλία (92%) και τη Βραζιλία (91%) θεωρούν ότι η τεχνολογία έχει παίξει το σημαντικότερο ρόλο.

Έλλειμμα δεξιοτήτων

Η ανησυχία για τη διαθεσιμότητα δεξιοτήτων έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία 20ετία (από το 31% των CEOs που δήλωναν ανήσυχοι το 1998, το ποσοστό έχει αυξηθεί σε 77% το 2017), ενώ το ανθρώπινο κεφάλαιο έχει αναδειχθεί σε μία από τις τρεις μεγαλύτερες προτεραιότητες για τις επιχειρήσεις.

Η διαφορετικότητα και η συμμετοχικότητα, καθώς και η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, είναι μερικές από τις στρατηγικές, που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών σε δεξιότητες.

Η διαθεσιμότητα δεξιοτήτων απασχολεί πάνω από τα 3/4 των επικεφαλής επιχειρήσεων (77%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται στην Αφρική (80%) και στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού (82%).

Με το 70% των CEOs να δηλώνει προβληματισμένο σχετικά με το ρυθμό της τεχνολογικής αλλαγής, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δεξιότητες της δημιουργίας και της καινοτομίας, οι ηγετικές ικανότητες και η συναισθηματική νοημοσύνη αναδεικνύονται ως οι πιο πολύτιμες δεξιότητες, τις οποίες οι CEOs δυσκολεύονται να εντοπίσουν, όταν αναζητούν προσωπικό.

Η εύρεση προσωπικού με δεξιότητες στους τομείς ψηφιακής τεχνολογίας και STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) προβληματίζει περισσότερους από τους μισούς επικεφαλής επιχειρήσεων.

Σχέσεις ανθρώπου – μηχανής

Παρ’ ότι, για το 2017, οι CEOs ανά τον κόσμο εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης, ταυτόχρονα αποκαλύπτουν τρία θέματα, τα οποία τους απασχολούν ιδιαίτερα: η στρατηγική ανθρώπου – τεχνολογίας, που θα εξασφαλίσει το εργατικό δυναμικό της ψηφιακής εποχής, η διασφάλιση της εμπιστοσύνης στις επιχειρήσεις τους σε έναν κόσμο, όπου ενισχύονται οι εικονικές αλληλεπιδράσεις και η διεύρυνση των ωφελειών της παγκοσμιοποίησης για όλους, μέσω της μεγαλύτερης διείσδυσης στην κοινωνία και της συνεργασίας για την εξεύρεση λύσεων.

Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς επικεφαλής επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα (52%), διερευνούν, ήδη, τους εποικοδομητικούς τρόπους, με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν άνθρωποι και μηχανές και τα 2/5 αυτών (39%) εξετάζουν την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στις μελλοντικές ανάγκες για δεξιότητες.

Περί εμπιστοσύνης

Οι CEOs επισημαίνουν ότι η τεχνολογία αποτελεί, πλέον, αναπόσπαστο μέρος της φήμης, των δεξιοτήτων και των προσλήψεων, του ανταγωνισμού και της ανάπτυξης μιας επιχείρησης. Περίπου το 1/4 (23%) πιστεύει ότι η τεχνολογία θα αναμορφώσει πλήρως τον ανταγωνισμό στον κλάδο τους, μέσα στην επόμενη πενταετία.

Οι επικεφαλής των εταιρειών, παγκοσμίως, παραδέχονται ότι, σε αυτό το περιβάλλον, μια επιχείρηση είναι πιο δύσκολο να εξασφαλίσει και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, ενώ σε ποσοστό 87% εκτιμούν ότι οι κίνδυνοι από τη χρήση των κοινωνικών δικτύων έχει αρνητικό αντίκτυπο στο επίπεδο της εμπιστοσύνης στον κλάδο τους. Επίσης, το 91% των CEOs συμφωνεί ότι την επόμενη πενταετία τα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων και ηθικής θα καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την εμπιστοσύνη των ανθρώπων στην επιχείρησή τους.

Μετά τα διάφορα σημαντικά ζητήματα, που έχουν αντιμετωπίσει τελευταία οι μεγάλες εταιρείες σε επίπεδο τεχνολογίας και ασφάλειας, δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι CEOs υποδεικνύουν την κυβερνοασφάλεια, την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων και τις διαταραχές σε επίπεδο πληροφορικής, ως τις τρεις μεγαλύτερες τεχνολογικές απειλές για την εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr