1η συνάντηση των τοπικών φορέων του έργου TOURISMED

    Από: Startup Team

Στην 1η συνάντηση των τοπικών φορέων του έργου TOURISMED, με συντονιστές τον καθηγητή Βασίλειο Τσελέντη (Παν. Πειραιά, Τμ. Ναυτιλιακών Σπουδών) και τον καθηγητή Ανδρέα Βασιλόπουλο (Δημοτικό Σύμβουλο Ραφήνας – Πικερμίου), παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Αλιείας της Περιφέρειας Αν. Αττικής (κ.κ. Βάτσος, Χατζηαθανασίου), ο Πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων Ραφήνας (κ. Ασβεστάρης με τους αλιείς κ.κ. Κουτελιά και Μάρκου), ο Πρόεδρος των Εστιατόρων Αττικής (κ. Δαβερώνης), ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νηρέας (κ. Ταρναράς), ιδιώτες από τον τομέα του αλιευτικού και θαλάσσιου τουρισμού (κ.κ. Αθηναίος και Βουλής), ιδιώτης από το χώρο της επικοινωνίας (κ. Χαλιώτης), καθηγητής από το το 1ο ΓΕΛ Ραφήνας (κ. Λαζαρής) και άλλοι επαγγελματίες της περιοχής. Δυστυχώς στη συνάντηση προσκλήθηκαν, αλλά δεν κατάφεραν να παραβρεθούν, ο Αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου,  κ. Αραπκιλής και ο Πρόεδρος του ΟΛΡ, κος Γεωργόπουλος.

Το έργο INTERREG TOURISMED, με περιοχή εφαρμογής τη Ραφήνα, στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της αξιοποίησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού και της διατήρησης της παραδοσιακής αλιευτικής κουλτούρας. Οι παρευρισκόμενοι συζήτησαν τις δυνατότητες ανάπτυξης του τουρισμού τόσο με σκοπό την τόνωση της τοπικής οικονομίας όσο και τη διεθνή αναγνώριση της περιοχής ως τουριστικό προορισμό, συνδυάζοντας την αξιοποίηση του φυσικού, ιστορικού και πολιτισμικού πλούτου. Επεκτάθηκαν στο νομικό και φορολογικό πλαίσιο, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο επαγγελματίας ψαράς στις μέρες μας, καθώς και στη βοήθεια που παρέχουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι μελέτες και οι αποστολές ανταλλαγής τεχνογνωσίας του TOURISMED.

Απόψεις και δηλώσεις:

Χατζηαθανασίου: «Ένα τέτοιο έργο έπρεπε να έχει γίνει χθες στην περιοχή μας, οι αλιείς είναι έτοιμοι να το αποδεχθούν αρκεί να έχουν την κατάλληλη ενημέρωση, να μπουν οι βάσεις ώστε να αφήσει αποτύπωμα το TOURISMED και να εμπλακεί όλη η τοπική κοινωνία από τα σχολεία έως τους αλιείς και τους τουριστικούς πράκτορες.»

Βάτσος: «Η ομάδα θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας στις δράσεις της, καθώς παρέχουν σημαντικά εργαλεία για την ανάδειξη της περιοχής.»

Δαβερώνης: «Είναι πολύ ενδιαφέρον για το σωματείο των εστιατόρων και ότι τέτοιες δράσεις θα μπορούσαν να λειάνουν και τις σχέσεις δήμου και λιμανιού. Το σωματείο θα συμμετέχει ενεργά σε κάθε ενέργεια του προγράμματος.»

Ασβεστάρης: «Δεν είναι αντίθετοι οι επαγγελματίες αλιείς στο εγχείρημα, αλλά υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην υλοποίηση καθώς οι περισσότεροι έχουν μικρά σκάφη τα οποία συντηρούν με αρκετή οικονομική στενότητα.»

Ταρναράς: «Είναι κρίσιμο να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε ποιοτικά το τουριστικό προϊόν της Ραφήνας.»

Χαλιώτης: «Μια τόσο αξιόλογη προσπάθεια χρειάζεται να στηριχθεί από όλους τους πολιτικούς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς ευθύνης της περιοχής και να αποτελέσει εφαλτήριο για την διερεύνηση νέων επαγγελματικών δραστηριοτήτων ακόμα και στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας.»

Λαζαρής: «Έχουμε ήδη στήσει περιπατητικές διαδρομές και μπορούμε να συμβάλλουμε και με την εμπλοκή των μαθητών σε δράσεις ευαισθητοποίησης και ανάδειξης.»

Με το κλείσιμο της συνάντησης,  οι κ.κ. Τσελέντης και Βασιλόπουλος ευχαρίστησαν τους παρευρισκόμενους καθώς και το Ξενοδοχείο Αύρα για τη φιλοξενία. Δήλωσαν ότι θα διατηρήσουν την επικοινωνία με όλους τους φορείς, ώστε όλοι μαζί να κάνουν τα επόμενα βήματα, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσουν δράσεις ενημέρωσης και για το ευρύ κοινό.