Τι να κάνεις για να μην σου φάνε τη δουλειά τα ρομπότ

    Από: Startup Team
πηγή: gr.askmen.com

Λοιπόν, θέλεις πρώτα τα καλά νέα ή τα κακά νέα; Εντάξει λοιπόν, τα κακά νέα είναι ότι τα ρομπότ έρχονται να πάρουν τις δουλειές μας. Όχι τις δουλειές της μπλε φόρμας εργασίας. Αυτές τις έχουν πάρει ήδη. Τις άλλες, τις δικές μας δουλειές. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney προειδοποίησε μέσα στο προηγούμενο έτος ότι η νέα τεχνολογία «εκχερσώνει» χωρίς κανέναν οίκτο το τοπίο με τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις αφαιρώντας 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο την επόμενη δεκαετία.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν με αυτή την πρόγνωση. Ένας από αυτούς είναι ο Alec Ross, πρώην υπασπιστής της Hillary Clinton, ο οποίος τώρα είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, επενδυτών και κυβερνητικών παραγόντων σε σχέση με την τεχνολογία και την καινοτομία. Στον αντίποδα όμως υπάρχουν και καλά νέα. «Δε νομίζω ότι είναι η ώρα να αναδιπλωθούμε σε εμβρυϊκή στάση» λέει ο Ross, το βιβλίο του οποίου The Industries of the Future έχει περιγραφεί ως κινητό συνέδριο TED, στο οποίο κάθεσαι δίπλα στον πιο έξυπνο τύπο μέσα στην αίθουσα. «Πιστεύω ότι οι εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία συμβάλλουν τόσο στις υποσχέσεις όσο και στα ρίσκα του μέλλοντος».

Αλλά θα πρέπει να αλλάξουμε. «Στον εργασιακό τομέα του μέλλοντος ένα από τα δύο συμβαίνει» προειδοποιεί ο Ross. «Είτε λες σε μια μηχανή τι να κάνει είτε μια μηχανή σού λέει τι να κάνεις». Οπότε, αν δεν είσαι ακόμη έτοιμος να δουλέψεις για τους νέους μεταλλικούς ηγεμόνες…

Στρατεύσου στη διά βίου μάθηση

Αυτή είναι η πιο σημαντική αλλαγή από όλες, σύμφωνα με τον Ross. «Αν νομίζεις ότι η εκπαίδευσή σου τελειώνει την ημέρα που φεύγεις από το πανεπιστήμιο, κάνεις λάθος» διακηρύττει. «Αυτό συνέβαινε όταν αποφοιτούσες και είχες αρκετή επίσημη παιδεία για να μείνεις στην αγορά εργασίας για 30 χρόνια. Αυτό δεν ισχύει πλέον σε καμία περίπτωση. Ο ρυθμός αλλαγής είναι τέτοιος, που αυτό που έχεις να κάνεις είναι να διατηρείσαι σε συνεχή κύκλο επίσημης και ανεπίσημης μάθησης».

Μάθε κώδικα

«Το νόημα δεν είναι να γίνεις προγραμματιστής υπολογιστών» λέει ο Ross. «Μιλάμε για την κατανόηση της βάσης πάνω στην οποία θα χτιστεί το μέλλον. Είναι σαν να γνωρίζεις να διαβάζεις ένα υπολογιστικό φύλλο. Θα πρέπει να είσαι σε θέση να το κάνεις ακόμη κι αν δε είσαι λογιστής, είναι θέμα αλφαβητισμού στην οικονομία. Σκέψου για τον κώδικα με τον ίδιο τρόπο. Είναι ένα είδος βασικού αλφαβητισμού για τους περισσότερους τομείς της βιομηχανίας στο μέλλον».

διαβάστε περισσότερα εδώ:
gr.askmen.com