Γαλλική πρωτοβουλία καταπολεμά την ανεργία μέσω της τεχνολογίας

    Από: Startup Team

Η Ashoka, το πρώτο δίκτυο κοινωνικών επιχειρηματιών, εγκαινιάζει στην Ελλάδα το θεσμό AshokaTalks, φέρνοντας κοινωνικούς καινοτόμους του δικτύου της (AshokaFellows) να παρουσιάσουν το έργο τους, να εμπνεύσουν και να συνομιλήσουν με το ελληνικό κοινό, δημιουργώντας ευκαιρίες για συνεργασία με στόχο τη βελτίωση της κοινωνίας.

Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, έχει την τιμή να φιλοξενεί τον Frédéric Bardeau Ashoka Fellow & Co-founder του Simplon.co, στις 18:00 στο Ιnnovathens.

Προωθώντας μια διαδραστική συζήτηση σχετικά με τους τρόπους που η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να βοηθήσει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και να γίνει εργαλείο για να ανακαλύψουμε την ευκαιρία πίσω από τα εμπόδια, ο Frédéric Bardeau θα συζητήσει με τους Έλληνες κοινωνικούς επιχειρηματίες του ψηφιακού χώρου και θα εμπλακεί με το κοινό σε ένα γόνιμο διάλογο.

Η Simplon.co είναι μια κοινωνική επιχείρηση που ιδρύθηκε στο Montreuil της Γαλλίας, τον Απρίλιο του 2013.

Παρέχει  εκπαίδευση και πιστοποίησηστο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών και απευθύνεται κυρίως σε νέους χωρίς ή με μικρή επαγγελματική και ακαδημαϊκή κατάρτιση, μακροχρόνια ανέργους, ανθρώπους με αναπηρία αλλά και γυναίκες καθώς το ποσοστό γυναικών σε τεχνικά επαγγέλματα είναι ακόμη χαμηλό.

  • Μέσα σε 4 χρόνια, η Simplon.co έχει εκπαιδεύσει περισσότερα από 1.000 άτομα εκ των οποίων 31% είναι γυναίκες και 58% άτομα με χαμηλό επίπεδο μόρφωσης.
  • Σήμερα, λειτουργούνπερισσότερα από 35 «ψηφιακά εργοστάσια» όπως αποκαλεί τους χώρους εκπαίδευσης ο ιδρυτής της εταιρίας, στη Γαλλία αλλά και εκτός (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).
  • Μόλις 6 μήνες μετά το τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος 80% από τους συμμετέχοντες έχουν επιτυχώς βρει εργασία.
  • Η Simplon.co δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα «εκδημοκρατισμού» του προγραμματισμού της συγγραφής κώδικα, προσφέροντας εκπαίδευση webdevelopmentσε ενήλικες και παιδιά και συντονίζοντας πρωτοβουλίες όπως η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα» και η «Εβδομάδα Κώδικα Αφρικής».
  • H Simplon.co διαθέτει2υπηρεσίες στις οποίες απασχολούνται απόφοιτοι του προγράμματος:το Simplon Prod για τη δημιουργία ιστοσελίδων και mobile εφαρμογών και το Simplon Corp που υποστηρίζει τηνψηφιακή μεταμόρφωση επιχειρήσεων.

Το προφίλ των συμμετεχόντων

• 76% είναι άνεργοι

• 31% είναι γυναίκες

• 6% είναι μεγαλύτεροιαπό 45 ετών

• 29 έτη η μέση ηλικία

• 58% έχουν επίπεδο εκπαίδευσης μικρότερο ή ίσο του Απολυτηρίου Λυκείου

Το μέλλον των συμμετεχόντων

  • ·Επιτυχής εύρεση εργασίας μετά το τέλος του προγράμματος : 65%
  • ·Εξάσκηση ως ελεύθεροι επαγγελματίες : 19%
  • ·Συνέχιση σπουδών σε ανώτερο επίπεδο : 16%

 

Ο Frédéric Bardeau ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να επεκτείνει την πρωτοβουλία του σε αρκετές ακόμη χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με τοπικές πρωτοβουλίες.

 

Με τον FrédéricBardeau θα συνομιλήσει ο Βασίλης Χρύσσος, συνιδρυτής του sarantaporo.gr, αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείαςπου δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας, οικοδομώντας ένα κοινοτικό ασύρματο δίκτυο που συνδέει 15 χωριά της περιοχής, παρέχοντας ταυτόχρονα ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους μόνιμους κατοίκους, τους φορείς και τους επισκέπτες της περιοχής.

Η αποστολή του οργανισμού είναι να εξαλείψει το ψηφιακό χάσμα και να προσφέρει στις τοπικές κοινότητες ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην ψηφιακή οικονομία και την ιδιότητα του πολίτη, προωθώντας μια δημιουργική και ενεργό στάση των πολιτών.

Πληροφορίες

Πότε;

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017, 18:30-22:00

Που;

INNOVATHENS – Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Αθήνα)

 

Μετά τη συζήτηση θα ακολουθήσει NetworkingEvent με τη συνεργασία του OptionsFoodLab.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες:

www.facebook.com/AshokaHellas/

ashokagreece@ashoka.org