Πώς η J.K. Rowling κέρδισε 95 εκατομμύρια δολ. σε ένα χρόνο

    Από: Startup Team
πηγή: capital.gr

Του Hayley C. Cuccinello

Το πρώτο μυθιστόρημα του Χάρι Πότερ γιορτάζει αυτό το μήνα τα 20 του χρόνια, ωστόσο η μαγική του δύναμη να παράγει κέρδη φαίνεται να μεγαλώνει μαζί με την ηλικία του. Η συγγραφέας J.K.Rowling εισέπραξε 95 εκατ. δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες, πριν τους φόρους και τα έξοδα διαχείρισης, σύμφωνα με εκτίμηση του Forbes. Αυτό όχι μόνο κατατάσσει την βρετανίδα συγγραφέα τρίτη στη λίστα με τους πιο ακριβοπληρωμένους celebrities στον κόσμο, αλλά της χαρίζει και τον τίτλο της πιο ακριβοπληρωμένης συγγραφέα του κόσμου, ξεπερνώντας τον πολυγραφότατο James Patterson (87 εκατ.δολ.), ο οποίος κρατούσε τα σκήπτρα για μια δεκαετία.

Τα έσοδα ενός έτους της Rowling είχαν να υπερβούν τα 19 εκατομμύρια δολάρια από το 2008, όταν βρέθηκε στην κορυφή της λίστας Celebrity 100 της Forbes με το εκπληκτικό ποσό των $300 εκατ. Η φετινή άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο θεατρικό της έργο “Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί”. Αν και η Rowling έχει πολυάριθμες πηγές εισοδήματος από το franchise του Χάρι Πότερ, άντλησε σχεδόν το ήμισυ των φετινών της κερδών, γράφοντας για Το Αγόρι Που Έζησε. Το θεατρικό έργο, που γράφτηκε από τον Jack Thorne και βασίστηκε σε μια νέα, πρωτότυπη ιστορία των Rowling, Thorne και John Tiffany, ήταν το βιβλίο που σημείωσε τις υψηλότερες πωλήσεις το 2016 στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε πολλές άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ, έχει πουλήσει πάνω από 4,5 εκατομμύρια αντίτυπα από τον Ιούλιο, από την έκδοση του τον Ιούλιο, σύμφωνα με την NPD Bookscan. Ο “Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί” ήρθε με τη σειρά του να ενισχύσει περαιτέρω τις πωλήσεις της Rowling. Η Rowling πούλησε 8,4 εκατομμύρια βιβλία στις ΗΠΑ τους τελευταίους 12 μήνες, ξεπερνώντας το μεγαλύτερο ανταγωνιστή της, James Patterson, κατά 2,5 εκατομμύρια αντίτυπα σύμφωνα με την NPD Bookscan. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των πωλήσεων της Rowling είναι σε μορφή hard copy, πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει λέει ότι η εταιρεία της, Pottermore, επέστρεψε στην κερδοφορία χάρη στην αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρονικών βιβλίων.

Ο “Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί” εξασφάλισε στην Rowling πολλά εκατομμύρια και στο εξωτερικό, με την Βρετανία να αγοράζει 1.372.402 αντίτυπα το 2016. Η θεατρική παραγωγή West End του έργου σάρωσε τόσο στις κριτικές όσο και στις πωλήσεις εισιτηρίων. Έχει κερδίσει εννέα βραβεία Olivier, που αποτελεί ρεκόρ για μια παραγωγή West End. Τον Απρίλιο το έργο θα μεταφερθεί στο Μπρόντγουεϊ, όπου πιθανότατα θα έχει μεγαλύτερα κέρδη λόγω των υψηλότερων τιμών των εισιτηρίων.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
capital.gr