Mαθητική καινοτομία στην Ελλάδα: Το νέο μοντέλο εκπαίδευσης που αλλάζει το σχολείο

    Από: Startup Team

Το διεθνές δίκτυο VICE παρουσιάζει τους Έλληνες μαθητές που καινοτομούν συμμετέχοντας στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» (βίντεο)

«Θα περίμενε κανείς ότι η καινοτομία και κυρίως αυτή που προέρχεται από τους νέους, θα είχε πέσει θύμα της κρίσης, αλλά δεν είναι έτσι», τονίζει η δημοσιογράφος του VICE Greece, Δάφνη Καραβοκύρη που  ταξίδεψε στην Καβάλα και γνώρισε από κοντά τους ταλαντούχους μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, δημιουργούς του «ΦΑΕΘΩΝΑ». Τι είναι ο Φαέθωνας; Ένας ρομποτικός τηλεκατευθυνόμενος ανακλαστήρας ηλιακής ακτινοβολίας που την διαχέει σε κλειστούς χώρους και αξιοποιεί στο μέγιστο το φυσικό φως. Ήταν μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα, την οποία σκέφθηκαν τα παιδιά στην αρχή της σχολικής χρονιάς, αφού δήλωσαν συμμετοχή στο παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του εκπαιδευτικού οργανισμού Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece. Κατάφεραν να υλοποιήσουν την ιδέα τους, να κατασκευάσουν τον «Φαέθωνα» (μυθικός γιός του ήλιου) με πολύ σκληρή δουλειά και σε τεχνικό επίπεδο και σε αναζήτηση χορηγών για να χρηματοδοτηθεί αυτή η προσπάθεια.

Η ομάδα δηλώνει στην κάμερα του VICE,  στο ντοκυμαντέρ «Οι έφηβοι εφευρέτες της Ελλάδας», ότι στόχος  είναι να βρεθεί ένας επενδυτής να αναπτύξει και να υλοποιήσει την ιδέα τους σε ευρεία κλίμακα έτσι ώστε να γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Πάντως, οι μαθητές αλλά και οι εκπαιδευτικοί εστιάζουν, πέρα από το καινοτόμο προϊόν, στα τεράστια οφέλη της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση».

«Το πρόγραμμα της Εικονικής Επιχείρησης έχει αλλάξει το σχολείο», δήλωσε στο VICE η Διευθύντρια του 5ου ΓΕ.Λ Καβάλας, Ευαγγελία Τσεμπερλή. «Το έχει κάνει πιο βιωματικό, πιο ουσιαστικό, συνδέει τα  παιδιά με την κοινωνία, με την επαγγελματική εκπαίδευση. Το υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τα παιδιά να πάρουν μέρος καθώς είναι κάτι που πραγματικά τους κινεί το ενδιαφέρον, τα ενεργοποιεί και τα ενθουσιάζει».

«Τα παιδιά έχουν μεγάλη φαντασία και δημιουργικότητα και πρέπει αυτό να το καλλιεργήσουμε», τονίζει η καθηγήτρια του 3ου ΓΕ.Λ  ΚηφισιάςΔήμητρα Σουλτάτη, υπεύθυνη του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση». Το σχολείο διακρίθηκε και φέτος στο πρόγραμμα με την Εικονική Επιχείρηση «RESTRAW» και το προϊόν της το GIDEON, μια πρωτοποριακή συσκευή τρισδιάστατης απεικόνισης με ατμό.

Ένθερμος υποστηρικτής του προγράμματος είναι και ο διευθυντής του σχολείου, κ. Ηλίας Κουτσίκος, οποίος τόνισε ότι Παιδεία δεν είναι μόνο η Φυσική και η Χημεία. «Παιδεία είναι κυρίως αυτά τα προγράμματα. Δεν έχει να κάνει τόσο με την επιχειρηματικότητα όσο με την έμπνευση, τη δημιουργία, την ομαδικότητα, τη διασύνδεση με την κοινωνία και την αγορά εργασίας που την έχουν απόλυτη ανάγκη τα παιδιά. Είναι απαραίτητο να αποκτήσουν μία αίσθηση για το πως θα είναι η ζωή τους μετά το σχολείο».

Στο ντοκυμαντέρ του VICE, που προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής 9 Απριλίου στον ANT1, παρουσίασαν την εικονική τους επιχείρηση και οι μαθητές του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης. Τα παιδιά κατασκεύασαν έναν στύλο με ηλιακό συλλέκτη που μπορεί να τοποθετηθεί σε πλατείες, παραλίες και βουνά για να φορτίζει κινητά και άλλες συσκευές δωρεάν και με οικολογικό τρόπο. «Μάθαμε τι θα πεί μάρκετιγκ, πως αντιμετωπίζει μια επιχείρηση τον ανταγωνισμό, ποιες είναι οι ανάγκες της κοινωνίας», δήλωσε ο μαθητής….. στέλεχος της Εικονικής Επιχείρησης «LEONENERGY & SIA O.E.». «Το σχολείο έχει πολλή θεωρία και λίγη πράξη», επισημαίνει και ο καθηγητής του σχολείου, Παύλος Κουτσοβίτης, υπεύθυνος του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση». «Το πρόγραμμα αυτό εστιάζει στην πράξη γι΄ αυτό και αρέσει τόσο στα παιδιά.  Το υλικό είναι διεθνές, μελετημένο,  κατανοητό και βοηθά πάρα πολύ τους μαθητές και τις μαθήτριες να προετοιμασθούν για το αύριο».  Αλλά και ο Διευθυντής του Λεόντειου Λυκείου Νέας Σμύρνης, Φίλιππος Φουρναράκης εξηγεί πως το σχολείο υλοποιεί το πρόγραμμα για 7 συνεχόμενα χρόνια καθώς έχει διαπιστώσει πως προσφέρει πολύ σημαντικά εφόδια στα παιδιά για το επαγγελματικό τους μέλλον, ακόμα και για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. «Καλλιεργεί τη δημιουργικότητα, την υπευθυνότητα, την ομαδικότητα αλλά και την εφευρετικότητα των παιδιών», δηλώνει στο VICE o κ. Φουρναράκης.

Το παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» κορυφώνεται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς με την ανάδειξη της «Καλύτερης Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης». Ο Πανελλαδικός Τελικός του 2017 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Η νικήτρια ομάδα –από τις 120 που πήραν μέρος φέτος- θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Europe που θα γίνει 11-13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

 

Δείτε το απόσπασμα του ντοκυμαντέρ του VICE που παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση»

VICE Specials Aπρίλιος 2017-Μαθητική Καινοτομία- Εικονική Επιχείρηση