Πρώτη θέση στην μαθητική επιχείρηση «Watch Out» του Αριστοτέλειου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης

    Από: Startup Team

Τα παιδιά ξεχώρισαν με καινοτόμα συσκευή που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με προβλήματα όρασης. «Θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο», λένε οι μαθητές από τη Θεσσαλονίκη

Η κοινωνική μαθητική επιχείρηση «Watch Οut» που έχει στόχο να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων με προβλήματα όρασης κατέκτησε την πρώτη θέση και το βραβείο «KΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» μεταξύ 82 Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Ελλάδα που πήραν μέρος στις Εμπορικές Εκθέσεις Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Αθήνας και Θεσσαλονίκης «Trade Fair 2017», του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Οι 25 μαθητές του Αριστοτέλειου Κολλεγίου, στελέχη της μαθητικής εταιρείας «Watch Out»,  εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν μια καινοτόμα συσκευή εντοπισμού εμποδίων στο ύψος της κεφαλής. Τοποθετείται διακριτικά σε καπέλο ή σκούφο και λειτουργεί με υψηλή τεχνολογία υπερήχων. Ο ενδιαφερόμενος ειδοποιείται με μια μικρή δόνηση ότι υπάρχει μπροστά του –στο ύψος του μετώπου- εμπόδιο και έτσι το αποφεύγει. Τα παιδιά, με την συσκευή αυτή λύνουν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν παγκοσμίως οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης και συγκέντρωσαν πολύ υψηλή βαθμολογία από την κριτική επιτροπή.  Το όραμα των παιδιών είναι να αλλάξουν τον κόσμο -όπως γράφουν στην ιστοσελίδα του «Watch Out» – και εξηγούν: «Όλα τα μέλη της εταιρίας, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο κάθε τμήματος, έχουν στο μυαλό τους όταν εργάζονται το όραμα να αλλάξουν τον κόσμο. Προκειμένου να συμβεί αυτό δεν χρειάζονται θαύματα και υπέρμετρα έργα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να προσπαθήσει κανείς να κάνει καλύτερη την ζωή των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αν έστω το καταφέρει αυτό, θα δώσει το παράδειγμα που αναπόφευκτα πολλοί άλλοι θα ακολουθήσουν. Με αυτόν τον τρόπο σιγά σιγά, μπορεί να αλλάξει ο κόσμος», καταλήγουν τα παιδιά.

Οι φετινές συμμετοχές -στην 11η χρονιά του εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece- ξεπέρασαν σε ευρηματικότητα και κοινωνική ευαισθησία κάθε προηγούμενο, με τα παιδιά να επιδεικνύουν μεγάλο ταλέντο στην καινοτομία, την επιχειρηματικότητα αλλά και την επικοινωνία.  Από την παρουσία των μαθητικών επιχειρήσεων στις Εμπορικές Εκθέσεις απονεμήθηκαν σημαντικά βραβεία και έπαινοι:

Βραβείο: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΪΟΝ»

Πρώτη θέση στην μαθητική επιχείρηση «Watch Out» του Αριστοτέλειου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης

(υπήρξε ισοβαθμία μεταξύ δύο μαθητικών επιχειρήσεων)

«Vitalis», Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης

Βιολογική καλλιέργεια λαχανικών και άλλων φυτών πάνω από ενυδρείο. Τα φυτά  «θρέφονται» από τα απόβλητα των ψαριών, το νερό είναι πιο καθαρό για τα ψάρια και επιτυγχάνεται μια οικολογική και όμορφη καλλιέργεια μέσα στο σπίτι.

«RESTRAW», 3ο ΓΕΛ Κηφισιάς

Η εταιρεία RE-STRAW παράγει συσκευές τρισδιάστατης απεικόνισης σε ατμό που χρησιμοποιούνται σε διαφόρους τομείς, όπως στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, την επικοινωνία και στη διαφήμιση των εταιρειών.

Βραβείο: «ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ»

Πρώτη θέση στην μαθητική επιχείρηση «Watch Out» του Αριστοτέλειου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης

(υπήρξε ισοβαθμία μεταξύ δύο μαθητικών επιχειρήσεων)

«GReco», 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών & 2ο ΕΠΑΛ Γιαννιτσών

Η εταιρεία μετατρέπει οποιοδήποτε ποδήλατο σε ηλεκτρικό-ηλιακό με την τοποθέτηση ηλιακού πάνελ για οικονομικές και οικολογικές μετακινήσεις.

«#katigianamasthimase, Νέα Γενιά Ζηρίδη (Γυμνάσιο)

H εταιρία δημιουργεί εξειδικευμένα αναμνηστικά και παιχνίδια για τα παιδιά των ξένων τουριστών που διαμένουν στο ξενοδοχείο Costa Navarino στην Πύλο, μέσω των οποίων προβάλλουν τα αξιοθέατα και την ιστορία του νομού Μεσσηνίας.

Απονομή Ειδικών Επαίνων στις μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις»

Πρώτη θέση στην μαθητική επιχείρηση «Watch Out» του Αριστοτέλειου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης

ΕΠΑΙΝΟΣ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

«Phaethon», 5ο ΓΕΛ Καβάλας

Ανακλαστήρας ηλιακής ακτινοβολίας που τοποθετείται στο παράθυρο και φωτίζει έναν κλειστό χώρο χωρίς τη χρήση ηλεκτρισμού.

ΕΠΑΙΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

(υπήρξε ισοβαθμία μεταξύ δύο μαθητικών επιχειρήσεων)

«IROOD», Εκπαιδευτήρια Πλάτων Κατερίνης

Επιχείρηση παραγωγής οικολογικών smart furniture δηλαδή επίπλων με πολλαπλές χρήσεις.

«ΣΑΛΤΣΙΑΜΟ», ΕΠΑΛ Νικήτης Χαλκιδικής

Επιχείρηση παραγωγής σαλτσών με πρωτότυπα φυσικά υλικά.

ΕΠΑΙΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ

«iProject», Β’ Αρσάκειο – Τοσίτσειο Γενικό Λύκειο Εκάλης

Η εφαρμογή «iQueues» εξαλείφει την ουρά στον πάγκο αλλαντικών και τυριών στα σούπερ μάρκετ.

ΕΠΑΙΝΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

«SENS∞S Α.Ε», ΓΕΛ Κορινού Πιερίας

Βραχιόλι-ρολόι εντοπισμού με GPS που ενημερώνει και για την φυσική κατάσταση του χρήστη.

ΕΠΑΙΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

«Έλαια και Βάλσαμο», 1ο ΕΠΑΛ Σερρών

Προϊόντα περιποίησης μαλλιών από βούτυρο βουβαλιού, τοπικής παραγωγής.

ΕΠΑΙΝΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

«ZirKOK», Νέα Γενιά Ζηρίδη (Λύκειο)

Εφαρμογή για κινητά με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα για την εκπαίδευση των νέων στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

ΕΠΑΙΝΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

«ΥΦΑΙΘΕ», 1ο ΓΕΛ ‘Άνω Λιοσίων

Επιχείρηση εκμάθησης της υφαντικής τέχνης και παραγωγής υφαντών ποδομάκτρων με πρώτη ύλη ανακυκλωμένα υφάσματα.

ΕΠΑΙΝΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

«ICE CREtea» ΕΠΑΛ Βρυσών, Δήμου Αποκόρωνα Χανίων Κρήτης

Επιχείρηση παραγωγής κρύου τσαγιού από μαλοτήρα (βότανο της Κρήτης), χυμό ροδιού και θυμαρίσιο μέλι.

ΕΠΑΙΝΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

«Happill», Ροδίων Παιδεία, Ρόδος

Συσκευή η οποία προγραμματίζει να δίνει τα χάπια στους ηλικιωμένους σε συγκεκριμένες ώρες την ημέρα, “μιλώντας” με τη φωνή του εγγονού.

ΕΠΑΙΝΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

«BacBake», Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού

Συσκευή απολύμανσης με υπέρυθρες ακτίνες για κινητά, πληκτρολόγια και άλλα χρηστικά αντικείμενα.

ΕΠΑΙΝΟΣ ΕΥΡΕΣΙΤΕΧΝΙΑΣ

«ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Α.Ε.», Κιβωτός του Κόσμου

Προϊόν της επιχείρησης είναι το μολυβο-στυλό, μολύβι και στυλό 2 σε 1.

Διαγωνισμός «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016-2017»

Πρώτη θέση στην μαθητική επιχείρηση «Watch Out» του Αριστοτέλειου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης

Τα αποτελέσματα αυτά αφορούν στην παρουσία των μαθητικών «Εικονικών Επιχειρήσεων» στις Εμπορικές Εκθέσεις Αθήνας και Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκαν στις 10 και 17 Φεβρουαρίου 2017. Τα παιδιά θα καταθέσουν στο ΣΕΝ/JA Greece τα επιχειρηματικά τους σχέδια και θα βαθμολογηθούν συνολικά, κυρίως με βάση τα αναλυτικά στοιχεία και την δυνητική κερδοφορία των επιχειρήσεών τους.  Από αυτή την αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής θα αναδειχθούν οι 10 καλύτερες μαθητικές Εικονικές Επιχειρήσεις της χρονιάς που θα διαγωνισθούν στις 28 Απριλίου για να αναδειχθεί η «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016-2017». Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe, που θα πραγματοποιηθεί στις 11-13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.