Οδηγός επιβίωσης για ασφαλείς αγορές τη Black Friday 2017

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Οδηγούς επιβίωσης για ασφαλείς online αγορές τη “Black Friday”, την ημέρα που κορυφώνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών, παγκοσμίως, δημοσιοποιούν οι εταιρείες του κλάδου ψηφιακής ασφάλειας. Καθώς η ημέρα, κατά την οποία το ενδιαφέρον των καταναλωτών για αγοραστικές προσφορές κορυφώνεται, πλησιάζει, κλιμακώνονται και οι προσπάθειες των κυβερνοεγκληματιών να παραπλανήσουν τους ανυποψίαστους χρήστες. Για να προστατεύσουν τους πελάτες τους κατά τις online αγορές τους, πολλές εταιρείες έχουν θωρακίσει τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα με πιστοποιητικά SSL, κρυπτογράφηση δεδομένων και άλλους μηχανισμούς.

Σε κάθε περίπτωση και οι ίδιοι οι χρήστες οφείλουν να είναι προσεκτικοί, γι’ αυτό η ESET επισημαίνει τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε για να είναι ασφαλείς οι διαδικτυακές σας αγορές.

Βασικό θέμα είναι οι ενημερώσεις, καθώς ενημερωμένο λογισμικό ασφαλείας, firmware update, patches, βοηθούν στην προστασία του υπολογιστή και των ψηφιακών συσκευών. “Η διατήρηση ενός ενημερωμένου λειτουργικού συστήματος με την ενεργοποίηση των αυτόματων ενημερώσεων διατηρεί, επίσης, ασφαλείς τους χρήστες, αφού οι κυβερνοεγκληματίες επινοούν διαρκώς νέους τρόπους επιθέσεων”, αναφέρει η ESET.

Έτερο ζήτημα είναι τα Passwords. Η ESET συστήνει στους χρήστες να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης πριν, αλλά και μετά από τις αγορές ή να χρησιμοποιούν ένα password manager. Όπως σημειώνει η εταιρεία, ο κωδικός πρόσβασης θα πρέπει να είναι αρκετά περίπλοκος, ώστε να μην είναι εύκολο για σας χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στον υπολογιστή σας.

Λογαριασμός αγορών

Αν είναι εφικτό, προσπαθήστε να έχετε έναν ξεχωριστό λογαριασμό με τις πιστωτικές κάρτες, που χρησιμοποιείτε για τις online αγορές, ο οποίος δεν θα είναι συνδεδεμένος με τους υπόλοιπους λογαριασμούς σας”,αναφέρει η ESET, προτρέποντας στη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού αγορών.

Εξίσου σημαντικό είναι και το Firewall, με την εταιρεία να συστήνει στους χρήστες να διατηρούν συνεχώς ενεργό το τείχος προστασίας συνεχώς: “το Firewall είναι η πρώτη γραμμή υπεράσπισης για την ασφάλεια του υπολογιστή, επειδή βοηθάει στην προστασία των συσκευών από πολλούς τύπους κακόβουλου λογισμικού”.

Επιπρόσθετα, οι λύσεις antivirus και antispyware βοηθούν στην προστασία του υπολογιστή, εκτελώντας σάρωση των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των εφαρμογών και των δεδομένων που βρίσκονται σε αυτόν, ενώ μπορούν να εντοπίσουν και να απομακρύνουν ιούς και spyware πριν αυτά βλάψουν τις συσκευές σας.

Προσοχή στα παιδιά

Προσοχή πρέπει να δίνεται και στους μικρούς αγοραστές, καθώς, όλο και περισσότερο, τα παιδιά χρησιμοποιούν ψηφιακές συσκευές και είναι σημαντικό να γνωρίζουν πώς να τις λειτουργούν με ασφάλεια. Οι γονείς θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι τα παιδιά τους δεν έχουν πρόσβαση σε μια συσκευή, όπου μπορούν να γίνουν αγορές χωρίς επιτήρηση.

Επίσης, η ESET προτείνει στους καταναλωτές, που πρόκειται να αγοράσουν υπολογιστές ή άλλες ψηφιακές συσκευές, να φροντίσουν να τα εξοπλίσουν με λύσεις ασφαλείας πριν τις συνδέσουν στο δίκτυο, τονίζοντας ότι οι μη προστατευμένες συσκευές μπορούν να μολυνθούν σε λιγότερο από 5 λεπτά.

Τέλος, όπως σημειώνει, είναι πάντα καλό να ελέγχονται τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών και των λογαριασμών πιστωτικών καρτών, μετά από τις αγορές, ακόμη περισσότερο, όταν οι αγορές στο Διαδίκτυο πραγματοποιούνται σε περιόδους με αυξημένη κινητικότητα: “όταν το κάνετε αυτό, βεβαιωθείτε ότι έχετε πρόσβαση στην ηλεκτρονική τραπεζική υπηρεσία μέσω ασφαλούς (και αυθεντικού!) καναλιού και ότι ο λογαριασμός σας προστατεύεται σωστά με έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης”.


 

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr