To Facebook έχασε μια μάχη στον «πόλεμο» με την Ευρ. Ένωση

    Από: Startup Team
πηγή: fortunegreece.com

Ένας νέος νόμος προστασίας δεδομένων θα τεθεί σε ισχύ από την Ε.Ε. του χρόνου τον Μάρτιο.

Το Facebook έμαθε ένα κακό νέο την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, αξιωματούχος στο ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι οποιαδήποτε αρχή προστασίας δεδομένων στο μπλοκ των χωρών έχει την εξουσία να λάβει μέτρα εναντίον της εταιρείας για παραβίαση των νόμων περί ιδιωτικότητας.

Το Facebook έχει την ευρωπαϊκή έδρα του στην Ιρλανδία και υποστηρίζει ότι μόνο η ιρλανδική αρχή προστασίας δεδομένων έχει την εξουσία να το ελέγχει σχετικά την επεξεργασία δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών απ’ αυτό. Ωστόσο, άλλοι εποπτικοί φορείς ιδιωτικότητας, συμπεριλαμβανομένων των γαλλικών, βελγικών και γερμανικών αρχών, έχουν αναλάβει δράση κατά της αμερικανικής εταιρείας.

Ο Yves Bot, γενικός εισαγγελέας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε σε μη δεσμευτική γνώμη του ότι οποιαδήποτε εθνική αρχή μπορεί να αναλάβει δράση κατά μιας εταιρείας για παραβίαση των νόμων περί προστασίας δεδομένων στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της εταιρείας στη χώρα, ακόμη και αν η εταιρεία είναι εγκατεστημένη σε άλλο κράτος-μέλος.

Η υπόθεση έχει προκύψει από μια διαμάχη σχετικά με μια γερμανική σελίδα θαυμαστών στο Facebook, η οποία συνέλεγε δεδομένα σχετικά με τους επισκέπτες της σελίδας αποθηκεύοντας ένα cookie στον σκληρό δίσκο του κάθε επισκέπτη.

Ένα γερμανικό δικαστήριο ρώτησε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά πόσο η γερμανική αρχή προστασίας δεδομένων έχει αρμοδιότητα επί του Facebook, δεδομένου ότι η ιρλανδική θυγατρική της εταιρείας, Facebook Ireland, είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες επεξεργασίας δεδομένων του Facebook στην Ευρώπη.

Ο Bot δήλωσε ότι, δεδομένου ότι η επεξεργασία των δεδομένων στην προκειμένη περίπτωση μέσω της εγκατάστασης cookie «προορίζεται ειδικά για να επιτρέψει στο Facebook να στοχεύσει καλύτερα τις διαφημίσεις που δημοσιεύει», θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι αυτό αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνει η Facebook Germany, η οποία είναι υπεύθυνη για την προώθηση και την πώληση διαφημιστικού χώρου στη Γερμανία.

Μια εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε: «Διαφωνούμε, με σεβασμό, με τον γενικό εισαγγελέα και περιμένουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Οι απόψεις των γενικών εισαγγελέων συνήθως ακολουθούνται από τους δικαστές του Δικαστηρίου στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Η οριστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέσα στους ερχόμενους μήνες.

Ένας νέος νόμος της Ε.Ε. για την προστασία των δεδομένων θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του επόμενου έτους και θα επιδιώκει να διευκολύνει τη ζωή των πολυεθνικών επιχειρήσεων, όπως το Facebook, εισάγοντας την αρχή «μιας στάσης», βάσει της οποίας οι επιχειρήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την αρχή του κράτους-μέλους όπου βρίσκεται η έδρα τους εντός της Ένωσης.

Όμως, ο Bot επεσήμανε ότι ο νέος νόμος δεν έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ και το ισχύον πλαίσιο επιτρέπει σε κάθε κράτος-μέλος να εφαρμόζει τη δική του εθνική νομοθεσία, καθιστώντας έτσι δυνατή την «εφαρμογή πολλαπλών εθνικών νομοθεσιών».

διαβάστε περισσότερα εδώ:
fortunegreece.com