Κρυφές παγίδες ασφαλείας απειλούν την ψηφιακή ζωή των χρηστών

    Από: Startup Team
πηγή: sepe.gr

Με την καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου να συναρτάται – σε μεγάλο βαθμό πλέον – με την τεχνολογία, μεγάλο μέρος της ζωής των χρηστών έχει μεταφερθεί στο online πεδίο. Για παράδειγμα, το online dating αποτελεί για κάποιους μια πτυχή της κανονικής τους ζωής, που έχει, πλέον, μπει σε ψηφιακό μονοπάτι. Ενώ, όμως, στην κανονική ζωή κανείς δεν θα έλεγε σε κάποιον περαστικό τη διεύθυνση κατοικίας τους και τον αριθμό τηλεφώνου του, οι χρήστες των ιστοσελίδων online dating δεν φαίνεται να δείχνουν τη ίδια μετρημένη στάση, όσον αφορά την ασφάλεια των δεδομένων τους.

 

Έρευνα της Kaspersky Lab αποκαλύπτει ότι η – υπέρ το δέον – αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών σε ιστοσελίδες online dating θα μπορούσε να φέρει πολύ δυσάρεστες και καθόλου αναμενόμενες εκπλήξεις, ανοίγοντας την πόρτα, όχι μόνο σε ένα πιθανό ραντεβού, αλλά και σε απατεώνες και ψηφιακούς εγκληματίες.

Μάλιστα, ένας στους δέκα (13%) χρήστες υπηρεσιών online dating παραδέχεται ότι παρέχει προσωπικά δεδομένα στα πιθανά ταίρια του μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες από την έναρξη ενός διαλόγου, θέτοντας τον εαυτό του σε κίνδυνο. Οι χρήστες των υπηρεσιών online dating μοιράζουν ελεύθερα εξαιρετικά προσωπικές και ευαίσθητες πληροφορίες χωρίς δεύτερη σκέψη, με πολλούς από αυτούς να τις κοινοποιούν δημόσια στο προφίλ τους.

Ένας στους τέσσερις (25%) παραδέχεται ότι μοιράζεται το πλήρες όνομα του δημοσίως στο online dating προφίλ του. Ένας στους δέκα ότι έχει μοιραστεί τη διεύθυνση κατοικίας του και λεπτομέρειες σχετικά με το επαγγελματικό ή εμπορικό του απόρρητο και το ίδιο ποσοστό έχει μοιραστεί γυμνές φωτογραφίες, εκθέτοντας πολύ περισσότερα από όσα αντιλαμβάνεται.

Πληροφορίες

Οι χρήστες είναι ακόμη πιο πιθανό να αποκαλύψουν προσωπικές τους πληροφορίες σε όσους έχουν, ήδη, “ταιριάξει” στον κόσμο του online dating – το 16% δίνει προσωπικές λεπτομέρειες σε “ταίρια”, με ένα στους δέκα να το κάνει μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες. Το 15% αποκαλύπτει στους ανθρώπους αυτούς ενοχλητικά πράγματα για τον εαυτό του και το 14% στέλνει στα “ταίρια” του προσωπικές φωτογραφίες ή φωτογραφίες του χωρίς ρούχα. “Αν πέσουν σε λάθος χέρια, αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εκμετάλλευση των χρηστών με πρόσβαση στους λογαριασμούς και τις συσκευές τους ή ακόμη και για εκβιασμούς με τους ψηφιακούς εγκληματίες να απαιτούν χρήματα από τα θύματά τους”, αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας.

Παράλληλα με την ανάγκη ανταλλαγής τόσων πληροφοριών, ως ενεργοί χρήστες του Διαδικτύου, οι χρήστες υπηρεσιών online dating βρίσκονται εκτεθειμένοι σε περισσότερες ψηφιακές απειλές, με την έρευνα να δείχνει ότι το 41% των ατόμων, που χρησιμοποιούν υπηρεσίες online dating, έχει βιώσει κάποια μορφή συμβάντων ασφάλειας του τομέα της Πληροφορικής. Για παράδειγμα, οι συσκευές ή οι λογαριασμοί τους έχουν παραβιαστεί ή έχουν αποτελέσει στόχο προγραμμάτων ransomware, σε σύγκριση με το μόλις 20% των ανθρώπων που δεν χρησιμοποιούν υπηρεσίες online dating. Ως εκ τούτου, είναι πιο ευάλωτοι και επιρρεπείς σε επίθεση.

Ανησυχίες

Πάντως, οι χρήστες υπηρεσιών online dating δεν είναι εντελώς αμέριμνοι για την ψηφιακή τους …εξωστρέφεια, αλλά ανησυχούν για την ασφάλεια τους, όταν βρίσκονται online. Το 63% ανησυχεί ότι η συσκευή που χρησιμοποιεί για online dating μπορεί να έχει “μολυνθεί” και το 61% ανησυχεί για το γεγονός ότι τα δεδομένα του κλέβονται ή διαρρέουν από την εφαρμογή online dating ή την ίδια την υπηρεσία.

Την ίδια στιγμή, ένα συγκλονιστικό μέγεθος της τάξης του 55% συνολικά έχει βιώσει κάποια μορφή απειλής ή προβλήματος κατά τη διάρκεια online dating, τόσο online, όσο και offline απειλές. Παρ’ όλα αυτά, ανησυχητικά λίγοι online daters χρησιμοποιούν απλές μεθόδους για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, καθώς μόνο το 21% δεν επιτρέπει στις εφαρμογές για online dating να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των συσκευών του και μόνο το 27% χρησιμοποιεί μια λύση ασφάλειας ή κάποιο antivirus.

διαβάστε περισσότερα εδώ:
sepe.gr