Πτωτική εδώ και μια τριετία η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Τρία χρόνια στο πεδίο με τα αρνητικά πρόσημα μετρά, πλέον, η παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το 3ο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης οι πωλήσεις, παγκοσμίως, υποχώρησαν εκ νέου. Πρόκειται για το 12ο συνεχόμενο τρίμηνο που η αγορά βρίσκεται σε αρνητική τροχιά. Μάλιστα, ακόμη και παραδοσιακά θετικές περίοδοι για την αγορά, όπως η “επιστροφή στο σχολείο”, δεν είναι πλέον αποτελεσματικός οδηγός ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Gartner, οι πωλήσεις PCs παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 3,6% το 3ο τρίμηνο του 2017 και κατήλθαν σε 67 εκατ. μονάδες. “Ενώ υπήρχαν ενδείξεις σταθεροποίησης στον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών σε βασικές περιοχές, μεταξύ των οποίων ο EMEA, η Ιαπωνία και η Λατινική Αμερική, τα σχετικά σταθερά αποτελέσματα αυτών των περιοχών αντισταθμίστηκαν από την αμερικανική αγορά, η οποία παρουσίασε μείωση 10% σε ετήσια βάση”, αναφέρουν οι αναλυτές της Gartner.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, η ζήτηση για επαγγελματικά PCs, λόγω των αναβαθμίσεων των Windows 10, συνέχισε να οδηγεί τις αποστολές σε όλες τις περιοχές, αλλά το πρόγραμμα ανανέωσης των συσκευών ήταν διαφορετικό από περιοχή σε περιοχή.

Κατασκευαστές

Από πλευράς κατασκευαστών, το 3ο τρίμηνο του 2017, η HP Inc. και η Lenovo πρακτικά βρέθηκαν σε μια “ισοπαλία” για την πρώτη θέση στην αγορά υπολογιστών με βάση τον όγκο των αποστολών. Ωστόσο, η HP κατάφερε, το εξεταζόμενο διάστημα, να ενισχύσει τις δυνάμεις της, καθώς γνώρισε πέντε συνεχόμενα τρίμηνα παγκόσμιας ανάπτυξης, ενώ η Lenovo ακολούθησε πτωτική τάση με μείωση των αποστολών σε οκτώ από τα 10 τελευταία τρίμηνα.

Στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρέθηκε η Dell, της οποίας οι πωλήσεις ήταν ελαφρώς χαμηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με την εταιρεία να σημειώνει την πρώτη ετήσια πτώση πωλήσεων από το 1ο τρίμηνο του 2016.

Προκαταρκτικές εκτιμήσεις πωλήσεων PC ανά κατασκευαστή, παγκοσμίως, 3ο τρίμηνο 2017 (σε χιλ. τεμ.)

Πτωτική εδώ και μια τριετία η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών

Πηγή: Gartner (Οκτώβριος 2017)


Πωλήσεις στην ΕΜΕΑ

Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην EMEA κατήλθαν σε 19 εκατ. μονάδες το 3ο τρίμηνο του 2017, σημειώνοντας μείωση κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Στις ΗΠΑ, οι αποστολές PCs μειώθηκαν σε 14,7 εκατ. μονάδες το 3ο τρίμηνο του 2017, καταγράφοντας μείωση 10,3% από το 3ο τρίμηνο του 2016. Μάλιστα, πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης στις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στις ΗΠΑ.

Τέλος, στην περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 24 εκατ. μονάδες, μειωμένες κατά 2,1% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Προκαταρκτικές εκτιμήσεις πωλήσεων PC ανά κατασκευαστή στις ΗΠΑ, παγκοσμίως, 3ο τρίμηνο 2017 (σε χιλ. τεμ.)

Πτωτική εδώ και μια τριετία η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών

Gartner (Οκτώβριος 2017)

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr