Το The ALBA MBA Teambuilding Event με τη συμμετοχή της ActionAid

    Από: Startup Team

Το ακαδημαϊκό έτος ξεκίνησε συναρπαστικά  για τα προγράμματα The ALBA MBA και MBA in Shipping, του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece με το ετήσιο teambuilding event, την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου. Οι νέοι φοιτητές του ΜΒΑ συναντήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, όπου για μία ημέρα επιδόθηκαν σε εκπαιδευτικές δοκιμασίες και δραστηριότητες προκειμένου να γνωριστούν και να ενισχυθεί το απαραίτητο ομαδικό πνεύμα, που θα αποτελέσει θεμέλιο λίθο στην πορεία των φοιτητών μέσα στο πρόγραμμα.  Φέτος, ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά, καθώς στα πλαίσια των αξιών που θέλει να εμπνεύσει το ALBA στους καινούριους του φοιτητές και με σκοπό η φετινή εκδήλωση να αποτελεί κάτι παραπάνω από δράση ενδυνάμωσης της νέας ομάδας, οι φοιτητές κλήθηκαν να συναναστραφούν με μέλη της ActionAid συμμετέχοντας στο παιχνίδι, ‘Το Μεγαλύτερο Παιχνίδι Κατά της φτώχειας’.

Το παιχνίδι είναι μια παραλλαγή του κλασικού παιχνιδιού φιδάκι, όπου οι παίκτες παίζοντας ομαδικά και όντας οι ίδιοι τα πιόνια σε ένα τεράστιο καμβά, ανάλογα με το τετράγωνο που βρίσκονται μαθαίνουν σημαντικές πληροφορίες για γεγονότα που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και  για την σημαντική δράση της ActionAid. Μέσα από αυτήν την πράξη, το ALBA ήθελε να προτρέψει τους φοιτητές του να βιώσουν την πολυεπίπεδη ευθύνη που θα έχουν στα χέρια τους ως μελλοντικοί ηγέτες, αγγίζοντας θέματα οικολογικά, κοινωνικά και ανθρωπιστικά. Ήταν μία δυνατή εμπειρία, η οποία συμβαδίζει πλήρως με τις αξίες και την ηθική που θέλει το ALBA να εμφυσήσει σε όλους τους φοιτητές του. Στο τέλος της δράσης, ήταν εμφανή το ενδιαφέρον αλλά και ο θαυμασμός των νέων φοιτητών προς μία ομάδα που έχει προσφέρει κοινωνικά και ανθρωπιστικά τα μέγιστα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι υπόλοιπες δραστηριότητες των ομάδων  ήταν σχεδιασμένες από εξειδικευμένους επαγγελματίες σύμφωνα με τις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά των  φοιτητών, τις απαιτήσεις ενός MBA προγράμματος και φυσικά την κουλτούρα του ALBA. Οι κύριοι στόχοι του teambuilding event είναι η γνωριμία των φοιτητών, η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, η συλλογή εμπειριών και η ανάπτυξη συνεργασίας και δεξιοτήτων επικοινωνίας σε δύσκολες καταστάσεις. Όλα αυτά μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες και ασκήσεις που συχνά βγάζουν τους συμμετέχοντες από το comfort zone τους.

Για την εμπειρία τους από την ημέρα, η κα Μάρα Ψαράκη, Εμψυχώτρια του παιχνιδιού και Supporter Reporting Senior Officer στην ActionAid δήλωσε:

«Η εκδοχή της ActionAid για το γνωστό «φιδάκι» είναι βιωματική και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Οι παίκτες καλούνται να βιώσουν, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, καταστάσεις που θα μπορούσαν εύκολα να τους συμβούν στην πραγματική ζωή: άλλοτε η πορεία τους είναι ανοδική και άλλοτε πάλι η ζωή τους καταστρέφεται μέσα σε δευτερόλεπτα και οι παίκτες γυρίζουν πίσω στην αρχή. Μια σειρά από αλλεπάλληλα σκαμπανεβάσματα, μέχρι κάποιος να προσφέρει ένα χέρι βοήθειας, ή και όχι! Εσύ τελικά ποια πλευρά θα διαλέξεις όταν τελειώσει το παιχνίδι;

Η ευαισθητοποίηση είναι το “κλειδί” για την αλληλεγγύη και τη δράση. Και μόνο κοιτώντας τα πρόσωπα των φοιτητών που έπαιξαν το παιχνίδι και κρίνοντας από τις ένθερμες αντιδράσεις τους εκείνη την ημέρα, καθώς έβαζαν τον εαυτό τους στη θέση κάποιων άλλων, γεμίσαμε ελπίδα. Ευχαριστούμε που παίξατε μαζί μας!»

O Δρ. Παύλος Βλάχος, Ακαδημαικός Διευθυντής του The ALBA MBA δήλωσε:

«Σήμερα καλωσορίζουμε στην κοινότητα του ALBA Graduate Business School τους νέους φοιτητές του ΜΒΑ.  Είναι πολύ σημαντικό για εμάς οι νέοι φοιτητές να γνωρίζουν από την πρώτη ημέρα των σπουδών τους στο The ALBA MBA ότι όποια απόφαση να πάρουν ως ηγέτες ακολουθείται από βαρύ ηθικό φορτίο. Οι αποφάσεις τους μπορούν και θα επηρεάσουν το ευ ζην των κοντινών και όχι μόνο ανθρώπων. Προσπαθήσαμε να τους μεταδόσουμε αυτό το συναίσθημα ευθύνης συνεργαζόμενοι με την ActionAid και έχω την εντύπωση ότι τα καταφέραμε. Καλωσορίζω λοιπόν την τάξη του 2019! Σας συμβουλεύω πάντα να σκέφτεστε με κοινωνική ευθύνη και παραφράζοντας τον George R.R. Martin θα πω να μην ξεχνάτε ότι ένα επιχειρηματικό μυαλό χρειάζεται την αντίστοιχη επιχειρηματική εκπαίδευση για να παραμένει κοφτερό όπως ακριβώς ένα σπαθί χρειάζεται τρόχισμα»

Θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή αρχή σταδιοδρομία στην τάξη του MBA.

Στην μακρόχρονη ιστορία του, που μετρά 25 χρόνια, το ALBA MBA υπήρξε και συνεχίζει να είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα με στόχο την αριστεία. Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της ηγετικής ικανότητας, την επιχειρηματικότητα και εξελίσσεται συνεχώς εντάσσοντας νέες εκπαιδευτικές ενότητες ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής (π.χ. Μmanagement Acts: A Theatrical Integration).