PatrasScienceFestival 2017 | Διονύσης Σιμόπουλος& Θεοδόσιος Π. Τάσιος στην Τελετή Έναρξης!

    Από: Startup Team

«Ανακαλύψτε την επιστήμη στην καθημερινότητά σας!»

Με δυο διακεκριμένους επιστήμονες θα σηματοδοτηθεί η έναρξη του πρώτου Φεστιβάλ Επιστήμης «PatrasScienceFestival»! Η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου στις 19.00 στο Θέατρο Act και περιλαμβάνει δύο σημαντικές ομιλίες: «Ταξίδι Χωρίς Τέλος (Πως μάθαμε όσα γνωρίζουμε σήμερα για το Σύμπαν)» από τον αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλο και «Γεγονότα Τεχνολογίας κατά τις περιπλανήσεις του Οδυσσέως» από τον Καθηγητή Θεδόσιο Π. Τάσιο.

Το PatrasScienceFestival διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Πάτρα και περιλαμβάνει εργαστήρια, επιστημονικά εκθέματα, ομιλίες από καταξιωμένους επιστήμονες, ανοικτές επιστημονικές συζητήσεις και άλλες δραστηριότητες που όλες τους στοχεύουν στην εκλαΐκευση των επιστημών και στην ανάδειξη της έντονης παρουσίας της επιστήμης στην καθημερινότητά μας.

 

Τέσσερις ημέρες γεμάτες επιστήμες για όλες τις ηλικίες. Την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή (10-12 Μαΐου) η πρωινή ζώνη είναι αφιερωμένη στους μαθητές στο ΕλληνικόΑνοικτόΠανεπιστήμιο. Οι απογευματινές και οι βραδινές δράσεις φιλοξενούνται σε επιλεγμένους χώρους στο κέντρο της πόλης (Θέατρο Act, Tagcafé, Συνδετήρας και καφέ «ΓΕΦΥΡΕΣ») και απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Η γιορτή κορυφώνεται το Σάββατο 13 Μαΐου στο ΕΑΠ με παράλληλες εκδηλώσεις.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ και για κρατήσεις σχολείων διατίθενται στην ιστοσελίδα:www.patrassciencefestival.gr.

 

Σύνοψη Ομιλιών:

Διονύσιος Σιμόπουλος | «Ταξίδι Χωρίς Τέλος (Πως μάθαμε όσα γνωρίζουμε σήμερα για το Σύμπαν)»

PatrasScienceFestival 2017 | Διονύσης Σιμόπουλος& Θεοδόσιος Π. Τάσιος στην Τελετή Έναρξης!

Όπως έλεγε κι ο Αριστοτέλης πριν από 2.350 χρόνια είναι στη φύση του ανθρώπου να θέλει να μάθει. Ίσως, κάτι βαθιά χαραγμένο στη γενετική μας δομή να είναι αυτό που μας ωθεί να μάθουμε και να δώσουμε έννοια και σημασία στο Σύμπαν, στο οποίο ανήκουμε, σε μία ατέρμονη ίσως προσπάθεια ερευνών. Γι’ αυτό άλλωστε και ο σημερινός άνθρωπος, στην προσπάθειά του να κατανοήσει το Σύμπαν, δεν αντικρίζει εκεί έξω έναν εχθρικό και άδειο κόσμο. Βλέπει, αντίθετα, την υπόσχεση ενός πανέμορφου ταξιδιού προς την Ιθάκη των γνώσεων. Ενός Ταξιδιού Χωρίς Τέλος.

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος είναι σύγχρονος αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση με σημαντική συγγραφική δραστηριότητα στον Τύπο και την τηλεόραση. Έχει συγγράψει 28 εκλαϊκευμένα βιβλία αστρονομίας, πάνω από 500 σενάρια επιστημονικής επιμόρφωσης για την τηλεόραση, πάνω από 200 σενάρια πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες του σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες κι έχει δώσει πάνω από 500 διαλέξεις σ’ ολόκληρη τη χώρα.

Θεοδόσιος Π. Τάσιος | «Γεγονότα Τεχνολογίας κατά τις περιπλανήσεις του Οδυσσέως»

PatrasScienceFestival 2017 | Διονύσης Σιμόπουλος& Θεοδόσιος Π. Τάσιος στην Τελετή Έναρξης!

Μια εισαγωγή στην Τεχνολογία που περιγράφεται στα Ομηρικά Έπη και στα τεχνολογικά αντικείμενα που απαντώνται κατά την περιπλάνηση του Οδυσσέως μετά την πτώση του Ιλίου για να συνεχίσουμε την εξερεύνηση στο πλοίο που έχτισε ο Οδυσσεύς, στο καθαρτικό μηχανισμό των ρούχων της Ναυσικάς, στα πλοία-ρομπότ των Φαιάκων, στον τρόπο παραγωγής του χάλυβα έως στην απολυμαντική ικανότητα του θειαφιού με αφορμή της Μνηστηροφονίας.

Ο Θεοδόσιος Π. Τάσιος, είναι Καθηγητής του Εθν. Μ. Πολυτεχνείου, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τουρίνου (Ιταλία), είναι επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Πανεπιστημίου του Νανκίν, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχρημάτισε Πρόεδρος διεθνών επιστημονικών Ενώσεων, Εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει 440 επιστημονικές εργασίες και 50 βιβλία σε διάφορες γλώσσες. Τον Σεπτέμβριο 2013 τού απενεμήθη το International Award of Merit in StructuralEngineering από την Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών (IABSE) Ζυρίχη.

 

Το «PatrasScienceFestival» διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo» και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.

 

Γενικές Πληροφορίες:

Διάρκεια: 10 Μαΐου – 13 Μαΐου

Είσοδος Ελεύθερη

 

Patras Science Festival 2017

www.patras-science.festival.gr