Open Coffee Heraklion – Χρηματοδότηση και η δυναμική του οικοσυστήματος της Κρήτης

    Από: Startup Team

Το Σάββατo 25 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 4ο Open Coffee Heraklion στο Enartia Venue-τα γραφεία των εταιριών Papaki και Top.Host .

Πάνω από 100 συμμετέχοντες βρέθηκαν εκεί για να γνωρίσουν εναλλακτικούς και δημοφιλείς τρόπους χρηματοδότησης και στήριξης της επιχειρηματικότητας, αλλά και να πάρουν ιδέες από επιτυχημένα παραδείγματα καινοτομίας από όλον τον κόσμο.
Το Crop μας υποδέχτηκε με τον πιο αρωματικό καφέ της πόλης και οι ομιλίες ξεκίνησαν…

Ο Σπύρος Αρσένης, Συντονιστής του Προγράμματος  ΝΒG Business Seeds, μας μίλησε για τις πρωτοβουλίες της Εθνικής Τράπεζας  με σκοπό την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Παρουσίασε το  πρόγραμμα ΝΒG Business Seeds, τον fintech accelerator και το πρόγραμμα χρηματοδότησης i-fund μέσω crowdfunding, ενώ μας περιέγραψε παραδείγματα επιτυχημένων επιχειρήσεων που έχουν αξιοποιήσει τα παραπάνω προγράμματα.  Έμφαση έδωσε στην εφαρμογή των προγραμμάτων σε συνεργασία με τους φορείς και τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες της Κρήτης, τονίζοντας την θετική ερευνητική και επιχειρηματική τάση εξέλιξης που μπορεί να υπάρξει στο άμεσο μέλλον.

O Γιάννης Κοπανάκης, Αντιπρύτανης στο ΤΕΙ Κρήτης – Technological Educational Institute of Crete και  Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Επιχειρησιακής Ευφυΐας (www.e-bilab.gr), μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία του από το πρόγραμμα International Visitor Leadership (IVLP) στις Ηνωμένες Πολιτείες και ήταν πραγματικά σαν να ήμασταν εκεί.  Παρουσίασε παραδείγματα καλών πρακτικών καθώς και μια διαφορετική νοοτροπία ως προς την καινοτομία και την ανάπτυξη. Τόνισε ότι η Κρήτη κατέχει υψηλό δείκτη στην ερευνητική αριστεία, και πώς αυτό που χρειάζεται για να αξιοποιήσει την ερευνητική της δυναμική στο έπακρο, είναι η αλλαγή κουλτούρας. Συνεργασία, ανοιχτός τρόπος σκέψης και μια νοοτροπία πρωταθλητισμού και όχι μετριότητας στους επιχειρηματικούς στόχους, μπορούν να δημιουργήσουν πολλά success stories στο οικοσύστημα του τόπου μας.

Η Μαρίσα Αντωνοπούλου,Υπεύθυνη Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στο Action Finance Initiative – AFI (www.afi.org.gr), ανέλυσε τη σημασία αλλά και τον τρόπο ώστε μια επιχείρηση να έχει πρόσβαση σε κεφάλαια από άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως το εναλλακτικό χρηματοδοτικό εργαλείο των μικροπιστώσεων. Ανέφερε πετυχημένα παραδείγματα επιχειρήσεων, τις οποίες το AFI,έχει ήδη υποστηρίξει είτε στη δημιουργία είτε στην εξέλιξή τους, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στη χρηματική τους στήριξη, αλλά και στην καθοδήγηση και συμβουλευτική κατά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Παράλληλα έδωσε έμφαση στη δυναμική του Ηρακλείου και της Κρήτης για μελλοντικές επιτυχημένες επιχειρήσεις.

Φυσικά το 4ο Open Coffee Heraklion δεν τελείωσε με τις ομιλίες. Απολαμβάνοντας τη μπίρα Σολο (solobeer.gr) γνωριστήκαμε καλύτερα, ανταλλάξαμε ιδέες, προβληματιστήκαμε και συζητήσαμε για τις πιθανές εφαρμογές όσων ακούσαμε στην πράξη.

Η τέταρτη συνάντηση του Open Coffee Heraklion, έκανε λίγο πιο κατανοητό το «δύσκολο» κομμάτι μιας επιχείρησης, αυτό της χρηματοδότησης και της στήριξης. Οι ομιλητές μετέφεραν μέσα από την προσωπική τους εμπειρία και το ρόλο τους, επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρήσεων και start-ups που έχουν αξιοποιήσει προγράμματα, τεχνικές αλλά και συγκεκριμένη κουλτούρα και έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν. Κυρίως όμως ανέδειξε την δυναμική του οικοσυστήματος της Κρήτης, τόσο ερευνητικά όσο και επιχειρηματικά, γεγονός που ελπίζουμε να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει την κοινότητα της πόλης μας.

Μείνετε συντονισμένοι για το επόμενο Open Coffee στο Ηράκλειο και μάθετε τα νέα μας εδώ: