Πρόσθετο έλλειμμα στο ασφαλιστικό από τις ευέλικτες μορφές εργασίας

    Από: Startup Team
πηγή: cnn.gr

Εως 10 δισ. ευρώ αναμένεται το πρόσθετο έλλειμμα στην κοινωνική ασφάλιση στο διάστημα 2017-2020 από τις ευέλικτες μορφές εργασίας που κάνουν θραύση στη χώρα. Η επέλαση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας (53% στο σύνολο των νέων προσλήψεων μόνο τον Ιανουάριο) έχει βαρύ τίμημα για τα έσοδα που καταλήγουν στο ασφαλιστικό σύστημα.

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη, το πρόσθετο έλλειμμα για την κοινωνική ασφάλιση θα ανέλθει στα 10 δισ. ώς το 2020.

Σε τηλεοπτική του παρέμβασή του στον Σκάι, ο κ. Ρομπόλης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το μέλλον των συντάξεων στη χώρα εάν γίνει πράξη η απαίτηση του ΔΝΤ να μειωθεί η τριμερής χρηματοδότηση στα επίπεδα του 7% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι η κρατική στήριξη στο ασφαλιστικό σύστημα από 18 δισ. ευρώ που ήταν το 2016 θα υποχωρήσει στα 12 δισ. ευρώ το 2018.

Η απώλεια των 6 δισ. ευρώ θα έχει ως αποτέλεσμα η μέση ετήσια σύνταξη από 11.700 ευρώ ακαθάριστα πέρσι να υποχωρήσει στα 8.700. Αν αφαιρεθούν και οι φόροι υπολογίζεται ότι η μέση μηνιαία σύνταξη στο εξής δεν θα υπερβαίνει τα 550-600 ευρώ.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
cnn.gr