Οριακά αρνητική η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΜΕΑ

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Οριακά αρνητική ήταν η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) το 3ο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι πωλήσεις (desktops, notebooks, workstations) μειώθηκαν, σε επίπεδο όγκου, το εξεταζόμενο διάστημα κατά 0,5%, καθώς συνολικά διατέθηκαν στην αγορά 17,7 εκατομμύρια μονάδες.

Σύμφωνα με την International Data Corporation (IDC), οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών για επαγγελματική χρήση σημείωσαν μικρή αύξηση (0,1%), λόγω της μερικής ανανέωσης των συσκευών από πλευράς επιχειρήσεων, ενώ οριακά θετική ήταν και η κατηγορία των συσκευών για προσωπική χρήση. Την ίδια περίοδο, τα Notebooks κατέγραψαν θετική πορεία στην περιοχή της EMEA (+0,3%), ενώ οι πωλήσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ήταν πιο έντονα αυξημένες (+ 5,6%). Επίσης, το πρόσημο ήταν αρνητικό τόσο σε Μέση Ανατολή και Αφρική (-4%), όσο και για τη Δυτική Ευρώπη (-0,1%). Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της IDC, οι πωλήσεις στην κατηγορία των επιτραπέζιων υπολογιστών μειώθηκαν κατά 2,9% στην ΕΜΕΑ, με την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα της αγοράς, πετυχαίνοντας αύξηση κατά 8%.

Η ελληνική αγορά

Η αγορά υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης έδειξε σημάδια ευρωστίας, διατηρώντας σταθερές επιδόσεις σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Αν και οι φορητοί υπολογιστές παρέμειναν ο πρωταρχικός παράγοντας ανάπτυξης, τα desktops αποδείχθηκαν μια εξίσου ισχυρή κατηγορία, καταφέρνοντας να εμφανίσουν πιο ήπιους ρυθμούς μείωσης. Πάντως, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της εταιρείας, η εικόνα σε επιμέρους αγορές της περιοχής ήταν πολύ διαφορετική. Ως ενδεικτικό παράδειγμα, αναφέρουν τη Νότια Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι η περιοχή έδωσε σταθερά αποτελέσματα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία “τα πορτοφόλια για επενδύσεις στο ΙΤ επιτέλους άνοιξαν”. Σε επίπεδο μεμονωμένων χωρών, μεταξύ των τριών μεγάλων δυτικοευρωπαϊκών οικονομιών, η Γαλλία υπερέβη τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, οι αναλυτές σχολιάζουν ότι οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στις ΗΠΑ και τις σκανδιναβικές χώρες υποχώρησαν μετά από αρκετά τρίμηνα σταθερής ανάπτυξης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC για τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης κατά το 3ο τρίμηνο του 2017, η αγορά ήταν αρνητική κατά 1,3% σε ετήσια βάση. Οι πωλήσεις notebooks μειώθηκαν οριακά κατά 0,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο, μετά από αρκετά τρίμηνα θετικών επιδόσεων. Την ίδια στιγμή, αν και αρνητική κατά 5,2%, η αγορά των desktops στη Δυτική Ευρώπη έδειξε κάποια δείγματα αναθέρμανσης.

Διαβάστε επίσης: 1 στους 2 Ευρωπαίους δεν διαθέτει τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες

Top 5 Κατασκευαστών: Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ) Πωλήσεις Η/Υ, 3ο τρίμηνο 2017, προκαταρκτικά στοιχεία (τεμ. σε χιλ.)

Οριακά αρνητική η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΜΕΑ

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr