Οι επενδύσεις στην καινοτομία στο επίκεντρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Άμεση χρηματοδότηση σε καινοτόμες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να παρέχει η υπό ίδρυση “Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα”. H καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο του φιλόδοξου εγχειρήματος, το οποίο ξεκινά να υλοποιείται, καθώς η πρώτη υπογραφή για την ίδρυση της Τράπεζας μπήκε στο ελληνογαλλικό επενδυτικό φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Ελλάδα.

Η χρηματοδότηση καινοτόμων σχεδίων ελληνικών ΜμΕ προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (BPI) με αντικείμενο την ίδρυση της ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας. Μεταξύ άλλων, το μνημόνιο προβλέπει την άμεση δυνατότητα χρηματοδότησης καινοτόμων ελληνικών ΜμΕ, που έχουν συνεργασία με αντίστοιχες γαλλικές, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας MAZINNOV.

Πρακτικά με το μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, η Bpifrance θέτει στη διάθεσή της Αναπτυξιακής Τράπεζας τις επιχειρησιακές της δυνατότητες σε μια σειρά από τομείς, που αφορούν τη χρηματοδότηση γαλλικών ΜμΕ που συνεργάζονται με Έλληνες εταίρους για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, σε διμερές ή ευρωπαϊκό πλαίσιο (Eurêka-Eurostars). Επίσης, τη σύνδεση Γάλλων και Ελλήνων επενδυτών και νέων επιχειρήσεων μέσω της EuroQuity, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός επαγγελματικού και εξειδικευμένου δικτύου επενδυτών και επιχειρηματιών. Αυτή η υπηρεσία έχει σκοπό να βοηθήσει την τελευταία να προσελκύσει επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου. Το EuroQuity ανήκει και λειτουργεί από τη Bpifrance.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, το ελληνικό Υπουργείο μπορεί να εκμεταλλευτεί την εμπειρία της BPI σε τομείς όπως: η στρατηγική και το επιχειρηματικό σχέδιο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, η δημιουργία εργαλείων διαχείρισης κινδύνων για τις ΜμΕ, η ανάπτυξη ειδικών δανείων για την αντιμετώπιση της ανάγκης χρηματοδότησης των ΜμΕ που δεν καλύπτονται από τραπεζικές υπηρεσίες, η χρηματοδότηση της απόκτησης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, η ανάπτυξη κυβερνητικών/μη κυβερνητικών μέσων υποστήριξης των ΜμΕ (επιδοτήσεις, εγγυήσεις), η αξιολόγηση καινοτόμων σχεδίων, η ανάπτυξη μιας προσφοράς χρηματοδότησης καινοτομίας.

Στο μεταξύ, η υπό ίδρυση Τράπεζα φαίνεται πως έχει τη στήριξη της China Development Bank (CDB), η οποία εξέφρασε ενδιαφέρον χρηματοδότησης μιας σειράς νέων προγραμμάτων, όπως επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας για την Ευρασία της CDB.

Νομοσχέδιο
Στη διάρκεια του φόρουμ ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου προανήγγειλε την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ίδρυση Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μέσα στις επόμενες εβδομάδες. “Έγινε ένα σημαντικό βήμα για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με τη Γαλλική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Με την τεχνική βοήθεια που θα μας προσφέρουν πολύ σύντομα θα έχουμε ολοκληρώσει τη σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των επόμενων εβδομάδων”, τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου μετά από την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας. Ο ίδιος σημείωσε, επίσης, ότι “η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προσφέρει στην οικονομία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, κυρίως προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που θα δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη”.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr