Η τεχνολογία 5G θα καλύπτει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού to 2023

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Την ανάγκη για ταχύτερα και πιο αξιόπιστα δίκτυα κινητών επικοινωνιών, σε διεθνές επίπεδο, υπογραμμίζει με τον πλέον σαφή τρόπο η έκρηξη της χρήσης δεδομένων, παγκοσμίως, καθώς και η εμφάνιση νέων περιπτώσεων χρήσης. Ήδη, ο πλανήτης φαίνεται να ανεβάζει ταχύτητες στο Διαδίκτυο, με το κύμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας, να επιβάλλει ταχύτατες αλλαγές σε επίπεδο υποδομών. Ήδη, σύμφωνα με τις προβλέψεις, η τεχνολογία 5G θα καλύπτει πάνω από 20% του παγκόσμιου πληθυσμού σε έξι χρόνια από σήμερα. Έως το 2023, θα υπάρχουν 1 δισεκατομμύριο συνδρομές επαυξημένων ευρυζωνικών κινητών υπηρεσιών. Το δε LTE θα είναι η κυρίαρχη τεχνολογία πρόσβασης, ήδη, από το τέλος της φετινής χρονιάς, ωθούμενη από τη ζήτηση για βελτιωμένη εμπειρία του χρήστη και ταχύτερα δίκτυα.

 

Οι παραπάνω προβλέψεις είναι από τα σημαντικότερα στατιστικά στοιχεία, που παρουσιάζονται στην έκθεση Ericsson Mobility Report του Νοεμβρίου, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η τελευταία αυτή έκθεση αναδεικνύει τις τάσεις των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας και την άνοδο της διακίνησης δεδομένων, καθώς και την προσπάθεια του κλάδου να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες απαιτήσεις. Επιπλέον, η έκθεση εξετάζει την εμφάνιση νέων περιπτώσεων χρήσης, που συνοδεύουν την εξέλιξη των δυνατοτήτων του δικτύου – ρολόγια τύπου smartwatch, ειδοποιήσεις μέσω IoT, συντήρηση και επισκευές με χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, καθώς και πολλές άλλες.

Σύμφωνα με το Report, η τεχνολογία 5G, η οποία αρχικά αναμένεται να υλοποιηθεί σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, θα καλύψει πάνω από 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, έως το τέλος του 2023. Σύμφωνα με την έκθεση, τα πρώτα εμπορικά δίκτυα, που θα βασίζονται στην τεχνολογία 5G New Radio, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2019, ενώ σημαντικές εξελίξεις αναμένονται από το 2020 και μετά. Οι πρώτες υλοποιήσεις δικτύων 5G θα ξεκινήσουν σε αρκετές χώρες, όπως ενδεικτικά στις ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Κίνα.

World Population Coverage by Technology

Η τεχνολογία 5G θα καλύπτει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού to 2023

Έκρηξη δεδομένων

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έκθεσης, η διακίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να γνωρίσει μεγάλη άνοδο και συγκεκριμένα να οκταπλασιαστεί μέσα στην περίοδο που καλύπτει η έκθεση, φτάνοντας τα 100 exabyte το μήνα έως το 2023. Αυτό αντιστοιχεί σε 5,5 εκατομμύρια χρόνια συνεχούς ροής βίντεο υψηλής ευκρίνειας.

Η διακίνηση δεδομένων κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει να αυξάνεται σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, ενώ η υψηλότερη μέση χρήση ανά συσκευή smartphone παρατηρείται στη Βόρεια Αμερική, με πάνω από 7GB το μήνα έως το τέλος του 2017.

Σύμφωνα με την έκθεση, η κατανάλωση δεδομένων για υπηρεσίες βίντεο εξακολουθεί να ωθεί την ανάπτυξη της διακίνησης δεδομένων ευρυζωνικής κινητής τηλεφωνίας. Η κινητήρια δύναμη πίσω από την άνοδο των υπηρεσιών βίντεο είναι οι millennials (η γενιά της νέας χιλιετίας), δηλαδή τα άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών, τα οποία παρακολουθούν 2,5 φορές περισσότερο βίντεο συνεχούς ροής (streaming) σε σχέση με τα άτομα άνω των 45.

Η συνεχής ροή βίντεο σε υψηλή ανάλυση και η αναδυόμενη τάση αυξημένης ροής σε πιο καθηλωτικές μορφές βίντεο, όπως είναι το βίντεο 360 μοιρών, θα επηρεάσει τον όγκο κατανάλωσης δεδομένων. Για παράδειγμα, ένα βίντεο 360 μοιρών στο YouTube χρησιμοποιεί 4 έως 5 φορές μεγαλύτερο εύρος ζώνης σε σχέση με ένα συνηθισμένο βίντεο YouTube αντίστοιχης ποιότητας.

Global mobile data traffic

Η τεχνολογία 5G θα καλύπτει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού to 2023

LTE: Η άνοδος συνεχίζεται

Η τεχνολογία 5G θα καλύπτει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού to 2023

Όπως προβλέπει η έκθεση, έως τα τέλη του 2017, το LTE θα αποτελεί την κυρίαρχη κινητή τεχνολογία πρόσβασης. Στο τέλος του 2032 αναμένεται να έχει 5,5 δισεκατομμύρια συνδρομητές, ενώ η κάλυψη θα φτάνει το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η τεχνολογία φωνητικών κλήσεων μέσου δικτύου LTE (Voice over LTE ή VoLTE) είναι ήδη διαθέσιμη σε περισσότερα από 125 δίκτυα σε 60 και πλέον χώρες του πλανήτη. Η διάδοση του VoLTE αναμένεται να επιταχυνθεί, φτάνοντας τα 5,5 δισεκατομμύρια χρήστες έως το τέλος του 2023, δηλαδή πάνω από το 60% όλων των συνδρομών LTE.

Μία από τις τελευταίες συσκευές, που αξιοποιούν την τεχνολογία VoLTE, είναι τα “έξυπνα” ρολόγια, τα γνωστά smartwatch. Οι χρήστες μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις κατευθείαν από το ρολόι τους, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κοντά τους smartphone (multi-SIM). Είναι, επίσης, δυνατή η εναλλαγή κλήσεων μεταξύ του smartphone και του ρολογιού του χρήστη.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr