Χωρίς ενιαίους κανόνες η αγορά του sharing economy στην Ευρώπη

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Airbnb, Uber και άλλα νέα επαναστατικά μοντέλα οικονομίας συνεργασίας, παραμένουν χωρίς Ενιαίο Ευρωπαϊκό Νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρώπη, ενώ σε καθεστώς ασάφειας βρίσκονται όσοι έχουν επενδύσει σε νέες μορφές οικονομίας μέσω των νέων εφαρμογών του Διαδικτύου για ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Σε ερώτηση που κατέθεσε η ευρωβουλευτής των S&D Εύα Καϊλή σχετικά με τη ραγδαία ανάπτυξη της οικονομίας διαμοιρασμού (sharing economy) στον ευρωπαϊκό χώρο και την ανάγκη νομοθετικών παρεμβάσεων για τη θέσπιση ενιαίων κανόνων στην εφαρμογή της στην Ε.Ε. απάντησε η Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την Επιχειρηματικότητα και τα Μ.Μ.Ε., Ε.Μπιενκόφσκα.

H Επίτροπος, ενώ στο πρώτο μέρος της απάντησής της αναγνωρίζει ότι οι ηλεκτρονικές αυτές εφαρμογές, με το νέο άμεσο σύστημα συναλλαγών και παροχής υπηρεσιών που εισάγουν, δημιουργούν ζητήματα στην ενιαία εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου, δεν φαίνεται να θεωρεί κρίσιμη την ουσιαστική ρύθμιση μιας νέας κατάστασης που δημιουργεί κοινωνικές και οικονομικές στρεβλώσεις και προκαλεί αντιδράσεις μεταξύ νέων και παραδοσιακών παρόχων. “Αντιθέτως, αναφέρει πως προτιμά την απλή παράθεση συμβουλών και συστάσεων, η οποία ωστόσο δεν απαντά στο πρόβλημα και πιθανό να  οδηγήσει στη μερική ή πλήρη απαγόρευση των νέων επιχειρηματικών μοντέλων τύπου Uber ή Airbnb, όπως ήδη συμβαίνει σε ορισμένα κράτη – μέλη, προκαλώντας ισχυρό πλήγμα σε χιλιάδες Ευρωπαίους πολίτες που στηρίζουν πλέον το εισόδημά τους σε αυτά” αναφέρει η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής.

Θέτει, λοιπόν, η Επιτροπή ως στόχο να εφαρμοστεί ορθά το ισχύον νομικό πλαίσιο, παραγνωρίζοντας ότι η οικονομία διαμοιρασμού δεν μπορεί να τεθεί στην ίδια νομική βάση με την παραδοσιακή παροχή υπηρεσιών και αγαθών, καθώς όπως τονίζει η Ευρωβουλευτής κ.Καϊλή στην ερώτησή της, η αγορά αυτή είναι εξαιρετικά πιθανό να κυριαρχεί στο μέλλον στις συναλλακτικές σχέσεις μεταξύ των πολιτών της Ε.Ε. και εισάγει ένα νέο οικονομικό περιβάλλον, άμεσης, αποκλειστικά σχεδόν ηλεκτρονικής και πιθανότατα πιο οικονομικής σύναψης συμφωνιών και παροχής υπηρεσιών, η οποία προκαλεί αντιδράσεις στους παραδοσιακούς παρόχους αλλά και πιθανές ανταγωνιστικές ανισότητες.

Ενιαία εφαρμογή

Σε ό,τι αφορά το υποερώτημα σχετικά με την ενιαία εφαρμογή στη λειτουργία των υπηρεσιών αυτών κατά την τουριστική περίοδο, τουλάχιστον στις δημοφιλείς χώρες του Νότου, η Επίτροπος, στο ίδιο μήκος κύματος, απάντησε πως με στόχο την αποφυγή ανισορροπιών οργανώνονται σεμινάρια για κράτη – μέλη και φορείς, με στόχο την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών, κυρίως στη βραχυπρόθεσμη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων.

Σχετικά με την απάντηση της Επιτρόπου, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δήλωσε: «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πως θα προχωρήσουμε σε νομοθετικό επίπεδο πανευρωπαϊκά, καθώς η οικονομία διαμοιρασμού αποκτά κοινωνικές προεκτάσεις, ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση όπως η Ελλάδα. Πόσο εύκολα μπορούμε να απαγορεύσουμε σε μια οικογένεια, που επιθυμεί να βγάλει κάποιο επιπλέον εισόδημα χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για να νοικιάσει μέσω Airbnb το σπίτι της σε ένα νησί που δεν θα κατοικήσει, διότι δεν έχει την δυνατότητα να πάει διακοπές; Ή σε έναν νέο, που μπορεί να μεταφέρει κόσμο με τον αυτοκίνητό του για να καλύψει τα έξοδα των σπουδών του; Καθώς οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στους πολίτες αναπτύσσονται ραγδαία, καθίσταται άμεση ανάγκη να βρούμε μια χρυσή τομή μεταξύ των επαγγελματικών συμφερόντων ενός κλάδου και του δικαιώματος των πολιτών – ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες – να αυξάνουν το εισόδημά τους με τα υλικά μέσα που διαθέτουν. Χρειάζεται ένα εναρμονισμένο νομοθετικό πλαίσιο, που θα ρυθμίζει το χάος που ισχύει αυτή τη στιγμή όσον αφορά τις δυνατότητες των πολιτών για επιπλέον εισόδημα».

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr