Ντομπρόβσκις: 10 εκατ. θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην ΕΕ από το 2013

    Από: Startup Team
πηγή: fortunegreece.com

Δέκα εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην ΕΕ από το 2013, η ανεργία μειώθηκε φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να προωθεί δράσεις που αντιμετωπίζουν άμεσα τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με την οικονομία και άλλους σημαντικούς τομείς όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια, αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε απάντησή του προς τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης, με αφορμή τις ανησυχητικές τάσεις που κατεγράφησαν στο ευρωβαρόμετρο του Απριλίου, αναφερόταν στα μειωμένα ποσοστά πολιτών που εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση και το μοντέλο διακυβέρνησής της και ιδιαίτερα στους λαούς που έχουν υποφέρει από τις πολιτικές λιτότητας, όπου τα ποσοστά είναι απογοητευτικά. Με βάση τα παραπάνω ζητούσε από τη Κομισιόν να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου «να μειωθεί το δημοκρατικό έλλειμμα και να αυξηθεί ο δείκτης λογοδοσίας της ΕΕ απέναντι στους πολίτες».

«Ενώ τα κράτη μέλη είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνα για τις οικονομικές πολιτικές τους και τις πολιτικές τους για την απασχόληση, η Επιτροπή αυτή από την αρχή της θητείας της έχει εστιάσει τις προσπάθειές της στην απασχόληση, την ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατική αλλαγή. Από τη δρομολόγηση του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη («το σχέδιο Juncker»), ως την ελαστικότητα στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την τόνωση των «Εγγυήσεων για τη νεολαία» και το «νέο ξεκίνημα για την απασχόληση και την ανάπτυξη για την Ελλάδα», πολλές δράσεις έχουν αναληφθεί από αυτή την Επιτροπή για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη» επισημαίνει στην απάντηση του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ακολουθούν οι πλήρεις ερώτηση και απάντηση:

Τον Απρίλιο του 2017 δημοσιεύτηκε το Ειδικό Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επιβεβαίωσε τις τάσεις που εδώ και καιρό καταγράφονται σε πολλά κράτη μέλη και αφορά την έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν οι λαοί απέναντι στην ΕΕ – ιδιαίτερα εκείνοι που υποφέρουν από τις πολιτικές λιτότητας. Συγκεκριμένα στην ερώτηση κατά πόσο η φωνή του πολίτη μετράει στο επίπεδο της ΕΕ, μόνο 23% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησε θετικά και μόλις 33% στην Κύπρο.

Αντίστοιχα, μόλις 20% των Ελλήνων ερωτηθέντων εμφανίζεται ικανοποιημένο με τον τρόπο λειτουργία της Δημοκρατίας, ενώ χαμηλά ποσοστά καταγράφουν ακόμα και οι Ισπανοί και οι Γάλλοι (32% και 34% αντίστοιχα). Τα ποσοστά είναι ακόμα πιο συντριπτικά όταν αφορούν την συνολική πορεία της ΕΕ.

Με δεδομένες τις προτεραιότητες του Προέδρου της Επιτροπής και τις προ 2 ετών υποσχέσεις του για μία Ευρώπη που θα είναι πιο κοντά στον πολίτη, ερωτάται:

1. Συσχετίζει η Επιτροπή τις πολιτικές λιτότητας στις χώρες του Νότου με την έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ΕΕ όπως έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια;

2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει για να μειώσει το δημοκρατικό έλλειμα και να αυξήσει τον δείκτη λογοδοσίας της ΕΕ απέναντι στους πολίτες;

EL E-003246/2017 Απάντηση του Αντιπροέδρου κ. Dombrovskis εξ ονόματος της Επιτροπής (3.8.2017)

Ενώ τα κράτη μέλη είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνα για τις οικονομικές πολιτικές τους και τις πολιτικές τους για την απασχόληση, η Επιτροπή αυτή από την αρχή της θητείας της έχει εστιάσει τις προσπάθειές της στην απασχόληση, την ανάπτυξη, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατική αλλαγή.

Από τη δρομολόγηση του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη («το σχέδιο Juncker»), ως την ελαστικότητα στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την τόνωση των «Εγγυήσεων για τη νεολαία» και το «νέο ξεκίνημα για την απασχόληση και την ανάπτυξη για την Ελλάδα», πολλές δράσεις έχουν αναληφθεί από αυτή την Επιτροπή για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής συνοχής στην Ευρώπη.

Όλες οι εθνικές οικονομίες της ΕΕ σήμερα επεκτείνονται, δέκα εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από το 2013 και η ανεργία μειώθηκε και έφθασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.

Η Επιτροπή συνεχίζει να προωθεί δράσεις που αντιμετωπίζουν άμεσα τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με την οικονομία και άλλους σημαντικούς τομείς όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια. Όπως φαίνεται από την πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, η εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αισιοδοξία για το μέλλον της Ένωσης βρίσκονται σε άνοδο.

Με τη Λευκή Βίβλο της για το μέλλον της Ευρώπης, η Επιτροπή έχει ως στόχο να ενθαρρύνει μια ευρεία συζήτηση, καθορίζοντας τις βασικές επιλογές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολύ διαφορετικές μορφές της ΕΕ στο μέλλον. Η Επιτροπή διοργανώνει «συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης» σε σειρά δήμων και περιφερειών της Ευρώπης, συχνά με τη συμμετοχή Επιτρόπων και πολιτικών προσώπων σε εθνικό επίπεδο, και έχει καλέσει τα κράτη μέλη να διοργανώσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com