Ψηφιακά οφέλη μέσα από μια ενιαία στρατηγική εξωστρέφειας επιδιώκει η Ελλάδα

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Δείγματα μιας ενιαίας ψηφιακής στρατηγικής δίνει αυτές τις ημέρες η Ελλάδα, με την εθνική συμμετοχή της στο Mobile World Congress 2017 (MWC17), που άνοιξε επίσημα τις θύρες του στη Βαρκελώνη. Το στίγμα αυτής της πολιτικής περιέγραψε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στη διάρκεια εκδήλωσης στο πλαίσιο του μεγαλύτερου διεθνούς event για τις ψηφιακές επικοινωνίες, που διοργανώνεται ετησίως στη Βαρκελώνη.

Όπως τόνισε ο κ. Παππάς, αναφερόμενος στην τεχνολογία, είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μιλάμε για έναν ακόμα τομέα της οικονομίας. “Μιλάμε για τον τομέα των τομέων. Για τον τομέα, τον οποίο θα αξιοποιήσουν όλοι οι άλλοι τομείς, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί, ώστε να γίνει τελικά η ίδια μας η κοινωνία πιο δημοκρατική”, σημείωσε κατά την ομιλία του σε εκδήλωση με θέμα “Mobile for Innovation – Business Models Emerging and Driving Digital Information”, με τίτλο “Πως οι Κυβερνήσεις και οι Επιχειρηματικοί Φορείς επενδύουν στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων υπηρεσιών, που παράγουν αξία για την οικονομία και τους πολίτες”.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη διείσδυσης των νέων τεχνολογιών, συνιστά μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας να αλλάξει σελίδα. “Στην Ελλάδα, έχουμε πάρει μια απόφαση. Θα αξιοποιήσουμε τα κοινοτικά κονδύλια, περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ, που διαθέτουμε και θα τα μοχλεύσουμε μέσω Συνεργασιών Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να διασφαλίσουμε ότι σε όλη τη χώρα θα αναπτυχθούν δίκτυα, έγκαιρα και αποτελεσματικά”.

Νέες επενδύσεις

Για το σκοπό αυτό, η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Παππάς, επιδιώκει, πλέον, συστηματικά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, μέσα από δύο κυρίως εργαλεία. Το ένα αφορά το πρόγραμμα για τη Νεοφυή Επιχειρηματικότητα, που διοχετεύει €120 εκατ. για την υποστήριξη ελληνικών startups και ήδη έχει υποδεχτεί 5.000 προτάσεις, εκ των οποίων έχουν επιλεγεί σε πρώτη φάση οι 1.500 προς χρηματοδότηση. Το δεύτερο εργαλείο είναι το Fund of Funds, που – σε συνεργασία με το European Investment Fund – χρηματοδοτεί με €260 εκατ. (κονδύλι το οποίο, μέσω μόχλευσης, αναμένεται να αγγίξει το €1 δις) μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προτεραιότητα στις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών.

Ο κ. Παππάς τόνισε ιδιαίτερα την κοινωνική διάσταση της τεχνολογίας, σημειώνοντας ότι “η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να πείσουμε τον κόσμο πως οι νέες τεχνολογίες θα λειτουργήσουν προς όφελος του. Ότι φέρνουν επανάσταση στη δουλειά, στην υγεία, στην κοινωνία”. Αναφέρθηκε δε και στο ρυθμιστικό πλαίσιο που πρέπει να διέπει την τεχνολογία, ώστε να παράγεται το βέλτιστο κοινωνικό αποτέλεσμα: “Το μάθημα που παίρνουμε από το παρελθόν είναι ότι χρειάζεται ξεκάθαρο θεσμικό τοπίο και ρυθμιστικές αρχές που θα διασφαλίσουν ότι δεν θα μονοπωλήσουν την αγορά οι λίγοι και μεγάλοι”. Στο πλαίσιο αυτό, όπως πρόσθεσε, “είναι κρίσιμος ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασίσουμε να κινητοποιήσουμε τη δημόσια και την ιδιωτική επένδυση, ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Αυτή είναι η πρωταρχική μας μέριμνα”.

Ανθρώπινο κεφάλαιο

Νωρίτερα χθες ο Έλληνας Υπουργός επισκέφθηκε το ελληνικό περίπτερο στο Mobile World Congress 2017, στο οποίο φέτος συμμετέχουν 25 ελληνικές εταιρείες.  Φέτος, η ελληνική παρουσία στο MWC17 είναι ακόμα πιο ισχυρή, με 25 ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν μέσω του περιπτέρου της χώρας μας. “Αυτή, ακριβώς, η συμμετοχή σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα – αφού πέρασε από τη φάση με τις γνωστές οικονομικές και άλλες δυσκολίες – πλέον έχει παρά πολύ μεγάλες δυνατότητες να σχεδιάσει για το μέλλον”, σημείωσε ο κ. Παππάς. “Η Ελλάδα διαθέτει αξιοζήλευτο ανθρώπινο κεφάλαιο και καθώς βγαίνουμε από την κρίση, αποκτά, επίσης, εθνικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών. Οι εφαρμογές είναι αμέτρητες, οι ιδέες ακόμα περισσότερες και με πίστη στις δυνάμεις μας, μπορούμε να κάνουμε την έκπληξη”, πρόσθεσε ο Υπουργός.

Να σημειωθεί ότι συνολικά στο MWC17 – την πέμπτη διοργάνωση, όπου η Ελλάδα συμμετέχει με δικό της περίπτερο – παίρνουν μέρος περίπου 35 ελληνικές επιχειρήσεις είτε μέσω του ελληνικού περιπτέρου, είτε με αυτοτελή παρουσία.

Κοινή προσπάθεια

Την οικοδόμηση μιας εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας για τον κλάδο της Ψηφιακής Τεχνολογίας επιδιώκουν οι φορείς, που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για τη διοργάνωση της φετινής συμμετοχής. Κοινός στόχος να αναδείξουν την Ελλάδα της καινοτομίας και της εξωστρέφειας, η οποία επενδύει σε ένα νέο μοντέλο επιχειρηματικής δραστηριότητας, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνογνωσία για την προώθηση ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών στην παγκόσμια αγορά.

Η συμμετοχή στο MWC 2017 συνδιοργανώνεται από το Σύνδεσμο Εταιριών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και το Enterprise Greece, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) και του Corallia ως συντονιστή των mi-Cluster, si-Cluster και gi-Cluster, gi-Cluster, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας για συμμετοχή στα μεγάλα διεθνή γεγονότα της τεχνολογίας, με στόχο τη στήριξη του οικοσυστήματος της ελληνικής καινοτομίας και της τεχνολογίας και την εξασφάλιση των μέγιστων δυνατών συνεργειών.

Την ελληνική αποστολή υποστηρίζει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μέσω της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Υποστηρικτής της ελληνικής αποστολής είναι η Περιφέρεια Αττικής.

Οι εταιρείες, που απαρτίζουν την ελληνική ομάδα στη Βαρκελώνη, είναι οι: Accesspal, Apifon, Cross Mobile, Cytech, ΔΑΕΜ, Echoleap, Going Up, M-Stat, Motivian, Parkguru, Pitchstor, Plustic, Pobuca, Regate, SoftWeb, Synaphea, Telenavis, Upcom, Vidavo, Warply.

 

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr