Ανάπτυξη 4,9% στην αγορά Πληροφορικής της ΕΜΕΑ το 2018

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Θετικά μηνύματα εκπέμπει η αγορά της Πληροφορικής στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), η οποία αναμένεται να εμφανίσει, το 2018, ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4,9%. Η αξία της αγοράς του ΙΤ στην περιοχή της ΕΜΕΑ το επόμενο έτος εκτιμάται ότι θα υπερβεί το $1 τρις, από $974 τρις που υπολογίζεται ότι θα είναι η φετινή επίδοση. Μάλιστα, η αγορά θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά και τα επόμενα χρόνια, πετυχαίνοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3% τουλάχιστον έως το 2021.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Gartner, η πορεία της αγοράς Πληροφορικής στην ΕΜΕΑ, κατά το τρέχον έτος, θα κινηθεί με ρυθμούς που θα υπολείπονται του παγκόσμιου μέσου όρου, καταγράφοντας μεν θετικό πρόσημο αλλά μόνο οριακά: 1,6%. Μάλιστα, αυτή η πορεία αφορά όλους τους επιμέρους κλάδους της αγοράς του ΙΤ στην περιοχή της ΕΜΕΑ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας, οι νομισματικές επιδράσεις έχουν ευθύνη για τις αδύναμες επιδόσεις του 2017 και θα επηρεάσουν και την πορεία της αγοράς κατά το επόμενο έτος: “Η Μεγάλη Βρετανία, η μεγαλύτερη αγορά Πληροφορικής στην περιοχή της EMEA και η πτώση της κατά 3,1% το 2017 επηρεάζει σημαντικά τις προβλέψεις. Η αδυναμία της Στερλίνας και η πολιτική αβεβαιότητα από τότε που το Brexit έκανε την εμφάνισή του, μειώνει τις βρετανικές δαπάνες για το IT το 2017, τη στιγμή που άλλες μεγάλες αγορές πληροφορικής στην περιοχή αυξάνονται σταθερά”. Ένα άλλο στοιχείο, που επηρεάζει την πορεία της αγοράς στην ΕΜΕΑ, είναι η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία προσφέρει κίνητρο στις χώρες της Ευρωζώνης να αναβάλουν τις δαπάνες για τεχνολογίες πληροφορικής στο 2018, εν αναμονή ακόμη χαμηλότερων τιμών σε δολάρια.

Ζήτηση για λογισμικό

Την ενίσχυση της αγοράς Πληροφορικής στην ΕΜΕΑ, κατά το 2018, αναμένεται να τροφοδοτήσει η έντονη ζήτηση στους τομείς του Λογισμικού και των Υπηρεσιών Πληροφορικής. Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, ήδη, σημαντικές είναι οι μεταβολές που συντελούνται στο μείγμα των δαπανών Πληροφορικής, καθώς οι επιχειρήσεις μειώνουν, σε γενικές γραμμές, τις δαπάνες για την απόκτηση Εξοπλισμού Πληροφορικής, αλλά αυξάνουν τις επενδύσεις για Υπηρεσίες Πληροφορικής.

Αναλυτικά, όσον αφορά το τρέχον έτος, οι δαπάνες των επιχειρήσεων για IT στην EMEA θα κινηθούν ανοδικά σε όλους τους επιμέρους τομείς πλην αυτών των Υπηρεσιών Τηλεπικοινωνίας, όπου αναμένεται οριακή πτώση 0,6%. Στον αντίποδα, οι δαπάνες για Υπηρεσίες Πληροφορικής (2,5%), Συσκευές (2,6%), επιχειρηματικό Λογισμικό (7,6%) και Data Centers (1,1%) θα κινηθούν ανοδικά.

Για το 2018, το πρόσημο σε όλες της επιμέρους κατηγορίες της αγοράς του ΙΤ στην ΕΜΕΑ θα είναι θετικό: Enterprise Software (10,5%), Υπηρεσίες Πληροφορικής (6,4%), Συσκευές (4%), Υπηρεσίες Τηλεπικοινωνιών (3,2%), Data Centers 3,1%).

Προβλέψεις για δαπάνες Πληροφορικής στην περιοχή ΕΜΕΑ (σε εκατ. $ΗΠΑ)

Ανάπτυξη 4,9% στην αγορά Πληροφορικής της ΕΜΕΑ το 2018

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr