Τουλάχιστον οι μισές εταιρείες αντιμετωπίζουν έλλειψη ψηφιακού ταλέντου

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Αυξανόμενο βαίνει το έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων, με την απουσία τους να μεταφράζεται σε σοβαρό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, παγκοσμίως. Περισσότερες από τις μισές εταιρείες, σε διεθνές επίπεδο, δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν έλλειψη ψηφιακού ταλέντου στο εσωτερικό τους, ενώ σε ίδιο ποσοστό αναγνωρίζουν ότι αυτό πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητά τους. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες διαφέρει ανάμεσα στις γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Την ίδια στιγμή, το έλλειμμα αυτό διαφοροποιείται αρκετά ανάμεσα σε διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας.

Την παραπάνω εικόνα περιγράφει έρευνα του Capgemini Digital Transformation Institute, σε συνεργασία με το LinkedIn, με τίτλο “The Digital Talent Gap”, η οποία διενεργήθηκε σε δείγμα 1.200 ατόμων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, τουλάχιστον το 50% των ομάδων ηγεσίας σε επιχειρήσεις, ανά τον κόσμο, δηλώνει ότι αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα ψηφιακού ταλέντου. Επιπλέον, πάνω από το ήμισυ των εταιρειών (54%) συμφωνεί ότι το χάσμα αυτό εμποδίζει τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, στερώντας από την επιχείρηση ένα βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. “Με τη ζήτηση για συγκεκριμένες ψηφιακές δεξιότητες να αυξάνεται, το χάσμα ταλέντων έχει διευρυνθεί. Η πρόκληση του ψηφιακού χάσματος των ταλέντων δεν είναι, πλέον, απλώς ζήτημα ανθρώπινου δυναμικού. Πρόκειται για ένα φαινόμενο σε όλο τον κόσμο, που επηρεάζει όλους τους τομείς της επιχείρησης”, αναφέρουν οι αναλυτές της έρευνας.

More than half of organizations still face a shortage of digital talent and say it affects their competitiveness

Τουλάχιστον οι μισές εταιρείες αντιμετωπίζουν έλλειψη ψηφιακού ταλέντου

Source: Capgemini Digital Transformation Institute survey, Digital Talent Gap; June–July 2017, N=501 employers.


Ανά χώρα και κλάδο

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι επτά στις δέκα εταιρείες στις ΗΠΑ θεωρούν ότι το έλλειμμα εργαζομένων με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες διευρύνεται. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ινδία είναι 64%, στη Μεγάλη Βρετανία 57%, στη Γερμανία 55%, στη Γαλλία 52%, ενώ στην Ισπανία το ποσοστό των εταιρειών, που βλέπουν το κενό των ψηφιακών δεξιοτήτων να διευρύνεται, ανέρχεται σε 50%. Ακολουθεί η Σουηδία, όπου το ποσοστό διαμορφώνεται σε 48%, στην Ιταλία 43% και στην Ολλανδία 34%.

Αναφορικά με τους κλάδους της οικονομίας, οι οποίοι, παγκοσμίως, δηλώνουν ότι βλέπουν το έλλειμμα ψηφιακών ταλέντων να διευρύνεται, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο τραπεζικός (62%), ο τομέας των καταναλωτικών αγαθών (60%) και το λιανεμπόριο (60%), ενώ ακολουθεί ο ασφαλιστικός κλάδος (58%), ο κλάδος του αυτοκινήτου (50%), των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (48%) και έπονται οι τηλεπικοινωνίες (42%).

Seven in ten organizations in the US cite a widening talent gap while six in ten banking organizations also acknowledge it

Τουλάχιστον οι μισές εταιρείες αντιμετωπίζουν έλλειψη ψηφιακού ταλέντου

Source: Capgemini Digital Transformation Institute survey, Digital Talent Gap; June–July 2017, N=501 employers.


Soft skills

Το έλλειμμα ταλέντων στις επαγγελματικές δεξιότητες (soft skills) είναι πιο έντονο σε σχέση με την έλλειψη σε ψηφιακές τεχνικές δεξιότητες (hard skills). Όπως διαπιστώνει η έρευνα, το 59% των εργοδοτών δηλώνει ότι η επιχείρησή τους στερείται εργαζομένων, που διαθέτουν τα κατάλληλα soft skills, ενώ το 51% απαντά ότι αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα όσον αφορά εργαζόμενους με τα κατάλληλα hard skills. Τα δύο soft skills με τη “μεγαλύτερη ζήτηση” είναι η πελατοκεντρική αντίληψη και το “πάθος για μάθηση”, ενώ τα δύο πιο δυσεύρετα hard skills είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και το Cloud. Σύμφωνα με την έρευνα, οι εργαζόμενοι ανησυχούν ότι οι δεξιότητές τους είτε είναι ήδη ξεπερασμένες, είτε θα γίνουν σύντομα. Συνολικά, το 29% των εργαζομένων πιστεύει ότι το σύνολο δεξιοτήτων τους είναι ήδη περιττό ή θα είναι τα επόμενα 1-2 χρόνια.

 

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr