Οι μαθητές start-uppers της Βόρειας Ελλάδας εντυπωσίασαν και συγκίνησαν στη Θεσσαλονίκη

    Από: Startup Team

Καινοτόμα συσκευή προειδοποίησης εμποδίων για ανθρώπους με προβλήματα όρασης,  κατασκευές για αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και καλλιέργεια βιολογικών λαχανικών από … απόβλητα ψαριών είναι μερικές από τις πρωτοποριακές ιδέες που παρουσίασαν τα ταλαντούχα παιδιά της Βόρειας Ελλάδας στην 11η Εμπορική Έκθεση Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece

Καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες με κοινωνική και οικολογική ευαισθησία αλλά και αγάπη για την παράδοση και την Ελλάδα, παρουσίασαν με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό οι μαθητές start-uppers από Γυμνάσια και Λύκεια της Βόρειας Ελλάδας στην 11η Εμπορική Έκθεση Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε στιγμιότυπα από την Εμπορική Έκθεση στο παρακάτω βίντεο:

drive.google.com/file/d/0B3MI7XJa6J-FTklIZzRqM3ZtbjQ/view

Τετρακόσια παιδιά, 15 έως 18 ετών, από 31 σχολεία των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ιωαννίνων, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Λάρισας, Κοζάνης, Λευκάδας και της Μαγνησίας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση», «έβαλαν τα γυαλιά» σε ενήλικους επαγγελματίες σε εφευρετικότητα και καινοτομία και με τον νεανικό τους ενθουσιασμό εντυπωσίασαν και συγκίνησαν το κοινό αλλά και την κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece που αξιολόγησε τις επιχειρήσεις τους.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, γεμάτοι υπερηφάνεια για την επιτυχία τους να στήσουν τη δική τους επιχείρηση και να προωθούν το δικό τους αληθινό προϊόν, δημιούργησαν την ημέρα εκείνη μια απερίγραπτη ατμόσφαιρα χαράς και αισιοδοξίας μέσα στο Mediterranean Cosmos.

Ιδιαίτερα εντυπωσίασε η λύση που έδωσαν τα παιδιά σε μία δυσκολία που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως τα άτομα με προβλήματα όρασης, που είναι ο εντοπισμός των εμποδίων που βρίσκονται στο ύψος της κεφαλής. Οι μαθητές του Αριστοτελείου Κολλεγίου, με την επιχείρησή τους «Watch Out» δημιούργησαν μία συσκευή που προσαρμόζεται διακριτικά πάνω σε καπέλο και προειδοποιεί τους χρήστες για το εμπόδιο με υψηλή τεχνολογία υπερήχων. Πρόκειται για μία συσκευή που, όπως είπαν τα παιδιά, έχει προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον στις κοινότητες των ανθρώπων με προβλήματα όρασης καθώς δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην αγορά.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των παιδιών η «πράσινη» επιχειρηματικότητα

Οι μαθητές start-uppers της Βόρειας Ελλάδας εντυπωσίασαν και συγκίνησαν στη Θεσσαλονίκη

Πολλά βλέμματα στράφηκαν στη μαθητική εταιρεία «GReco», του 1ου ΓεΛ και το 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών, που μετατρέπει οποιοδήποτε ποδήλατο σε ηλεκτρικό-ηλιακό με την τοποθέτηση ηλιακού πάνελ, ενώ διαθέτει κι άλλες πρωτοποριακές λειτουργίες.  Θερμά συγχαρητήρια δέχθηκαν οι μαθητές του 5ου Γε.Λ. Καβάλας που εμπνεύσθηκαν και κατασκεύασαν τον «Φαέθωνα», έναν εντυπωσιακό ανακλαστήρα ηλιακής ακτινοβολίας που τοποθετείται στο παράθυρο και φωτίζει έναν κλειστό χώρο χωρίς τη χρήση ηλεκτρισμού ενώ παρέχει στους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα την απαραίτητη για την υγεία τους βιταμίνη D.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε και γύρω από το ενυδρείο-λαχανόκηπο που παρουσίασαν οι μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης με την δική τους «Εικονική Επιχείρηση», VITALIS. ‘Όπως εξήγησαν τα παιδιά, πρόκειται για μια καινοτόμα πρόταση, την ενυδρειοπονία, που επιτρέπει την βιολογική καλλιέργεια λαχανικών και άλλων φυτών πάνω από το ενυδρείο. Τα φυτά  «θρέφονται» από τα απόβλητα των ψαριών, το νερό είναι πιο καθαρό για τα ψάρια και επιτυγχάνεται μια οικολογική και όμορφη καλλιέργεια μέσα στο σπίτι.

Άλλες «πράσινες» μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» εξειδικεύτηκαν στην  κατασκευή μοντέρνων και οικολογικών επίπλων (irood-Πλάτων Κατερίνης), στη δημιουργία κοινωνικού δικτύου –τύπου instagram- με οικολογικό περιεχόμενο (earthlyKoλλέγιο Ανατόλια), στην παρασκευή οικολογικών καθαριστικών προϊόντων με βάση την αλυσίβα (ecoKlean-Κολλέγιο Δελασάλ) και στην ανακύκλωση αποκλειστικά της πλαστικής σακούλας σε ειδικούς κάδους (Σακούλα-1ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης).

«Η φαντασία των παιδιών και το κίνητρο της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece έφερε τις έξυπνες ιδέες και η σκληρή δουλειά το εντυπωσιακό αποτέλεσμα», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece κ. Λίτσα Παναγιωτοπούλου. «Επιβεβαιώνεται, κάθε χρόνο και περισσότερο, ότι η ηλικία της εφηβείας είναι η πιο δημιουργική.  Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στο ΣΕΝ/JA Greece δίνουμε στα παιδιά την ευκαιρία να εκφράσουν αυτή τη δημιουργικότητα και να ανοίξουν νέους δρόμους για το μέλλον τους και για την Ελλάδα», κατέληξε η κ. Παναγιωτοπούλου.

«Αυτή είναι η Άλλη Ελλάδα που δημιουργεί και επιχειρεί», δήλωσε εντυπωσιασμένος ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη κ.Ιγνάτιος Καϊτεζίδης

Οι μαθητές start-uppers της Βόρειας Ελλάδας εντυπωσίασαν και συγκίνησαν στη Θεσσαλονίκη

Εντυπωσιασμένος από τις ιδέες και τη δημιουργικότητα των μαθητών δήλωσε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης που επισκέφθηκε την έκθεση και απηύθυνε χαιρετισμό στα παιδιά.

«Συγχαρητήρια στο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece και κυρίως συγχαρητήρια στα παιδιά μας και στους δασκάλους τους» είπε ο κ. Καϊτεζίδης και τόνισε:  «Τα νέα μας παιδιά με την καινοτομία τους, την επιστημονική τους γνώση, την επιχειρηματικότητά τους, μας δείχνουν πως υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα που μπορεί να “δημιουργεί και να επιχειρεί”. Καλό θα είναι όσοι μελετούν μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση να αντιληφθούν τι μπορούν να κάνουν τα νέα μας παιδιά και είμαι βέβαιος ότι θα έχουν κάτι να κερδίσουν από αυτό. Ο Δήμος μας και εγώ προσωπικά στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες των νέων μας».

Καινοτόμες προτάσεις για την εκπαίδευση, την υγεία, τη διατροφή, την ομορφιά και τη διακόσμηση

Οι μαθητές start-uppers της Βόρειας Ελλάδας εντυπωσίασαν και συγκίνησαν στη Θεσσαλονίκη

Οι μαθητές από την Μελιβοία Αγιάς Λάρισας εντυπωσίασαν με το ξεχωριστό, υγιεινό και εύγευστο καστανάλευρο που δημιούργησαν μόνοι τους από τα φημισμένα κάστανα της περιοχή τους, ενώ οι μαθήτριες από το 1ο ΕΠΑΛ Σερρών, του τμήματος κομμωτικής, αξιοποίησαν το βούτυρο βουβαλιού που παράγεται στις Σέρρες και δημιούργησαν μοναδικά προϊόντα περιποίησης μαλλιών, πλούσια σε βιταμίνη F. Το τμήμα αισθητικής του ίδιου σχολείου παρασκεύασε εξαιρετικές κρέμες, ορούς σύσφιξης προσώπου και έλαια με συνταγές εμπνευσμένες από την αρχαία Ελλάδα. Η ομάδα OASIS του 1ου Γε.Λ. Βασιλικών Θεσσαλονίκης δημιούργησε το ομώνυμο άρωμα, υπέροχο και εντελώς φυσικό χωρίς χημικά πρόσθετα. Οι πωλήσεις σε αυτά και τα υπόλοιπα προϊόντα πήγαν πολύ καλά και τα έσοδα θα διατεθούν από τα παιδιά σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς.

«Κάθε χρόνο οι μαθητές και οι μαθήτριες μας εντυπωσιάζουν, υπάρχουν καινοτόμες ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να είναι άνετα πραγματικές επιχειρήσεις, με σημαντικά κέρδη», επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece, Αργύρης Τζικόπουλος και συμπλήρωσε: «Τα παιδιά έχουν μία πολύ πιο καθαρή ματιά από ό,τι έχουμε εμείς οι μεγαλύτεροι, φτιάχνουν πράγματα εξαιρετικά ενδιαφέροντα και αυτό μας δίνει αισιοδοξία ότι το αύριο θα είναι καλύτερο για τη χώρα μας».

Τα παιδιά παρουσίασαν μια μεγάλη γκάμα προτάσεων που κάθε μια ήταν ξεχωριστή όπως η οργάνωση και αξιολόγηση των εκπαιδευτικών οργανισμών κάθε περιοχής (my.education-Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη), ο εντοπισμός ηλικιωμένων με ρολόι-GPS (isens-Λύκειο Κορινού Πιερίας), η προώθηση μοναδικών τοπικών παραδοσιακών προϊόντων (Tradeteens-Γυμνάσιο Καρυάς Λευκάδας), η δημιουργία διαφημιστικής εταιρείας εξειδικευμένης στην ανάδειξη τοπικών προϊόντων της Ηπείρου (FOX advertisingAρσάκειο Γυμνάσιο Ιωαννίνων), η ξενάγηση σε ιδιαίτερες διαδρομές της Θεσσαλονίκης (THESSeekerAρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης), η μελέτη για την ανάπτυξη 3D ψηφιακών μοντέλων για μεγαλουπόλεις (3D City Art-Εσπερινό 2ο ΕΠΑΛ Βόλου),  και άλλες πολλές

Μια συμμετοχή που ξεχώρισε ήταν και η Εικονική Επιχείρηση «Ελένη» του Εσπερινού Γυμνασίου Ηρακλείου Κρήτης, που προωθεί την αναβίωση της αρχαίας τραγωδίας. Οι σπουδαστές ερμήνευσαν την «Ελένη» του Ευρυπίδη με μοναδικό τρόπο και προωθούν το DVD για εκπαιδευτικούς σκοπούς στα σχολεία της χώρας.