Ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής Φυσικής Δημήτρης Νανόπουλος στο Κολλέγιο Ανατόλια

    Από: Startup Team

Η Σωματιδιακή Φυσική, η Κοσμολογία, το σύμπαν, οι νέοι βασικοί νόμοι της Φυσικής, η επίδρασή τους στην ερμηνεία και τη θεώρηση του κόσμου, ήταν ορισμένα από τα θέματα που πραγματεύθηκε ο Δημήτρης Νανόπουλος στην ομιλία που έδωσε στους μαθητές του Κολλεγίου Ανατόλια.

Ο Δημήτρης Νανόπουλος, ο οποίος συγκαταλέγεται στους κορυφαίους θεωρητικούς Φυσικούς του κόσμου, επισκέφθηκε τον μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό την Παρασκευή 5 Μαΐου κατόπιν πρόσκλησης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Λυκείου και του  Διεθνούς Απολυτηρίου (IB) του Κολλεγίου Ανατόλια. Τον κ. Νανόπουλο υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος ο οποίος τον ξενάγησε στους νέους καινοτόμους χώρους μάθησης του σχολείου, και συγκεκριμένα στο Κέντρο Πράσινης Εκπαίδευσης, το πρώτο στον κόσμο που λειτουργεί σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  και στο νέο υπερσύγχρονο εργαστήριο κατασκευών, το Fabrication Lab.

Ο διαπρεπής καθηγητής και ακαδημαϊκός έδωσε στη συνέχεια, μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία την οποία παρακολούθησαν μαθητές και των δύο Λυκείων του Κολλεγίου Ανατόλια και εκπαιδευτικοί. Τον κ. Νανόπουλο παρουσίασε στο πολυπληθές κοινό ο Δρ Ηλίας Καλαμπόκης που αναφέρθηκε στο πλούσιο ερευνητικό και ακαδημαϊκό του έργο σε πανεπιστήμια και κέντρα όπως το CERN, την Ecole Normale Superiere, το Πανεπιστήμιο του Harvard, το Κέντρο Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Houston (Texas).

Η ομιλία του Δημήτρη Νανόπουλου είχε θέμα «Πώς η Φυσική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο» και σε αυτήν συμπύκνωσε με πολύ απλό και γοητευτικό τρόπο, την εξέλιξη της Φυσικής από τα χρόνια των  αρχαίων Ελλήνων μέχρι τη Θεωρία της Σχετικότητας και τη σημερινή εποχή της Κβαντικής Φυσικής – θεωρίες που άλλαξαν άρδην την αντίληψη που έχουμε για τον κόσμο. «Αυτές οι δύο θεωρίες ανέτρεψαν τα πάντα και ειδικά η Κβαντική μας έδειξε ότι οι βασικοί νόμοι της Φυσικής είναι αυτοί που διέπουν τον μικρόκοσμο των στοιχειωδών σωματιδίων. Πλέον γνωρίζουμε ότι η ανθρώπινη ύπαρξη αδιαφορεί για το αν υπάρχει ο άνθρωπος, και πως η ύπαρξή μας είναι θέμα τύχης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Νανόπουλος μίλησε για το παράλληλο «σύμπαν» των 100 δις γαλαξιών  που υπάρχουν και εκτίμησε ότι ο «άνθρωπος  όπως τον γνωρίζουμε, έχει τελειώσει. Πλέον στα εργαστήρια εξελίσσεται και προετοιμάζεται ένα νέο είδος ανθρώπου που θα έχει τα χαρακτηριστικά του ανθρωποειδούς. Πολλοί επιστήμονες κάνουν, μάλιστα, πειράματα στον εαυτό τους, όπως έκανε κάποτε ο Παστέρ». Ο νέος εξελιγμένος άνθρωπος, σύμφωνα με τον καθηγητή, μπορεί να έχει εμφυτευμένα τσιπ, να έχει υποστεί επεμβάσεις, και σίγουρα θα γνωρίζει μαθηματικά που είναι απαραίτητα για την κατανόηση της Φύσης. «Το ‘βιβλίο’ της Φύσης είναι ‘γραμμένο’ με μαθηματικά. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δεν γνωρίζουν μαθηματικά. Ο νέος εξελιγμένος άνθρωπος, θα έχει διαφορετική νοημοσύνη και αντίληψη, και αυτό κάτι σημαίνει. Εμείς είμαστε το τέλος μίας εποχής. Και επειδή η εποχή μας κυοφορεί κάτι καινούριο, βιώνουμε τώρα σε κάθε επίπεδο τις ωδίνες του τοκετού».

Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι το παραδοσιακό μοντέλο της διδασκαλίας όπως ισχύει σήμερα είναι ξεπερασμένο.  «Έχει τελειώσει το σχολείο όπως το ξέρουμε, και δεν ξαναγυρίζει. Το σχολείο θα αποκτήσει μία νέα μορφή, θα γίνει interactive» είπε χαρακτηριστικά. Η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης θα επιφέρει τη μείωση του 50% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως και πολλά παραδοσιακά επαγγέλματα θα εξαφανιστούν, είπε ο κ. Νανόπουλος. Προέτρεψε, ωστόσο, τους μαθητές να επιλέξουν το επάγγελμά που θα ακολουθήσουν με βάση τις πραγματικές τους επιθυμίες και κλίσεις και όχι με κριτήριο την οικογενειακή παράδοση.