Τομή για το οικοσύστημα των startup το 1ο Athens Innovation Festival

    Από: Startup Team

Επιχειρηματίες, επενδυτές, θεσμικοί, πανεπιστημιακοί φορείς και startups έδωσαν δυναμικό «παρών» στη γιορτή της καινοτομίας στο Ζάππειο Μέγαρο

Τομή για την ιστορία του startup οικοσυστήματος στην Ελλάδα αποτέλεσε το 1ο Athens Innovation Festival που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) σε συνεργασία με τους Industry Disruptors/Game Changers.

Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκαν οι σημαντικότεροι stakeholders από όλους τους τομείς:  Πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, φορείς της κεντρικής και τοπικής διοίκησης, φορείς καινοτομίας και επενδυτές, αλλά κυρίως  περισσότεροι από 60 εκπρόσωποι των  startups και επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε: «Στόχος μας ήταν να αποτελέσει αυτή η διοργάνωση το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός θεσμού που θα υπηρετεί την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και θα μας βοηθήσει να αναδείξουμε την Αθήνα μεταξύ των ευρωπαϊκών μητροπόλεων, οι οποίες αγκαλιάζουν και στηρίζουν την καινοτομία. Η Ελλάδα, παρά τις χιλιάδες ελλείψεις και αδυναμίες της, διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: ένα εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο. Ένα υψηλού επιπέδου επιστημονικό και πνευματικό δυναμικό, που μπορεί να υποστηρίξει τόσο την παραγωγή γνώσης, όσο και την οικονομική της αξιοποίηση με τη μορφή της επιχειρηματικής καινοτομίας».

Στη δική του παρέμβαση, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Χάρης Λαμπρόπουλος τόνισε: «Συνδιοργανώνοντας αυτή τη «γιορτή» το ΕΒΕΑ επιτελεί το ρόλο που θα πρέπει να έχει ένα επιμελητήριο στη σημερινή εποχή: να διευκολύνει τη διασύνδεση, τις συνέργειες, να ανοίγει δρόμους, να βλέπει τη μεγάλή εικόνα και να δρα για διορθώσει τα προβλήματα. Η δράση του ΕΒΕΑ δεν εξαντλείται σε ένα φεστιβάλ όπως το σημερινό: ενδυναμώνουμε την επιχειρηματικότητα με μία σειρά από ενέργειες όπως η θερμοκοιτίδα του ΕΒΕΑ και το δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων».

«Όταν ξεκινήσαμε τους Industry Disruptors/Game Changers το 2014, είχαμε ως βασικό στόχο να βοηθήσουμε την κοινότητα να φτάσει σε ακριβώς αυτό το επίπεδο ωριμότητας. H αξία της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα αναγνωρίζεται από όλους και πλέον μπορεί να αλλάξει τα πράγματα στην οικονομία της χώρας. Με τη δημιουργία του EQUIFUND δημιουργείται μία τεράστια ευκαιρία με την εισροή μεγάλων κεφαλαίων, ευκαιρία που η χώρα μας δεν πρέπει να χάσει» δήλωσε ο κ. Μιχάλης Στάγκος, ιδρυτής των ID/GC.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν περισσότεροι από 100 εισηγητές και ομιλητές ενώ τη μεγάλη γιορτή της καινοτομίας τίμησαν πάνω από 2.000 επισκέπτες. Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, πρόθεση όλων είναι το Athens Innovation Festival να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια ώστε να καθιερωθεί ως ο απόλυτος θεσμός της καινοτομίας και της startup επιχειρηματικότητας.

Στα περίπτερα της έκθεσης καινοτομίας παρουσιάστηκαν, από περισσότερες από 60 startups με πρωτότυπες επιχειρηματικές ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες από διάφορους τομείς όπως είναι η αγροδιατροφή και το εμπόριο τοπικών προϊόντων, μέχρι και λογισμικά με υπηρεσίες VR&AI, e-learning solutions, εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, μηχανολογικές κατασκευές στο πλαίσιο της ηλεκτροκίνησης και πολλά ακόμη.

Στο πλαίσιο του Athens Innovation Festival παρουσιάστηκαν τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας της MRB για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Δημήτρη Μαύρο. Όπως, ανέφερε ο κ. Μαύρος, «ο κόσμος στην Ελλάδα φοβάται την καινοτομία. Οι μεγάλες εταιρείες στην πράξη, δεν την αντιμετωπίζουν παρά ως μια καλοζυγισμένη απόφαση, καθώς θέλουν σε κάθε περίπτωση να μηδενίσουν το ενδεχόμενο της αποτυχίας ενώ αντιθέτως, για τις μικρές επιχειρήσεις και ειδικά τις startups είναι «ο πυρήνας της υπάρξής τους». Τόνισε επίσης τη σημασία της αφύπνισης και της τόλμης για τη στροφή προς την ουσιαστική καινοτομία που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας στην Ελλάδα.

Σημαντική ήταν η διαφωτιστική παρουσίαση του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας κ. Κώστα Φωτάκη ο οποίος ανέλυσε την στρατηγική που στρέφεται στην οικονομία της γνώσης, την αναστολή του brain drain , τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς όρους και τις συνέργειες μεταξύ ερευνητικών, ακαδημαϊκών φορέων και επιχειρήσεων. Ανέφερε ότι «εάν αξιοποιηθούν τα νέα προγράμματα, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν διαμορφωθεί σήμερα, υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές για την ενίσχυση και ανάδειξη αυτού του στόχου σε πολλούς τομείς». Μίλησε ακόμη για το «ελληνικό παράδοξο» που «έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πρώτων είκοσι χωρών, μεταξύ πολλών-πολλών του ΟΟΣΑ, όσον αφορά στις επιστημονικές επιδόσεις, ταυτόχρονα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο χάσμα καινοτομίας, που προέρχεται από τη γνώση που με τη σειρά της αποτελεί αποτέλεσμα της επιστημονικής έρευνας».

Ως επίσημη ομιλήτρια στην τελετή λήξης, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη, συνεχάρη το ΕΒΕΑ για τη διοργάνωση «που ανέδειξε ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες υπάρχει και η άλλη Ελλάδα». Η κυρία Μπακογιάννη σημείωσε ότι θα πρέπει να επόμενα χρόνια να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη και στην αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά, όπως συνέχισε η ίδια, «η χώρα μένει σε χαμηλούς ρυθμούς που υπονομεύουν τους ρυθμούς ανάπτυξης κι’ αυτό σχετίζεται με το στρεβλό μοντέλο της Ελλάδας το οποίο δεν είναι σύνθετο και επαρκώς διαφοροποιημένο».

Workshops και B2B συναντήσεις με εκπροσώπους που δραστηριοποιούνται στις δημιουργικές βιομηχανίες, τον τουρισμό, το bio-health, το e-commerce και το fintech προσέλκυσαν το ενδιαφέρον ενώ οι startups είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν σε κοινό και δημοσιογράφους αναλύοντας τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ έλαβαν χώρα παράλληλες θεματικές συζητήσεις: για την υγεία και την βιο-οικονομία στην ψηφιακή εποχή, τον ρόλο των μεγάλων επιχειρήσεων στη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αγροδιατροφικό τομέα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία στη διάθεση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και την επανάσταση στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Παράλληλα, δόθηκε το βήμα για τις τοποθετήσεις των θεσμικών εκπροσώπων που συμμετείχαν σε ανοιχτές συζητήσεις με επιχειρηματίες γύρω από τον μετασχηματισμό της εγχώριας οικονομίας μέσω της έρευνας και της καινοτομίας, τις επενδύσεις και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα ως στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη και την αναχαίτηση της ανεργίας.

Το Athens Innovation Festival διοργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΘΕΑ- ΕΒΕΑ), σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και τους Industry Disruptors–Game Changers, υπό την Aιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.