Απονομή του 4ου ALBA Business unusual Award στον κ. Θεόδωρο Βασιλάκη

    Από: Startup Team

To 4o Business unusual Award απονεμήθηκε από το ALBA Graduate Business School at The American College of Greece στον κ. Θεόδωρο Βασιλάκη, την Τρίτη 21 Μαρτίου, σε τελετή που έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πάνω από 290 εξέχουσες προσωπικότητες της επιχειρηματικής κοινότητας, στελέχη επιχειρήσεων, πολιτικοί, και ακαδημαϊκοί.

Αυτή τη χρονιά το ALBA επέλεξε να αναδείξει τον οραματιστή αυτοδημιούργητο Έλληνα επιχειρηματία που με όπλο την εργατικότητα, την επιμονή, το ελληνικό δαιμόνιο και τις ηθικές αξίες καταφέρνει να μεγαλουργήσει, τιμώντας τον κ. Θεόδωρο Βασιλάκη μια από τις πλέον καταξιωμένες προσωπικότητες της επιχειρηματικής κοινότητας. Ο κος Θ. Βασιλάκης άλλωστε μετουσιώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την έννοια του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία όντας ένας άνθρωπος που αποδεδειγμένα είχε τη δύναμη και το όραμα να κάνει θαύματα στο χώρο του επιχειρείν, στη χώρα μας αλλά και διεθνώς

Τα Business Unusual Awards θεσπίστηκαν από το ALBA το 2010 και απονέμονται κάθε δύο χρόνια σε σημαντικές προσωπικότητες της χώρας μας ή του εξωτερικού, που αποτελούν πρότυπα προσωπικής και επαγγελματικής συμπεριφοράς στο γενικότερο χώρο δραστηριότητας, στον οποίο εντάσσεται η λειτουργία ενός Graduate Business School όπως το ALBA.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρύτανης του ALBA, Καθηγητής Κωνσταντίνος Αξαρλόγλου, έκανε τον εναρκτήριο χαιρετισμό καλωσορίζοντας όλους τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τον κ. Θεόδωρο Βασιλάκη για το εξαίρετο έργο του.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ALBA, κ. Νίκος Εμπέογλου, αναφέρθηκε στη ζωή, το έργο, την προσφορά και την αγάπη του κ. Θεόδωρου Βασιλάκη για την Ελλάδα. Στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν δύο στοιχεία της δραστηριότητας και των επιτευγμάτων του Θεόδωρου Βασιλάκη που νομίζω ότι αξίζει να τονισθούν με ιδιαίτερη έμφαση. Το πρώτο, βεβαίως, είναι η Aegean Airlines, επίτευγμα αξιοθαύμαστο για πολλούς λόγους: πρώτον γιατί απέδειξε, κατά τρόπο πραγματικά εντυπωσιακό ότι η καινοτομία δεν περιορίζεται αναγκαστικά και αποκλειστικά στην αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών ανακαλύψεων – και ότι το εμπνευσμένο και  νοικοκυρεμένο μάνατζμεντ και η προσήλωση στην προσφορά ποιότητάς στον πελάτη μπορούν να στηρίξουν και επιχειρηματικές προσπάθειες σε πιο παραδοσιακούς κλάδους∙ δεύτερον γιατί, σε αντίθεση με τα στερεότυπα, που θέλουν τον αυτοδημιούργητο επιχειρηματία μοναχικό αφεντικό που όλα τα ξέρει και όλα τα κάνει μόνος του, η Aegean Airlines δημιουργήθηκε από μια ομάδα επιχειρηματιών, με εμπνευστή βέβαια τον Θόδωρο Βασιλάκη. Υπάρχει όμως και ένας τρίτος λόγος για τον οποίο η Aegean είναι άξια θαυμασμού: γιατί, στην δυστυχώς ακόμη κρατικίστικης νοοτροπίας Ελληνική κοινωνία, έδωσε το ξεκάθαρο έμπρακτο μήνυμα ότι μπορούν οι σύγχρονοι Έλληνες να δημιουργήσουν μεγάλους και επιτυχημένους οργανισμούς.

Ένα ακόμη στοιχείο της δραστηριότητας και των επιτευγμάτων του Θεόδωρου Βασιλάκη, που θέλω να τονίσω πέραν από την Aegean, είναι κάτι που σε κατακλύζει και σε κατακυριεύει όταν έχεις την ευκαιρία να τον ακούσεις να μιλάει ο ίδιος για τη ζωή και το έργο του: το πάθος και η αγάπη του για την Ελλάδα, την ομορφιά της, τους θησαυρούς της.»

Μετά την απονομή, ο κ. Θεόδωρος Βασιλάκης, αφού ευχαρίστησε το ALBA που τον τίμησε με το 4ο Business unusual Award, έδωσε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και συγκινητική ομιλία κατά την οποία ανέφερε και τα εξής: «Συνοπτικά, η επιτυχία μας βασίστηκε στα ακόλουθα: Όραμα, Σκληρή δουλειά, Δια βίου εκπαίδευση, Προσήλωση στην ποιότητα και καινοτομία και Πίστη στον άνθρωπο, στον  Έλληνα και τα προσόντα του. Σήμερα, εξακολουθούμε να επιχειρούμε σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην εξέλιξη και την ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών μας και η διατήρηση της οικονομικής μας ευρωστίας, ώστε να ανταποκριθούμε στο μεγάλο διεθνή ανταγωνισμό. Θέλουμε να αποδεικνύουμε συνεχώς ότι η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει και να προσφέρει ποιοτικές αερομεταφορές σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, προβάλουμε με όλους τους τρόπους τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας και ότι μας κάνει υπερήφανους ως ΄Ελληνες.” O κ. Θ. Βασιλάκης αφιέρωσε το βραβείο στο ανθρώπινο δυναμικό των εταιριών του ομίλου του.

Περισσότερα για τα ALBA Business unusual Awards

Η πρώτη απονομή του Business Unusual Award του ALBA έγινε τον Δεκέμβριο του 2010 στον αείμνηστο Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο.  Στο πρόσωπό του το ALBA θέλησε να χαιρετίσει και να αναδείξει τη σημασία της μεγάλης επενδύσεως και  ταυτόχρονης σημαντική κοινωνική δραστηριότητα, που ο Καπετάν Βασίλης οραματίστηκε με τη δημιουργία του Costa Navarino, μετά την ολοκλήρωση μιας λαμπρής επιχειρηματικής καριέρας στο χώρο της ναυτιλίας. To 2012 για το 2ο Business unusual Award το ALBA επέλεξε να αναδείξει την εταιρική κοινωνική ευθύνη και να τιμήσει τον κ. Θεόδωρο Παπαλεξόπουλο, έναν άνθρωπο με όραμα και κοινωνική ευαισθησία και προσφορά, ενώ το 3o Business unusual Award με κεντρικό θέμα την Επιχειρηματική Εξωστρέφεια των Ελλήνων Επιχειρηματιών, απονεμήθηκε στον κ. Γεώργιο Δαυίδ, μια εμβληματική φυσιογνωμία του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Ο θεσμός του Business unusual Award είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την κυριότερη έκφραση κοινωνικής ευαισθησίας και προσφοράς της οικογένειας του ALBA στην ελληνική, και όχι μόνον, κοινωνία  καθώς τα έσοδα των εκδηλώσεων διατίθενται με τη μορφή προσφοράς υποτροφιών σε άξιους υποψήφιους φοιτητές που στερούνται των πόρων κάλυψης των σπουδών τους.

Περισσότερα για τον Θεόδωρο Βασιλάκη

Ο κ. Θεόδωρος Βασιλάκης γεννήθηκε το 1940 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου και μεγάλωσε. Αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή Ηρακλείου και κατόπιν σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το χαρακτηριστικό του, από μικρός, ήταν το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Aνήκει στους αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες -ένας άνθρωπος που δεν αξιοποίησε το ταλέντο του μόνο για να γευτεί ο ίδιος τη χαρά της δημιουργίας, αλλά και για να προσφέρει στη χώρα και σε όλους τους Έλληνες. Κάθε του κίνηση αντιστοιχεί σε ένα όραμα, το οποίο με σκληρή δουλειά και προσήλωση καταφέρνει να υλοποιεί και έτσι να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και ταυτόχρονα στην προβολή της θετικής πλευράς της Ελλάδας. Πιστεύει, στηρίζεται και έχει μέτρο τον άνθρωπο. Με αυτές τις αρχές επιλέγει τους συνεργάτες του και έχει δημιουργήσει την επαγγελματική του οικογένεια, βασιζόμενος κυρίως στον καλό τους χαρακτήρα. Διαθέτοντας τα γνωρίσματα και τις ικανότητες ενός ηγέτη, ο κ. Θεόδωρος Βασιλάκης έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα σπουδαίο δίκτυο επιχειρήσεων, στο οποίο ανήκουν οι αεροπορικές εταιρείες Aegean και Olympic Air, η εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Autohellas-Hertz και η αντιπροσώπευσή της σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Κύπρο και Ουκρανία, η εταιρεία λιανικής αυτοκινήτων Autotechnica-Velmar (εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος των Opel, Ford, Seat, Volvo, Honda, Mitshubishi, Fiat, Alfa Romeo, Hyundai, Kia, BMW, Mini), καθώς και η εισαγωγή/διανομή των αυτοκινήτων Seat. Eίναι ιδρυτικό μέλος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), ενώ επί σειρά ετών διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων Ελλάδος. Επίσης, έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, καθώς και Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ (1992-1993). Παραμένει ενεργός, προσφέροντας τις συμβουλές από την πολύτιμη πείρα του στις νεότερες γενιές της διοίκησης των επιχειρήσεων του Ομίλου.