Το 16,9% των εσόδων της χάνει η ελληνική αγορά smartphones λόγω …απομιμήσεων

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

«Ανοιχτή πληγή» για την αγορά των smartphones σε εθνικό, ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές επίπεδο, συνεχίζει να αποτελεί η απομίμηση και παραποίηση προϊόντων. Στην Ελλάδα η απώλεια των εσόδων της νόμιμης αγοράς από τις απομιμήσεις smartphones είναι της τάξης του 16,9%, με τη χώρα μας να έχει την τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη.

Το μέγεθος των απωλειών για τη νόμιμη αγορά από τις πωλήσεις προϊόντων απομίμησης υπογραμμίζουν πολύ παραστατικά τα διαθέσιμα στοιχεία. Συνολικά το 2015 χάθηκε το 12,9% των νόμιμων πωλήσεων των smartphones σε όλο τον κόσμο λόγω της παρουσίας παραποίησεων/απομίμησεων στην αγορά – ισοδύναμη με 45,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρακτικά, εκτιμάται ότι, παγκοσμίως, το 2015 πωλήθηκαν 184 εκατ. smartphones λιγότερα από εκείνα που όντως πωλήθηκαν από τη νόμιμη βιομηχανία την ίδια χρονιά, λόγω της παρουσίας των απομιμήσεων στη συγκεκριμένη αγορά.

Η επίδραση της παραποίησης/απομίμησης των smartphones στην ΕΕ των 28 χωρών εκτιμάται σε 14 εκατομμύρια συσκευές το 2015, που αντιστοιχεί σε 8,3% των πωλήσεων του κλάδου, ή 4,2 δις. ευρώ.

Και ενώ στην ΕΕ οι απώλειες των νόμιμων εσόδων της αγοράς αντιστοιχούν στο 8,3% των πωλήσεων του κλάδου, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, στην Αφρική χάθηκε το 21,3% των πωλήσεων λόγω της παραποίησης/απομίμησης, 19,6% στη Λατινική Αμερική, 17,4% στις αραβικές χώρες, 15,6% στην Κίνα, 11,8% στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και 7,6% στη Βόρεια Αμερική για το 2015. Μάλιστα, η Κίνα αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της απώλειας στο σύνολο των εσόδων παγκοσμίως στον τομέα των smartphone.

Ελληνικές επιδόσεις

Το 16,9% των εσόδων της χάνει η ελληνική αγορά smartphones λόγω …απομιμήσεων

Η Ελλάδα, όπου το ποσοστό των απωλειών αντιστοιχεί στο 16,9% των πωλήσεων του κλάδου, βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, με τη Δανία να βρίσκεται στο άλλο ακρο της λίστας.

Στη Γερμανία οι χαμένες πωλήσεις λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμώνται σε 564 εκατομμύρια ευρώ το 2015, αντιπροσωπεύοντας ποσοστιαία το 5,7% των εσόδων της νόμιμης βιομηχανίας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα, στην Ιταλία το κόστος των χαμένων πωλήσεων smartphones λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμάται σε 885 εκατ. ευρώ για το 2015, με ένα εκτιμώμενο 15,4% των εσόδων που χάνεται τελικά για τη νόμιμη βιομηχανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε σε πωλήσεις, λόγω της παραποίησης/απομίμησης, κατ’ εκτίμηση 660 εκατομμύρια ευρώ το 2015, με περίπου 5,7% απώλειες εσόδων για τη νόμιμη βιομηχανία.

Στην Ισπανία, οι απώλειες των πωλήσεων λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμώνται στα 386 εκατ. ευρώ για το 2015 με μια εκτιμώμενη απώλεια εσόδων της τάξεως του 10%.

Στη Γαλλία οι απώλειες των πωλήσεων λόγω της παραποίησης/απομίμησης εκτιμώνται στα 380 εκατομμύρια ευρώ το 2015, εκτιμάται, επίσης, πώς το 8% των εσόδων χάνεται για τη νόμιμη βιομηχανία.

Η μελέτη

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται σε νέα μελέτη του Γραφείου Εναρμόνισης της Εσωτερικής Αγοράς, της μεγαλύτερης υπηρεσίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), που δημοσιοποίησε ο ελληνικός Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Στην έκθεση αναλύεται ο αριθμός των smartphones που πωλήθηκαν σε 90 χώρες σε κάθε περιοχή του κόσμου, βάσει point-of-sale παρακολούθησης των καταναλωτικών αγορών. Η μελέτη είναι η 11η  από μια σειρά μελετών που δημοσιεύονται από το EUIPO μέσω του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και στον οικονομικό αντίκτυπο της απομίμησης/παραποίησης σε βιομηχανικούς τομείς στην ΕΕ. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη σε μια ευρύτερη σειρά, με παγκόσμια εμβέλεια.

Να σημειωθεί ότι το 2015 πωλήθηκαν, σε παγκόσμιο επίπεδο, 1,3 δισεκατομμύρια smartphones σε όλο τον κόσμο, που σημαίνει ότι περίπου ένας στους έξι ανθρώπους στον πλανήτη αγόρασε ένα smartphone εκείνη τη χρονιά, με μέσο κόστος 275 ευρώ. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 150 εκατομμύρια συσκευές πωλήθηκαν το 2015, ένα για κάθε τρεις πολίτες της ΕΕ.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr