Σκάνδαλο Madoff: Σχεδόν 10 χρόνια από τη μεγαλύτερη απάτη της ιστορίας και τα θύματα δεν έχουν πάρει δεκάρα

    Από: Startup Team
πηγή: capital.gr

Της Kelly Phillips Erd

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά από την αποκάλυψη της απάτης-μαμούθ που ενορχηστρώθηκε από τον Bernie Madoff – και πέντε χρόνια αφ’ότου το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δημιούργησε ταμείο αποζημιώσεων για την υπόθεση – το μέλος του Κογκρέσου, Vern Buchanan, υποστηρίζει ότι τα θύματα του Madoff δεν έχουν λάβει ούτε μία δεκάρα.

Απαντώντας στις ανησυχίες του Buchanan, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμφώνησε να εξετάσει γιατί καθυστερεί τόσο η αποκατάσταση των θυμάτων της απάτης. Σύμφωνα με τον Buchanan, περισσότερα από 4 δισ. δολ. του ταμείου που δημιουργήθηκε το 2012 για να αποζημιώσει τα θύματα του Madoff, μένουν αναξιοποίητα. Στο ταμείο περιλαμβάνονται 2,4 δισ. δολ. από την περιουσία ενός από τους μεγαλύτερους επενδυτές του Madoff, του Jeffry Picower και 1,7 δισ. δολ. από τον διακανονισμό με την JP Morgan.

Τον Μάιο, ο Buchaman απέστειλε μια επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα, Jeff Sessions, ρωτώντας τον γιατί το θύματα δεν έχουν λάβει ούτε δεκάρα, ενώ η εταιρεία που ανέλαβε τη διανομή των χρημάτων έχει πληρωθεί 39 εκατ. δολ.. Ο Buchaman που εκπροσωπεί τη Φλόριντα, σημείωσε επίσης ότι περίπου ένα στα πέντε θύματα του Madoff κατάγονται από τη Φλόριντα, η οποία και συγκεντρώνει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, μετά από τη Νέα Υόρκη. Ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας, Rod Rosenstein, εν συνεχεία, δεσμεύτηκε να “ανακαλύψει προς τι αυτή η καθυστέρηση”.

Το σκάνδαλο στήθηκε μέσα από την εταιρεία της Wall Street, Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, την οποία ο Madoff ίδρυσε το 1960. Για χρόνια, η εταιρεία ακολουθούσε τον νόμο. Στη δεκαετία του 1990, ωστόσο, οι ανταγωνιστές της άρχισαν να διερωτώνται πώς ο Madoff συνέχιζε να αναπτύσσει την επιχείρησή του. Ο Madoff ισχυρίστηκε, τότε, ότι προσέλκυε επενδυτές, υποσχόμενος υψηλές αποδοχές και χαμηλές χρεώσεις. Με τον καιρό, θα γινόταν ξεκάθαρο ότι λειτουργούσε σύμφωνα με το “σχήμα Πόντσι”.

Το “σχήμα Πόντσι” δουλεύει ως εξής: Βάζεις τα χρήματά σου σε ένα τσουκάλι μαζί με τα λεφτά όλων των άλλων. Κάθε επενδυτής, βέβαια, θεωρεί ότι η απόδοση της επένδυσης είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης. Στο “σχήμα Πόντσι”, όμως, αυτό που μοιάζει ως απόδοση επένδυσης είναι στην πραγματικότητα τα χρήματα άλλων (νέων) επενδυτών. Με άλλα λόγια, τα χρήματα δεν αυξάνονται, απλώς μετακινούνται. Εάν για παράδειγμα, επενδύσεις 100 δολ. και εγώ άλλα τόσα, ο απατεώνας που χρησιμοποιεί το “σχήμα Πόντσι” θα σου προβάλλει τα δικά μου 100 δολ. ως απόδειξη του ότι τα δικά σου 100 δολ. “αυξήθηκαν” σε 200 δολ. – ενώ στην πραγματικότητα θα πρόκειται για τα δικά μου χρήματα, όχι για ανάπτυξη. Το κόλπο, ασφαλώς, έγκειται στο να διατηρείς αυξημένη κίνηση στα χρήματα, προκειμένου να καταφέρνεις να προσελκύσεις ολοένα και περισσότερους επενδυτές. Στις απάτες μικρής διάρκειας, τα κεφάλαια είναι περιορισμένα, αλλά στην περίπτωση του Madoff, το σχήμα φέρεται να εμπλέκει περισσότερα από 50 δισ. δολ. (το ακριβές ποσό δεν προσδιορίστηκε ποτέ).

διαβάστε περισσότερα εδώ:
capital.gr